Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Tandemul fericirii - zi de formare pentru animatorii sectorului copii al Acțiunii Catolice

Sâmbătă, 24 februarie 2024, în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman a avut loc o zi de formare intitulată "Tandemul fericirii", adresată animatorilor și educatorilor sectorului copii din Dieceza de Iași. Această zi a avut ca scop redescoperirea misiunii animatorilor și a educatorilor grupurilor de Acțiune Catolică și cum poate fi aceasta posibilă chiar și în situații neprevăzute.

Dimineața a început cu primirea participanților, rugăciunea de deschidere, urmată de salutul gazdelor și al organizatorilor, iar mai apoi cu activitatea de cunoaștere, Bingo, al cărei scop era cunoașterea și interconectarea participanților din diferite parohii.

Momentul formativ: "Educatori/animatori: misiune posibilă", a fost susținut de către părintele Felix Roca. Acesta le-a vorbit animatorilor despre misiunea continuă pe care aceștia o au și cum pot face față anumitor provocări. Încurajat și inspirat de cuvintele Sfântului Ioan Bosco "Prima fericire a unui copil este să știe că este iubit", părintele Felix a subliniat faptul că un educator educă prin întreaga sa viață, în orice context al vieții sale acesta este un exemplu pentru cei pe care îi educă. Iubirea trebuie să fie prezentă în grupurile de animatori/educatori deoarece doar prin acest mod putem educa în iubire și aduce fericire în viețile celor pe care îi formăm. Pentru a înțelege care ar putea fi puntea de legătură atât în relația cu cei mici, dar și în relațiile dintre animatori/educatori, pr. Felix a propus tinerilor să privească un scurt filmuleț denumit Bridge. Avem un singur pod, o singură misiune, un singur scop, o singură destinație: fericirea copiilor. Cum putem ajunge împreună la îndeplinirea acestei misiuni? Deși uneori mai pot apărea neînțelegeri în grupul de animatori trebuie să avem mereu prezente aceste gânduri: este important să acceptăm părerile celor din jur și să ne amintim mereu că suntem o echipă și că putem depăși fiecare provocare doar împreună. Ce lucruri ne împiedică să facem acest lucru? Lipsa de comunicare, dorința de a fi mai presus decât cel de lângă noi, reacțiile nepotrivite față de cei din echipă, ș.a.. Elementul care poate însoți animatorii în parcurgerea acestui pod al misiunii lor este iubirea reciprocă. Pentru a fi în tandem și a parcurge acest drum de formare al copiilor avem nevoie de blândețe, respect și înțelegere, care vor ajuta la depășirea dificultăților din cauza diversităților. Soluțiile comune pentru anumite probleme trebuie căutate cu răbdare, în special pe valorile de fond, făcând distincție între ceea ce este esențial și ceea ce este efemer. În alte condiții copiii vor fi dezorientați, neștiind de cine e bine să asculte. În această misiune posibilă trebuie să te faci mic pentru a crește mare.

În centrul zilei a fost Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, părintele Francisc Fărcășel a prezentat misiunea noastră în educarea celor mici și a precizat că, pentru a fi credibili în fața acestora, pentru a-i conduce spre Cristos, trebuie mai întâi de toate noi să credem și să avem mereu fața îndreptată spre Cristos. Să ne convertim, să ne întoarcem mereu cu privirea spre Cristos. Nu vom da niciodată greș atunci când vom acționa împreună și pentru Cristos, să-i iubim pe ceilalți asemenea lui. Să nu oferim iubirea noastră doar celor care ne-o oferă la rândul lor, ci și celor care par să o merite mai puțin. "Fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru ceresc este desăvârșit." Părintele Francisc a punctat că scopul nostru final este mântuirea sufletului, să căutăm să îndeplinim acest scop zi de zi prin activitatea noastră de animatori/educatori, educând în spirit de iubire atât mințile cât și sufletele celor mici.

Animatorul: provocare sau oportunitate? a fost numele workshop-ului susținut în partea de după-amiază de către Bianca Dogariu. Tinerii au fost împărțiți în 6 echipe. Aceștia au avut de realizat un pod cu anumite materiale, o provocare în îndeplinirea acestei sarcini a fost aceea că fiecare membru trebuia să aibă o anumită atitudine. Deși la început a fost mai dificil pentru participanți să își exprime părerile din cauza "rolului" primit, procesul de realizare al podului era destul de dificil, deoarece părerile erau diferite. Cu toate acestea, spre finalul activității aceștia au reușit să îndeplinească misiunea. Au înțeles că pentru a construi un pod au nevoie de colaborare, acceptarea tuturor părerilor, au nevoie de unicitatea fiecărei persoane din grup și mai ales de răbdarea de a-l înțelege pe cei din echipa sa. Atitudinile nepotrivite nu ne ajută în procesul de formare, dar ajută la creșterea noastră prin ceea ce ne învață.

După feedback-ul workshop-ului, președintele Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, Marius Balint, a dorit să încurajeze animatorii împărtășind un gând cu privire la atitudinea potrivită în abordarea viitoarelor activități: "Să faci o activitate având aceste trei perspective: ca și cum ar fi prima, ca și cum ar fi ultima, ca și cum ar fi singura", astfel încât să fie specială atât pentru animatori, dar mai ales pentru copii. Apoi a urmat partea de feedback general, coordonată de Andrei Bereșoaie, unde animatorii și-au exprimat părerile cu privire la întreaga zi, precizând faptul că și-ar dori ca aceste întâlniri să se realizeze mai des.

Ziua s-a încheiat mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru frumoasele clipe petrecute împreună, pentru desfășurarea acestei activități, pentru grija gazdelor noastre, pentru noile prietenii și mai ales pentru noile cunoștințe căpătate.

Ana-Maria Tălmăcel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 februarie: Roman: Tandemul fericirii - zi de formare pentru animatorii sectorului copii al Acțiunii Catolice




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat