Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
În Vatican, simpozion despre antropologia vocațiilor și viitorul creștinismului

Se va ține în Vatican la 1 și 2 martie 2024 simpozionul Bărbat-Femeie: imagine a lui Dumnezeu, pentru o antropologie a vocațiilor, la care vor participa Papa Francisc și specialiști internaționali în Sfânta Scriptură, filozofie și teologie, științe umane și pedagogie. Cel care va face onorurile casei va fi cardinalul Marc Ouellet, prefect emerit al Dicasterului pentru Episcopi. Obiectivul celor două zile, organizate de CRAV (Centre de Recerche et d'Anthropologie des Vocations), este să ofere o viziune actualizată a antropologiei creștine într-o epocă de pluralism și dialog între culturi, pentru a susține semnificația vieții ca vocație.

Focus asupra temelor precum căsătoria, preoția, viața consacrată

Evenimentul este deschis unei ample participări a publicului și la program vor participa numeroși experți să răspundă și la întrebarea: "Cui îi este adresată chemarea lui Dumnezeu?". Un simpozion pentru a aprofunda antropologia creștină, atingând teme precum Căsătoria, Preoția și viața consacrată. Pentru a descoperi frumusețea fiecărei vocații. Cardinalul Ouellet explică: "Era creștinătății s-a terminat și o nouă eră în transmiterea patrimoniului cultural și spiritual al creștinilor cere credincioșilor din toată lumea să se repoziționeze în fața unui ambient care a devenit străin, indiferent sau chiar ostil, chiar și în țările tradițional catolice. Una dintre zonele cele mai surprinzătoare ale acestei schimbări epocale este antropologia, unde eclipsa referințelor religioase și autoritatea crescândă a științelor umane dau viață unei panorame de viziuni contrastante despre ființa umană. Acestea oscilează între un spiritualism dezlipit de condiția corporală și un materialism care reduce toate aspirațiile transcendente la date biopsihice controlabile tehnic. Nu mai putem visa o întoarcere la o stare precedentă a lucrurilor, după o «încetare» și o depășire a actualei «crize»; trebuie să gândim în alți termeni la viitorul creștinismului, într-un context care așteaptă ca toți creștinii să găsească o nouă paradigmă pentru a mărturisi identitatea lor".

"Iată pentru ce - explică tot cardinalul - trebuie să alegem o abordare a diversității culturale și religioase care să permită dialogul și propunerea viziunii creștine în toată gratuitatea și cu o preocupare pentru fraternitatea umană. De exemplu, problema antropologică, ale cărei aspecte mai diferite s-au dezbătut adesea în cadrul științific, universitar, școlar și familial, trebuie să fie înfruntată cu acest spirit. Suntem în zorii unui salt calitativ pentru specia umană, pe piscul unei mutații trans-umaniste, făcută posibilă de tehno-știință și de excesul de comunicare și stimulată de proliferarea experimentelor biomoleculare, transgender și spațiale? Toate ipotezele par deschise, cu excepția faptului că este prea ușor a uita că marea majoritate a ființelor umane trăiesc în condiții sub-umane, că mulțimile sunt aruncate pe rutele migratoare de presiuni climatice sau de alt tip, că izbucnirea de conflicte multiple și rearmarea generală sfidează rațiunea etică pentru a frâna o cursă nebună înainte, pentru a evita ca resursele care ar trebui înainte de toate să garanteze un minim de bunăstare întregii omeniri să fie aruncate în cele patru vânturi."

Spațiu dat cuvântului lui Dumnezeu

"Ce viitor are omenirea? Ce tip de apărare a omenirii trebuie să inventăm pentru a înfrunta provocările de astăzi? Ce speranță putem oferi celor care caută un sens? Toate sunt întrebări de care Biserica ține cont atunci când vestește evanghelia mântuirii. Noua situație antropologică cere dialogul, respectarea diversității și solidaritatea cu cei mai săraci și vulnerabili. Nu împiedică să se prezinte viziunea creștină despre bărbat și femeie în originalitatea și specificul său. Dimpotrivă, situația actuală oferă o oportunitate care nu trebuie pierdută pentru a reafirma coordonatele persoanei umane conform revelației creștine și pentru a oferi dialogului o antropologie a vocațiilor înrădăcinată în semnificația vieții ca vocație. În cacofonia de astăzi, există mai mult spațiu ca oricând pentru a asculta cuvântul lui Dumnezeu și a scoate din Înțelepciunea divină coordonatele de semnificație pentru viața umană prezentă și viitoare."

O continuare a simpozionului despre preoție din 2022

Inițiativa academică urmează după simpozionul din februarie 2022 Pentru o teologie fundamentală a preoției, care a studiat relația dintre preoția comună a celor botezați și slujirea primită prin hirotonire în cele trei grade ale sale. Comitetul științific de la Centre de Recherche et d'Anthropologie des Vocations (CRAV), care a organizat simpozionul despre Preoție - subliniază o notă -, vede problema antropologică drept o continuare naturală a acestei cercetări, care explorează semnificația eclezială a vocațiilor din punctul de vedere al unei antropologii fundamentale. Această perspectivă pastorală arată că cercetarea este de interes pentru un public vast, nu numai pentru specialiști.

O viziune globală a răspunsului creștin la problemele antropologice

"Păstori, formatori și educatori la toate nivelurile - subliniază comunicatul - vor putea găsi o viziune globală a răspunsului creștin la actualele probleme antropologice, fără polemici sau poziții identitare, o viziune dezvoltată în orizontul credinței și oferită senin ca un mod de a-și apropria semnificația creștină a vieții pentru toți cei care sunt în căutarea adevărului. Locul ales și calitatea participanților sunt suficiente să confirme importanța temei, urgența unei reflecții de acest tip în fața unei anumite confuzii și perplexități și dorința de a face lumină care să fie în același timp energizantă și pacificatoare pentru persoanele care fac cercetare sau care au responsabilități pastorale."

Din cauza pandemiei, simpozionul precedent a trebuit să se țină în Aula "Paul al VI-lea", în timp ce acum se va ține în Aula Sinodului Episcopilor, care are un număr limitat de participanți.

(După Vatican News, 24 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat