Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului: Misiuni populare

În perioada 14-18 februarie 2024, începând cu Miercurea Cenușii, în comunitatea romano-catolică din Poiana Micului au avut loc cinci zile de misiuni populare, tema fiind: "Când voi fi înălțat de pe pământ, îi voi atrage pe toți la mine".

Pr. dr. Gabriel-Iulian Robu, profesor și formator în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a fost cel care a predicat despre cuvântările lui Isus de pe cruce și despre importanța pe care o are iertarea în cadrul întregii familii a lui Cristos. Aceste zile pline de har au reprezentat un prilej de reînnoire spirituală și sufletească, prin care membrii comunității au conștientizat că sacrificiul pe care l-a făcut Isus pentru noi pe cruce este dovada unei iubiri infinite.

În prima zi, pr. Iulian, după ce ne-a prezentat tema și ne-a reamintit ce sunt misiunile populare, ne-a explicat cât de importante sunt acestea în viața noastră de creștini, dar mai ales pentru întărirea în credință a comunității.

În cea de-a doua zi, părintele predicator a vorbit despre prima cuvântare de pe cruce adresată prigonitorilor: "Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!", prin care a evidențiat faptul că, dacă participăm la sacramente și ne căim, Isus ne iartă pe fiecare în parte, indiferent de ce păcate am săvârșit.

În ziua a treia de post și de misiuni populare părintele a predicat despre cea de-a doua cuvântare a lui Isus: "Adevăr îți spun: de astăzi vei fi cu mine în paradis!", cuvinte rostite tâlharului care a fost răstignit la dreapta sa. De asemenea, a subliniat cât de important este să dăruim bunătate și empatie celor din jur. Astfel, a oferit drept exemplu impactul pe care îl au banii, persoanele apropiate, faptele bune și felul în care ne sunt alături până la sfârșitul vieții. Primele două, banii și persoanele apropiate, ne ajută până în momentul în care, trupește, nu mai existăm pe acest pământ, dar faptele bune sunt cele care rămân mereu cu noi și ne reprezintă dincolo de această lume.

În cea de-a patra zi de misiuni populare, predica a continuat prin analiza celei de-a treia cuvântări a Mântuitorului: "Iată fiul tău! Iată mama ta!", avându-i la picioarele crucii pe Sfânta Fecioară Maria și pe Sfântul apostol Ioan. Adresându-se comunității, părintele Iulian, indicând Sfântul Rozariu, a dorit să ne arate faptul că împreună cu Sfânta Fecioară Maria putem dobândi mântuirea și să ajungem în împărăția lui Dumnezeu.

În cadrul Sfintei Liturghii de duminică, comunitatea noastră s-a bucurat de prezența PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași. În cadrul acestei Sfinte Liturghii solemne de încheiere a misiunilor, părintele predicator s-a axat pe ultima cuvântare a lui Isus Cristos pe cruce: "Tată, în mâinile tale îmi încredințez sufletul!", vorbindu-ne despre credința ce trebuie să o avem în Dumnezeu, întrucât mâinile lui sunt cele care ne vindecă atât sufletește, cât și trupește.

În încheiere, părintele paroh, Alin-Cătălin Butnaru, a mulțumit Excelenței Sale Petru Sescu pentru prezență și pentru bucuria adusă comunității împărțind binecuvântarea cu indulgența plenară. De asemenea, a adus mulțumiri și pr. dr. Gabriel-Iulian Robu pentru învățăturile și cuvintele frumoase pe care le-a adresat credincioșilor din Poiana Micului în aceste zile pline de har.

Monika-Anelia Marculak

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-18 februarie: Poiana Micului: Misiuni populare




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat