Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (18 februarie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, prima duminică din Postul Mare, evanghelia ni-l prezintă pe Isus ispitit în pustiu (cf. Mc 1,12-15). Textul spune: "Iar în pustiu a stat timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana". Și noi, în Postul Mare, suntem invitați să "intrăm în pustiu", adică în tăcere, în lumea interioară, în ascultarea inimii, în contact cu adevărul. În pustiu - adaugă evanghelia de astăzi -, Cristos "era împreună cu fiarele, iar îngerii îi slujeau" (v. 13). Fiare și îngeri erau compania sa. Dar, într-un sens simbolic, sunt și compania noastră: de fapt, când intrăm în pustiul interior, putem să întâlnim acolo fiare și îngeri.

Fiare. În ce sens? În viața spirituală putem să le gândim ca patimile dezordonate care dezbină inima, încercând s-o posede. Ne dau sugestii, par seducătoare, dar, dacă nu suntem atenți, riscă să ne distrugă. Putem da nume acestor "fiare" ale sufletului: diferitele vicii, dorința de bogăție, care închide în calcul și în insatisfacție, vanitatea plăcerii, care condamnă la neliniște și la singurătate, de asemenea aviditatea de faimă, care generează nesiguranță și o nevoie continuă de confirmări și de protagonism. Să nu uităm aceste lucruri pe care le putem întâlni înăuntru: dorință de bogăție, vanitate și aviditate. Sunt ca niște fiare "sălbatice" și ca atare trebuie calmate și combătute: altminteri, ne devorează libertatea. Și Postul Mare ne ajută să intrăm în pustiul interior pentru a corecta aceste lucruri.

Și după aceea, în pustiu erau îngerii. Ei sunt mesagerii lui Dumnezeu, care ne ajută, ne fac bine; de fapt, caracteristica lor conform evangheliei este slujirea (cf. v. 13): exact contrariul posesiei, tipică patimilor. Slujirea împotriva posesiei. Duhurile îngerești amintesc gândurile și sentimentele bune sugerate de Duhul Sfânt. În timp ce ispitele ne sfâșie, inspirațiile divine bune ne unifică și ne fac să intrăm în armonie: liniștesc inima, insuflă gustul de Cristos, "savoarea cerului". Și pentru a percepe inspirația lui Dumnezeu, trebuie intrat în tăcere și în rugăciune. Și Postul Mare este timpul pentru a face asta.

Putem să ne întrebăm, mai întâi: Care sunt patimile dezordonate, "fiarele" care se agită în inima mea? Al doilea: Pentru a permite glasului lui Dumnezeu să-mi vorbească la inimă și să o păzesc în bine, mă gândesc să mă retrag un pic în "pustiu", încerc să dedic în timpul zilei vreun spațiu pentru asta?

Sfânta Fecioară, care a păstrat cuvântul și nu s-a lăsat atinsă de ispitele Celui Rău, să ne ajute pe drumul Postului Mare.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Au trecut de acum zece luni de la izbucnirea conflictului armat în Sudan, care a provocat o situație umanitară foarte gravă. Cer din nou părților beligerante să oprească acest război, care face atât de mult rău oamenilor și viitorului țării. Să ne rugăm ca să se găsească repede căi de pace pentru a construi viitorul îndrăgitului Sudan.

Violența împotriva populațiilor lipsite de apărare, distrugerea de infrastructuri și nesiguranța se răspândesc din nou în provincia Cabo Delgado, în Mozambic, unde în zilele trecute a fost incendiată și misiunea catolică "Stăpâna Noastră a Africii" la Mazeze. Să ne rugăm pentru ca pacea să se întoarcă în acea regiune martirizată. Și să nu uităm atâtea alte conflicte care însângerează continentul african și multe părți ale lumii: și Europa, Palestina, Ucraina...

Să nu uităm: războiul este o înfrângere, mereu. Oriunde se duc lupte, populațiile sunt epuizate, sunt obosite de război, care ca întotdeauna este inutil și neconcludent, și va aduce numai moarte, numai distrugere, și nu va aduce niciodată soluția problemelor. Să ne rugăm în schimb fără încetare, pentru că rugăciunea este eficace, și să cerem Domnului darul de minți și de inimi care să se dedice în mod concret păcii.

Salut credincioșii din Roma și din diferite părți din Italia și din lume, îndeosebi pelerinii care provin din Statele Unite ale Americii, comunitățile neocatecumenale din diferite parohii din Republica Cehă, din Slovacia și din Spania, elevii din Institutul "Carolina Coronado" din Almendralejo și Asociația de voluntariat "Pe urmele Slujitorilor - spre lume". Și salut cultivatorii și crescătorii de animale prezenți în piață.

În această după-amiază, împreună cu colaboratorii din Curie, vom începe exercițiile spirituale. Invit comunitățile și credincioșii să dedice în acest timp al Postului Mare și de-a lungul acestui an de pregătire pentru Jubileu, care este "Anul rugăciunii", momente specifice pentru a se reculege în prezența Domnului.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat