Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Biserica și masoneria, Staglianò: "Iată pentru ce sunt profund inconciliabile"

de Federico Piana

"Cea masonică este o erezie care se aliniază fundamental cu erezia ariană". Președintele Academiei Pontificale de Teologie explică din nou cu claritate la mass-media vaticane inconciliabilitatea între Biserica Catolică și masonerie. "În fond - afirmă Monseniorul Antonio Staglianò - chiar Arius a fost cel care a imaginat că Isus era un Mare Arhitect al Universului (cum consideră masoneria Ființa Supremă, nr) negând divinitatea lui Cristos. Iată pentru ce Conciliul din Niceea, a cărei aniversare de 1700 de ani o vom sărbători în curând, afirmă cu putere adevărul despre Isus care este născut și nu creat, Dumnezeu din Dumnezeu, Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat".

Dumnezeu și nu "Marele Arhitect al Universului"

Și tocmai ideea de "Arhitect al Universului" sau de mare "Ceasornicar" promovată de masonerie este incompatibilă cu ideea catolică de Dumnezeu. "Pentru că - intră în subiect Staglianò - această idee este rod al rațiunii umane care încearcă să-și imagineze un dumnezeu în timp ce Dumnezeul catolicilor este rod al Revelației însăși a lui Dumnezeu în Cristos Isus. În substanță, este rod al unui eveniment istoric în care Dumnezeu s-a făcut trup, s-a apropiat de oameni, a vorbit tuturor ființelor umane destinându-le la mântuirea sa".

Distanțe siderale

Și conceptul de fraternitate exprimat de masonerie este la distanță de ani lumină de conceptul de fraternitate al credinței catolice. Monseniorul Staglianò susține că "fraternitatea noastră se instituie pe sacramentul iubirii lui Dumnezeu în Isus, se instituie pe Euharistie, nu numai pe ideea generică a faptului de a fi frați". Același raționament, adaugă prelatul, poate să fie aplicat carității creștine care "nu are nimic de-a face cu filantropia masonică. Caritatea creștină corespunde evenimentului istoric al unui Dumnezeu care a murit și a înviat pentru noi și cere fiilor săi să nu fie numai filantropici, ci să fie, eventual, răstigniți din iubire".

Creștinul iubește Lumina adevărată

Incompatibilitatea totală între a fi catolici și aderarea la masonerie președintele Academiei Pontificale de Teologie o scoate în evidență subliniind că "în cadrul masoneriei se dezvoltă comploturi de putere ocultă care sunt în contradicție cu acțiunea creștină. Așadar, când vorbim de inconciliabilitate facem referință la contradicții profunde. Nu putem apela nici la opoziția polară a teologului Romano Guardini pentru a spune că pot să stea împreună".

Mister împotriva ezoterism

Alt punct important de distanță este ezoterismul - făcut din doctrine spirituale foarte adesea secrete și rezervate celor inițiați - care impregnează învățăturile masonice. "Și în catolicism - specifică Monseniorul Staglianò - se vorbește despre Mister. Dar Evangheliile ne spun că Misterul ascuns de secole nu încetează să fie Mister, ci încetează să fie ascuns. Pentru că Misterul ascuns de secole a fost revelat".

Condamnarea constantă a Bisericii

Reparcurgând condamnarea constantă a masoneriei din partea Bisericii de-a lungul secolelor, Monseniorul Staglianò ține să amintească ultimul răspuns al Dicasterului pentru Doctrina Credinței dat unui episcop din Filipine, datat la 13 noiembrie 2023 și aprobat de Papa Francisc cu care se reafirmă că înscrierea activă rămâne interzisă: "Credincioșii - conclude el - care aderă la lojă sunt în stare de păcat grav și nu pot, în mod absolut, să meargă la Împărtășanie".

(După Vatican News, 24 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat