Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

73 de ani de la martiriul Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei

Se împlinesc astăzi, 21 februarie 2024, 73 de ani de când părintele Dumitru Matei a fost împușcat în temuta închisoare Jilava, de lângă București, punându-se astfel în aplicare sentința dată în ziua de 23 octombrie 1950, de către Tribunalul Militar București: condamnarea la moarte pentru "spionaj și înaltă trădare". Trupul sfârtecat de gloanțe al părintelui Matei, ca și al celorlalți executați sau decedați în închisoarea de la Jilava, a fost aruncat într-o groapă comună. Amintindu-ne de acea zi martirică a preotului originar din satul Sărata, județul Bacău, astăzi se celebrează Liturghii și se oficiază câte un Requiem în cele două biserici ale Parohiei Sărata: Talpa și Sărata-Băi.

În urmă cu cinci luni, în ziua de 13 septembrie 2023, a avut loc în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași încheierea fazei diecezane a Cauzei de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul martir Dumitru Matei, în prezența Mons. Tuomo T. Vimpari, însărcinat cu afaceri a.i. la Nunțiatura Apostolică din București. Apoi, fiind validate și aprobate toate documentele necesare, în ziua de 22 noiembrie 2023, în prezența părintelui postulator Isidor Iacovici s-a inaugurat faza romană a procesului de beatificare, prin ruperea sigiliului de pe documentele procesului diecezan de către un reprezentant al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților din Roma. Acum se verifică dacă materialele trimise de la Episcopia de Iași au fost culese în mod corect, după care urmează elaborarea unui dosar intitulat "Positio super martyrio", în care se argumentează uciderea din ură față de credință, folosind mărturiile - numită "Informatio" și documentele strânse în ancheta diecezană - numită "Summarium". Tot în faza romană a Cauzei de beatificare se organizează o comisie de nouă teologi - numită "Congresul Teologilor". Dacă aceștia dau o părere favorabilă, dosarul ajunge în comisia cardinalilor și episcopilor din Dicasterul pentru Cauzele Sfinților. Dacă și această comisie este favorabilă, se recunoaște în mod solemn calitatea de martir pe care acesta a dobândit-o în urma morții prin împușcare în dimineața zilei de 21 februarie 1951.

După o cercetare istorică de peste 20 de ani și o muncă intensă a membrilor Tribunalului bisericesc constituit în acest scop de episcopul diecezan Iosif Păuleț, au fost ascultați martorii reperați, s-au adunat și s-au analizat articolele scrise de studentul și preotul Dumitru Matei, au fost cercetate miile de file din dosarele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității Române și din alte arhive, s-au distribuit peste 1.000 de exemplare ale celor două cărți care s-au scris despre viața, activitatea, suferința și moartea acestui "erou al carității creștine", s-au distribuit peste 15.000 de cartoline cu chipul "părintelui săracilor", au fost prezentate peste 70 de emisiuni la Radio ERCIS FM, s-au scris peste 10 studii și articole, care au fost publicate în revistele "Buletin istoric" și "Lumina creștinului" etc.

Dumitru Matei s-a născut în ziua de 28 iulie 1913, fiu al soților Dumitru Matei și Maria Vereș. Copilul Dumitru a urmat clasele elementare în satul natal Sărata, remarcându-se prin destoinicie și stăruință la învățătură. Având casa părintească lângă izvoarele cu apă sărată, Dumitru a fost întâlnit de mai multe ori de preotul Petru Pal, care l-a apreciat și i-a înlesnit intrarea în Seminarul Catolic Diecezan din Iași, în toamna anului 1927. Din foile matricole ale absolvenților Seminarului din Iași am constatat că Dumitru Matei s-a dovedit foarte bun la carte și în comportare, fiind hirotonit preot în ziua de 24 iunie 1939, de episcopul Mihai Robu, în capela Institutului "Notre Dame de Sion" din Iași. Locul de apostolat care i-a fost repartizat după hirotonire a fost Parohia Catolică din Iași, unde a activat cu unele sincope până în anul 1948, când a decis să fugă din fața securiștilor. După moartea episcopului Mihai Robu și terminarea Celui de-al Doilea Război Mondial, episcopul Marcu Glaser a încredințat părintelui Matei - "specialist în serviciul săracilor", preluarea și distribuirea ajutoarelor venite din străinătate, "îndeosebi din America", pentru cei înfometați. Tânărul preot și-a împlinit exemplar misiunea, a stat la dispoziția tuturor, indiferent de confesiune: evreii din Iași, prigoniți în timpul prezenței naziste, veneau la părintele Matei ca la un tată spiritual; pe mulți prizonieri i-a adăpostit în diferite locuri, iar unii au recunoscut că numai datorită lui au scăpat cu viață. După instalarea puterii comuniste, în multe locuri din țară s-au organizat grupări de rezistență anticomuniste, iar într-o astfel de grupare s-a integrat și părintele Matei, care era o "figură centrală", considerat a fi o "personalitate de excepție, inteligent, cu convingeri ferme". În anul 1948, organele de represiune supravegheau cu multă atenție mișcările anticomuniste și luau măsuri de stingere a acestora arestând pe oricine ar fi avut legături cu acestea. La 15 mai 1948, s-a produs primul val de arestări la Iași și pentru a scăpa de urmărirea Securității, având acordul episcopului Anton Durcovici, părintele Matei a părăsit orașul Iași și s-a refugiat în diferite case parohiale sau case particulare, iar după multe peregrinări prin țară s-a retras în București, unde a fost arestat la 18 mai 1950.

La 23 octombrie 1950, preotul Dumitru Matei a fost judecat de Tribunalul Militar București și condamnat la moarte, fiind acuzat de "spionaj și de înaltă trădare". Execuția prin împușcare a "condamnatului la moarte" a avut loc în ziua de 21 februarie 1951, ora 6.30 dimineața, la Penitenciarul Jilava. Trupul sfârtecat de gloanțe al părintelui Matei, ca și al celorlalți executați sau decedați în închisoarea de la Jilava, a fost aruncat într-o groapă comună.

Îi invităm pe toți cititorii acestor rânduri să se roage bunului Dumnezeu pentru a-l învrednici pe slujitorul său, preotul Dumitru Matei, să fie ridicat cât mai curând la cinstea altarelor.

Pr. Alois Moraru

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Editura "Sapientia": Viața și martiriul preotului Dumitru Matei

Deschiderea fazei romane a Cauzei de beatificare a preotului Dumitru Matei (22 noiembrie 2023)

Un nou sezon al emisiunii "Lumina creștinului" la TVR Iași, cu ediția "Părintele Dumitru Matei, un martir ce așteaptă beatificarea"

Slujitorul lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei a ajuns la Roma (15 septembrie 2023)

Iași: Sesiunea de încheiere a fazei diecezane a Cauzei de beatificare și canonizare a preotului martir Dumitru Matei (13 septembrie 2023)

Încheierea fazei diecezane a Cauzei de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul martir Dumitru Matei (anunț)

110 ani de la nașterea Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (28 iulie 2023)

72 de ani de la execuția prin împușcare a Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei - un martir ce așteaptă să fie beatificat (21 februarie 2023)

TVR Iași: Emisiunea "Lumina creștinului", ediția "Preotul Dumitru Matei - erou al carității creștine" (19 noiembrie 2022)

Cauza "Preot Dumitru Matei" a fost binecuvântată de Papa Francisc (6 octombrie 2022)

Sărata: Hramul comunității și lansarea cărții Dumitru Matei, erou al carității creștine (25 septembrie 2022)

Editura "Sapientia": Pr. Dumitru Matei. Erou și martir al credinței (septembrie 2022)

Editura "Presa Bună": Dumitru Matei, erou al carității creștine (mai 2022)

Cauza "Dumitru Matei": noi pași spre beatificare ( septembrie 2022)

71 de ani de la execuția Slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (21 februarie 2022)

Sărata: Pr. Dumitru Matei, erou al iubirii, al carității și al credinței (20 februarie 2022)

Iași: Liturghie solemnă și prima sesiune a cauzei "Dumitru Matei" (30 ianuarie 2022)

Iași: Va fi deschisă faza diecezană a cauzei de beatificare și canonizare a slujitorului lui Dumnezeu preotul Dumitru Matei (30 ianuarie 2022)

Sărata: Sfințirea monumentului dedicat preotului martir Dumitru Sandu-Matei (1 august 2021)

Numirea unui responsabil diecezan pentru Cauza "Dumitru Matei" (12 martie 2021)

Sărata: Preotul martir Dumitru Matei, comemorat în localitatea natală (21 februarie 2021)

Iași: Dublu aniversar în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (21 februarie 2021)

1951 - 21 februarie - 2021: 70 de ani de la execuția prin împușcare a preotului Dumitru Sandu Matei (21 februarie 2021)

Părintele Dumitru Sandu Matei, apostol al carității creștine (februarie 2021)

La TVR 2, în cadrul serialului "Memorialul durerii", va fi un episod dedicat preotului erou Dumitru Sandu Matei (11 mai 2019)

In memoriam pr. Dumitru Sandu Matei (21 februarie 2006)

Comemorare (Din revista "Lumina creștinului", nr. 3/2001)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat