Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Exerciții spirituale, a patra meditație a card. Cantalamessa: "Mergi și să nu mai păcătuiești"

În această săptămână în care Papa Francisc și colaboratorii săi din Curia Romană sunt angajați în Exerciții Spirituale de Postul Mare, Vatican News propune o reflecție pe zi, de la 19 la 24 februarie 2024, a predicatorului Casei Pontificale, cardinalul Raniero Cantalamessa, pe propriile canale sociale de X, Facebook, Instagram și WhatsApp. "Mi s-a cerut să împărtășesc cu voi, timp de șase zile, o reflecție de circa un minut. Există, în lume, numai puține cuvinte capabile să spună într-un minut cât este îndeajuns pentru a umple o zi și chiar o viață: acelea ieșite din gura lui Isus", spune cardinalul capucin. "Vă voi propune câte unul pe zi, rugându-vă să-l «mestecați» toată ziua, ca pe un soi de chewing-gum al sufletului".

Reflecția cardinalului

Cuvântul lui Isus de primit astăzi [joi, 22 februarie 2024], spune cardinalul Cantalamessa, "este cel pe care el l-a adresat adulterei, după ce acuzatorii săi au dispărut: «Femeie, nimeni nu te-a condamnat?». «Nimeni, Doamne». «Nici eu nu te condamn și de acum să nu mai păcătuiești». «De acum să nu mai păcătuiești!». Fiecare dintre noi, dacă se examinează bine, își va da seama că, alături de multele păcate pe care le comite, există unul diferit de celelalte. Este vorba de acel păcat la care ne-am alipit un pic în secret, care se spovedește, dar fără o reală voință de a spune: ajunge!".

"Sfântul Augustin, în Confesiuni - explică predicatorul Casei Pontificale - ne descrie lupta sa pentru a se elibera de păcatul senzualității. A existat un moment în care îl ruga pe Dumnezeu spunând: «Dă-mi castitate și continență». Însă, o voce subțire adăuga: «Nu imediat, Doamne!». A venit momentul în care a strigat către el însuși: «De ce mâine?». A fost suficient ca să spună acest «ajunge!» pentru a se simți liber. Ce trebuie făcut în mod concret? Să ne punem o clipă în prezența lui Dumnezeu și să-i spunem: «Doamne, tu cunoști bine fragilitatea mea. De aceea, încrezându-mă numai în harul tău, eu îți spun că, de acum încolo, vreau să spun ajunge acelei satisfacții, acelei libertăți, acelei prietenii, acelei supărări, acelui subterfugiu financiar, așadar, ajunge acelui păcat pe care eu și tu îl cunoaștem bine». Vin pentru a primi iertarea ta sacramentală. Vei putea și să cazi din nou... Am putea și să cădem din nou după aceea, dar pentru Dumnezeu ceva s-a schimbat: libertatea ta este cu el. Acum sunteți în doi pentru a lupta împotriva aceluiași dușman. Vei vedea că este mai frumos a trăi liberi de sclavia păcatului, în pace cu Dumnezeu și cu noi înșine!".

(După Vatican News, 22 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat