Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: O prietenie vie. In memoriam pr. Valentin Farțade-Gabor, OFMConv.

Din toamna anului trecut, părintele Michel-Marie Zanotti-Sorkine își propusese să ajungă în luna februarie 2024 în România, însoțit de trei doamne credincioase din Franța. Multe amintiri și prietenii îl leagă de Moldova și de Ordinul Franciscan din care a făcut parte. În anul 1995-1996 a fost formator de novici la Huși alături de părintele Valentino Maragno, iar printre cei 44 de novici se afla și fratele Valentin Maria Farțade-Gabor cu care a legat o prietenie sfântă. Ajuns în țară, părintele Michel a făcut un scurt pelerinaj din care nu au lipsit locurile dragi inimii sale, locuri în care a trăit și părintele Valentin: Huși, Iași, Cacica, Roman, încheind cu Valea Mare-Faraoani.

Vineri, 23 februarie 2024, ajuns la Valea Mare, prima oprire a fost la cimitirul din Valea Mare, unde era așteptat de mama, surorile, nepoți și prieteni ai părintelui Valentin. Ajunși la mormânt, prezența părintelui Valentin s-a făcut simțită prin tăcere, interiorizare și comuniune în rugăciune.

După vizitarea mormintelor familiei, părintele Michel și-a exprimat dorința de a revedea casa familiei; aici a fost răsfoit albumul de fotografii și s-au depănat amintiri din vizitele anterioare (2004, 2015).

Seara, la sfânta Liturghie, alături de părintele Iosif Dămătăr, paroh și decan de Bacău Sud, au concelebrat părintele Damian Patrașcu, ministru provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali, și părintele Michel-Marie Zanotti-Sorkine, comemorând cei 20 de ani de la trecerea la ceruri a părintelui Valentin.

În cadrul cuvântului de învățătură, părintele Damian Patrașcu a evidențiat cum, în "Vinerea Mare" a familiei Farțade-Gabor, comunitatea a fost alături de familia părintele Valentin și continuă să le fie alături, apreciind participarea întregii comunități la sfânta Liturghie și atunci, în ziua de 7 iulie 2003, dar și acum.

La sfârșitul sfintei Liturghii, după mulțumirile realizate de părintele paroh Iosif Dămătăr, ia cuvântul părintele Michel care își exprimă bucuria de a fi prezent în comunitatea din Valea Mare. Începând din anul de noviciat trăit la Huși, Vaslui, pr. Michel își exprimă admirația față de tânărul Valentin, pe care îl găsea în fiecare zi, dis-de-dimineață, cel dintâi prezent în biserică, recules în rugăciune în fața lui Isus din Tabernacol și a Maicii Sfinte. "Valentin a trăit în mod excepțional două lucruri: relația lui cu Isus și cu Maria care era foarte puternică, dar nu numai pentru că se ruga, dar și căuta să trăiască în prezența lui Isus și a Mariei, voia să trăiască în contact cu ei. Eram uimit de această iubire pe care o trăia Valentin față de Dumnezeu, față de Isus, față de Maria și față de semeni". Al doilea lucru era faptul că părintele Valentin căuta totdeauna să îi iubească pe ceilalți. Atunci când, pe stadion, la fotbal, se enerva pe cineva, când ajungea acasă, se așeza în genunchi în fața celui pe care îl supărase și își cerea iertare, acest lucru fiind o dovadă de iubire vie. "Valentin căuta să nu judece pe nimeni, un lucru dificil de trăit deoarece toată ziua judecăm, iar el a căutat mereu să vadă binele în celelalte persoane, deoarece nimeni nu este în totalitate rău sau în totalitate bun, suntem combinați." Părintele Michel invită în mod special copiii și tinerii, să privească exemplul de credință al consăteanului lor, părintele Valentin, să îi ceară ajutorul în trăirea iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele, și încheie, încredințându-se rugăciunilor comunității vălemărene pe care el o poartă în inimă.

Sâmbătă dimineața, înainte de a se îndrepta spre București, părintele Michel Marie Zanotti Sorkine și-a luat "La revedere" de la părintele Valentin și de la familia lui, exprimându-și dorința de a reveni în decembrie 2026, la comemorarea celor 50 de ani de la nașterea acestuia.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru darul vieții și lucrarea minunată realizată în părintele Valentin, îl rugăm să îl trimită în ajutorul nostru, convinși fiind de disponibilitatea și generozitatea cu care părintele Valentin, pe când trăia, a ajutat mereu, fără întârziere, pe oricine îl vedea în nevoie. Duhul Sfânt, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, să ne dea harul statorniciei în bine până la sfârșitul vieții noastre.

Bernadeta Moreanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 februarie: Valea Mare: O prietenie vie. In memoriam pr. Valentin Farțade-Gabor, OFMConv.

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Pr. Valentin Farțade-Gabor, OFMConv.

S-a născut la Bacău în ziua de 17 decembrie 1976, fiind al patrulea dintr-o familie cu nouă copii (3 fii și 6 fiice). După ce a urmat ciclul școlar primar și gimnazial, la Școala generală nr. 2 din Valea Mare, în toamna anului 1991 a intrat la Seminarul Liceal Franciscan din Roman, unde a obținut bacalaureatul în anul 1995. După terminarea liceului, în toamna anului 1995, Valentin - la Huși - începe anul de probă al noviciatului. După terminarea noviciatului a fost trimis de către superiori în comunitatea formativă din Longiano-Cesena (Italia) pentru anul propedeutic și doi ani de filozofie făcuți la "Antonianum" din Bologna (1996-1999). Fr. Valentin a rămas în memoria acelor confrați italieni cu titlul: "Fratele care se ruga mult". În anul 1999 este trimis pentru studii teologice la Assisi, pe care le-a terminat cu succes în anul 2002. Anii de pregătire și de formare, îl conduc pe Valentin la profesiunea solemnă și definitivă în Ordinul Fraților Minori Conventuali, făcută la Hălăucești, în ziua de 1 septembrie 2001. La 4 octombrie 2002, fr. Valentin devine diacon, iar ascultarea îl trimite pentru anul de pastorală să slujească credincioșilor și pelerinilor în sanctuarul din Cacica, loc potrivit pentru pregătirea la preoție datorită unei profunde pietăți mariane pe care fr. Valentin a cultivat-o mereu. Astfel pregătit, fr. Valentin, în ziua de 28 iunie, este sfințit preot la Roman de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, iar ascultarea urma să-l trimită din toamnă la Roma ca să-și definitiveze studiile printr-o specializare în teologia spirituală.

A decedat sâmbătă, 5 iulie 2003, într-un accident rutier, în timp ce se îndrepta spre satul natal (Valea Mare), unde urma ca duminică, 6 iulie 2003, să celebreze prima lui sfântă Liturghie. A fost dus de urgență la spital la Iași, dar nu a mai putut fi salvat; la ora 4.00 dimineață a trecut la cele veșnice. A fost depus mai întâi în capela Institutului Franciscan din Roman, apoi, în seara zilei de 5 iulie a fost dus la Valea Mare, unde mulți credincioși l-au așteptat la intrarea în sat cu lumânările aprinse și l-au condus în biserica parohială. Înmormântarea a avut loc la Valea Mare (BC), luni, 7 iulie 2003, începând cu ora 10.30.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat