Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (25 februarie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această a doua duminică din Postul Mare ne prezintă episodul Schimbării la Față a lui Isus (cf. Mc 9,2-10).

După ce le-a anunțat discipolilor pătimirea sa, Isus ia cu sine pe Petru, pe Iacob și pe Ioan, urcă pe un munte înalt și acolo se manifestă fizic în toată lumina sa. Astfel le dezvăluie sensul a ceea ce au trăit împreună până în acel moment. Predicarea Împărăției, iertarea păcatelor, vindecările și semnele săvârșite erau de fapt scântei ale unei lumini mai mari: lumina lui Isus, lumina care este Isus. Și de această lumină discipolii nu vor mai trebui să-și dezlipească ochii niciodată, în special în momentele de încercare, ca acelea de acum apropiate ale pătimirii.

Iată mesajul: a nu ne dezlipi niciodată ochii de la lumina lui Isus. Cam cum făceau în trecut agricultorii care, arând ogoarele, își focalizau privirea spre un punct precis din fața lor și, ținând ochii îndreptați spre țintă, trasau brazde drepte. Asta suntem chemați să facem noi, creștinii, pe drumul vieții: să ținem mereu în fața ochilor chipul luminos al lui Isus, să nu ne dezlipim niciodată ochii de la Isus.

Fraților și surorilor, să ne deschidem la lumina lui Isus! El este iubire, el este viață fără sfârșit. De-a lungul cărărilor existenței, uneori întortocheate, să căutăm fața sa, plină de milostivire, de fidelitate, de speranță. Ne ajută să facem asta rugăciunea, ascultarea cuvântului, sacramentele: rugăciune, ascultarea cuvântului și sacramentele ne ajută să ținem ochii îndreptați spre Isus. Și această este o propunere bună pentru Postul Mare: să cultivăm priviri deschise, să devenim "căutători de lumină", căutători ai luminii lui Isus în rugăciune și în persoane.

Și atunci să ne întrebăm: pP drumul meu, țin ochii îndreptați spre Cristos care mă însoțește? Și pentru a face asta, dau spațiu tăcerii, rugăciunii, adorației? În sfârșit, merg în căutarea oricărei mici raze din lumina lui Isus, care se reflectă în mine și în fiecare frate sau soră pe care îi întâlnesc? Și eu îmi amintesc să-i mulțumesc Domnului pentru asta?

Maria, strălucitoare de lumina lui Dumnezeu, să ne ajute să ținem privirea îndreptată spre Isus și să ne privim reciproc cu încredere și iubire.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri, 24 februarie, am amintit cu durere a doua aniversare a începutului războiului pe scară vastă în Ucraina. Câte victime, răniți, distrugeri, neliniști, lacrimi într-o perioadă care devine teribil de lungă și al cărei sfârșit încă nu se întrevede! Este un război care nu numai că devastează acea regiune din Europa, ci dezlănțuie un val global de frică și ură. În timp ce reînnoiesc afectul meu foarte viu față de martirizatul popor ucrainean și mă rog pentru toți, îndeosebi pentru victimele nevinovate foarte numeroase, implor să se găsească acel puțin de umanitate care să permită crearea condițiilor unei soluționări diplomatice în căutarea unei păci juste și durabile. Și, fraților și surorilor, să nu uităm să ne rugăm pentru Palestina, pentru Israel și pentru multele popoare sfâșiate de război și să ajutăm concret pe cei care suferă. Să ne gândim la atâta suferință, să ne gândim la copiii răniți, nevinovați.

Urmăresc cu preocupare creșterea violențelor în partea orientală a Republicii Democrate Congo. Mă unesc cu invitația episcopilor de a ne ruga pentru pace, dorind încetarea ciocnirilor și căutarea unui dialog sincer și constructiv.

Provoacă îngrijorare răpirile tot mai frecvente care au loc în Nigeria. Exprim poporului nigerian apropierea mea în rugăciune, dorind să se angajeze pentru ca răspândirea acestor episoade să fie zăgăzuită cât mai mult posibil.

Sunt aproape și de populația din Mongolia, lovită de un val de frig intens, care provoacă grave consecințe umanitare. Și acest fenomen extrem este un semn al schimbării climatice și al efectelor sale. Criza climatică este o problemă socială globală, care are incidență în profunzime asupra vieții multor frați și surori, mai ales asupra celor mai vulnerabili: să ne rugăm pentru a putea întreprinde alegeri înțelepte și curajoase pentru a contribui la îngrijirea creației.

Vă salut pe voi, credincioși din Roma și din diferite părți ale lumii, în mod special pelerinii din Jaén (Spania), tinerii greco-catolici români din Paris, Comunitățile Neocatecumenale care provin din Polonia, din România și din Italia.

Salut Seminarul Pontifical Interregional Campan din Posillipo, Secretariatul Forului Internațional al Acțiunii Catolice, scoutiștii din Paliano și miruiții din Lastra Signa, Torre Maina și Gorzano.

Salut și Federația Italiană Boli Rare, Cercul Cultural "Reggio Ricama", membrii Mișcării Nonviolente și voluntarii din Asociația N.O.E.T.A.A. Și salut tinerii Neprihănitei.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat