Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași

În perioada 16-18 februarie 2024, Parohia Romano-Catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a primit vizita pastorală a episcopului Iosif Păuleț. Deși această parohie se bucură în mod obișnuit de prezența episcopului, totuși în aceste zile păstorul diecezei s-a dedicat în întregime realității pastorale a comunității noastre. Episcopul a întâlnit numeroasele congregații, grupuri și asociații din cadrul parohiei, a celebrat Sfânta Liturghie, a celebrat sacramentul Reconcilierii, a vizitat bolnavi și a încercat să ofere unui număr cât mai mare de credincioși posibilitatea de a se întâlni și a discuta despre activitatea lor în familia Bisericii.

Ținând cont de complexitatea acestei comunități, episcopul Iosif și-a anticipat vizita pastorală printr-o vizită la cimitirul Eternitatea și două întâlniri: cea cu Frații Școlilor Creștine, miercuri, 14 februarie, și cea cu membrii Clubului Seniorilor, joi, 15 februarie. Vineri, 16 februarie, începând cu ora 9.00, însoțit de părintele paroh, Daniel Iacobuț, a vizitat comunitățile de surori aflate pe teritoriul parohiei: Surorile Divinei Providențe și Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe. În după-amiaza aceleiași zile Preasfințitul a participat la o întrunire a Grupului socio-caritativ "Sfântul Vincențiu de Paul" care constituie o sămânță a unei viitoare asociații de vincențieni. Vineri seara a avut loc prima întâlnire cu comunitatea care pulsează în celebrarea Bisericii. Această întâlnire dintre păstor și turmă a început cu Calea Crucii și a continuat cu Jertfa Sfintei Liturghii. După Sfânta Liturghie pe care episcopul a prezidat-o, a urmat o întâlnire cu tinerii membri ai corului "Juvenes Ecclesiae" și o alta cu grupul de adolescenți ai parohiei.

Sâmbătă, 17 februarie, în parohia catedralei s-a simțit atmosfera de familie parohială. Rând pe rând s-au întrunit diverse grupuri ale parohiei cu dorința de a primi mesajul păstorului. După Sfânta Liturghie de dimineață primul grup salutat a fost cel al credincioșilor care se roagă Sfântul Rozariu. Apoi, la subsolul catedralei s-au adunat membrii Consiliului Pastoral și ai Consiliului Economic Parohial, un mozaic care pus împreună exprimă unitatea în diversitate a parohiei catedralei. De-a lungul zilei au urmat întâlniri cu candidații care se pregătesc să primească Sfântul Mir, unii dintre bolnavii parohiei, copiii parohiei care participă în mod obișnuit sâmbăta la cateheză și ora de religie, liceenii de la ora de religie și credincioșii veniți pentru audiențe. În timpul Sfintei Liturghii de seară, episcopul a celebrat sacramentul Reconcilierii, iar după aceasta s-a întâlnit cu membrii tineri și adulți ai Acțiunii Catolice.

Duminică, 18 februarie, după ce și-a oferit iarăși disponibilitatea celebrării sacramentului Reconcilierii în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 9.15, la subsolul catedralei s-a întâlnit cu grupul de copii care se pregătesc pentru Prima Sfântă Împărtășanie, urmând ca apoi să-i întâlnească pe părinții lor care participau la întâlnirea catehetică în catedrala istorică.

La ora 11.00 a avut loc Sfânta Liturghie pontificală de încheiere a vizitei pastorale unde au concelebrat, alături de episcop, preoții implicați în mod deosebit în pastorația acestei comunități. Întreaga comunitate s-a strâns în jurul păstorului pentru a simți bucuria apartenenței la Biserică și pentru a se hrăni cu pâinea Cuvântului și a Sfintei Împărtășanii. Episcopul le-a împărtășit tuturor celor prezenți esența mesajului Evangheliei: "Dacă am fost ispitiți în Cristos, tot în el îl învingem pe diavol" (Sfântul Augustin). La finalul celebrării, părintele paroh, a oferit episcopului o felicitare specială: imaginea familiei comunității noastre parohiale în jurul păstorului. Preasfințitul ne-a încurajat să păstrăm vie activitatea fructuoasă din această parohie și să dăm mărturie în viața de zi cu zi despre credința noastră. Imediat după Sfânta Liturghie a avut loc întâlnirea cu membrii Corului Mare al Catedralei condus de pr. Robert Râtan, iar la ora 17.00 cea cu grupul de studenți și tineri adulți.

Această vizită pastorală a constituit pentru toți un moment de har și de întărire în credință. Comunitatea a simțit din plin pe parcursul acestor zile apropierea paternă și atentă a păstorului diecezei și s-a angajat să îl susțină în slujirea lui prin rugăciune.

Pr. Ciprian Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-18 februarie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași

* * *

Liturghia de deschidere:

Album foto: 16 februarie: Liturghia de deschidere a vizitei pastorale a PS Iosif Păuleț în Parohia "Adormirea Maicii Domnului". Foto: Ovidiu Bișog

*

Liturghia de încheiere:

Album foto: 18 februarie: Liturghia de încheiere a vizitei pastorale a PS Iosif Păuleț în Parohia "Adormirea Maicii Domnului". Foto: Ovidiu Bișog

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2023-2024. "Biserica, familia lui Dumnezeu"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat