Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Lăsat de sec în sânul comunității catolice românești

Duminică, 11 februarie 2024, comunitatea românilor catolici din Torino, împreună cu părintele paroh Iulian Herciu, a avut marea bucurie de a găzdui membri ai comunităților similare din Parma și Cremona, însoțite de către părintele capelan Ionuț-Gabriel Giurgică, pentru o zi comunitară "împreună".

Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes a adunat sub mantia ocrotitoare a Mamei cerești reprezentanți ai comunităților catolice românești din nordul Italiei: Parma, Cremona și Torino, doritori de a petrece o zi "împreună", în unitate și armonie.

Celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii de la ora 11.00 la Biserica "Madonna del Carmine" a fost însoțită de corul comunității, condus cu această ocazie de către părintele diacon Octavian Matei, cântecele propuse fiind interpretate la înălțimea evenimentului. Este într-adevăr dificil a reproduce în cuvinte ceea ce doar muzica poate să trezească în sufletele celor care participă la celebrările liturgice, după cum se amintește și în constituția Sacrosanctum Concilium în legătură cu "Muzica sacră și liturgia": "Tradiția muzicală a Bisericii universale constituie o comoară de o valoare inestimabilă și ea are întâietate asupra altor expresii ale artei mai ales pentru faptul că, unit cu cuvintele, cântul sacru constituie o parte necesară și integrantă a liturgiei solemne. [...]. De aceea muzica sacră va fi cu atât mai sfântă cu cât va fi mai strâns legată de acțiunea liturgică, fie exprimând mai plăcut rugăciunea sau favorizând unitatea, fie contribuind la o mai mare solemnitate a riturilor sacre" (SC 112).

Predica părintelui Ionuț-Gabriel Giurgică ne-a făcut parcă să ne reîntoarcem, un pic nostalgici, la perioada în care ne-a păstorit, proiectați totuși într-un prezent și un viitor în care cuvântul cheie să fie "Vreau" după exemplul bunului păstor: pentru că Dumnezeu ne cheamă, dar noi trebuie să "vrem" să fim dispuși în a asculta și a răspunde chemării sale, dispuși în a ne vindeca de bolile egoismului și individualismului, dispuși în a crea momente și spații de comunitate și comuniune, dispuși în a accepta "căile Domnului" așa cum ne învață Sfintele Scripturi, după exemplul lui Moise și al lui Ilie.

Un alt moment important al Sfintei Liturghii a fost prezentarea darurilor pentru Ofertoriu, moment de împărtășire a bunurilor pământești.

După Sfânta Liturghie, ne-am strâns ca o mare familie la oratoriul Parohiei "Sfânta Maria Goretti", unde voluntari ai comunității din Torino, sub îndrumarea părintelui paroh Iulian Herciu, au pregătit o agapă frățească demnă de laudă: aperitivele, 2500 de sarmale, 350 de pulpe, 500 de plăcinte "Poale-n brâu" au săturat în jurul a 330 de persoane prezente la această sărbătoare. Invitații de onoare: Ansamblul Folcloric "Carpatica" din Torino și formația Benchea Band au reușit de-asemenea, prin cântecele și muzica interpretate, să ne aducă bucuria dansurilor tradiționale și să aline astfel puțin din dorul de acasă.

Am putea afirma că numitorul comun al acestei zile deosebite a fost dialogul, un dialog înțeles nu doar ca o simplă conversație sau schimb de opinii, de impresii, ci un dialog după cum ne învață Papa Francisc în enciclica Fratelli tutti (198): "A ne apropia, a ne exprima, a ne asculta, a ne privi, a ne cunoaște, a încerca să ne înțelegem, a căuta puncte de contact, toate acestea se rezumă în verbul «a dialoga». Pentru a ne întâlni și a ne ajuta trebuie să dialogăm. Nu este nevoie să spunem la ce folosește dialogul. Îmi este suficient să mă gândesc ce ar fi lumea fără dialogul răbdător al atâtor persoane generoase care au ținut unite familii și comunități. Dialogul perseverent și curajos nu este o știre cum sunt ciocnirile și conflictele, dar ajută discret lumea să trăiască mai bine, mult mai mult decât putem să ne dăm seama."

Tatiana Ghiurca

*

Cuvânt de bun-venit, 11 februarie (Tatiana Ghiurca)

Preacucernice părinte Gabriel, dragi conaționali, surori și frați de la Parma și Cremona, comunitatea românească din Torino, împreună cu Preacucernicul părinte paroh Iulian, vă urează un călduros Bine ați venit în mijlocul nostru!

Astăzi, în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, ne regăsim împreună, frați și surori, sub mantia ocrotitoare a Mamei noastre cerești. O Mamă pe care am învățat să o iubim încă de mici copii, o Mamă către care părinții și bunicii noștri ne-au condus primii pași, o Mamă la picioarele căreia alergăm cu toții în momentele dificile ale vieții noastre, o Mamă care astăzi se bucură să își vadă fiii reuniți, în armonie și unitate, o Mamă care ne-a dăruit, prin marea-i bunătate, păstori pentru comunitățile noastre, păstori care cu drag, cu angajament și dăruire, ne ajută să nu ne uităm rădăcinile, ne ajută să nu uităm de unde am plecat, ne ajută să nu uităm să vorbim în dulcea noastră limbă românească.

Parma, Cremona, Torino... am ales să ne stabilim departe de țară, fiecare din motive bine știute. Am ales să ne lipsim de căldura părintească, de seva dătătoare de viață, încercând totuși să creăm rețele de prietenie, de socializare, de ajutor reciproc, de sprijin, găsind de multe ori suport chiar în interiorul Bisericii pe care o frecventăm și unde pașii ne conduc, dacă nu în fiecare zi, măcar în fiecare duminică sau la sărbătorile importante. Căci, așa cum spunea un al nostru scriitor contemporan, Cezar Petrescu: "Viața poate fi trăită oriunde. Decorul nu are nici o importanță, esențială este intensitatea." Eu aș adăuga: esențială este intensitatea iubirii cu care răspundem chemării de a fi fii, de a fi frați, indiferent de locul unde trăim, muncim, ne distrăm sau ne rugăm.

Ne bucurăm să vă avem în mijlocul nostru și sperăm să reușim să "vă întoarcem" măcar un pic din ospitalitatea de care ați dat dovadă când ne-ați primit cu brațele deschise la Cremona.

Încă o dată, Bine ați venit!

*

Gând din partea comunităților din Parma și Cremona (Monica Petrina)

Toate momentele din cadrul Sfintei Liturghii au fost cu adevărat sfinte și trăite în emoție puternică de fiecare dintre noi. Cântecele maiestuoase care au animat celebrarea solemnă au fost rugăciune balsam pentru sufletele noastre, care s-au încărcat de lumina vie a credinței, de energie și voie bună.

Ne-am simțit ca făcând parte dintr-o familie mai mare, unită cu același obiectiv: trăirea cuvântului lui Dumnezeu în lăcașul său sfânt, în biserică, și mai apoi în sărbătoare, ca la "nunta din Cana Galileii" la ospățul organizat cu măiestrie de frații noștri din comunitatea catolicilor români de la Torino în ocazia Lăsatului de Sec.

De la cel mai mic până la cel mai mare din comunitățile noastre (Cremona și Parma), împreună cu părintele nostru Ionuț-Gabriel Giurgică, ne-am simțit extraordinar de bine în mijlocul vostru, ne-am simțit oaspeți de onoare si importanți, de la începutul până la sfârșitul zilei, când aproape nimeni nu mai voia să plece acasă.

Toate au fost din belșug, mâncărurile alese, mai ales sărmăluțele savuroase "ca la mama acasă", băuturile tipice românești, locația care s-a distins prin înzestrarea cu decoruri populare românești, de asemenea spectacolul organizat de Ansamblul "Carpatica" din Torino, și mai ales formația "Benchea Band", care prin muzica lor au întreținut pe ringul de dans toate persoanele prezente la această sărbătoare, care au dansat și s-au distrat la maxim. S-au desfășurat datini, tradiții și dansuri populare românești într-un context impecabil și bine organizat.

Am cunoscut mai bine comunitatea catolicilor de la Torino cu care am împărtășit această zi de sărbătoare, oameni de o valoare inestimabilă, care au demonstrat că "omul sfințește locul", chiar fiind departe de meleagurile noastre românești, ne-am simțit fără niciun dubiu exact "acasă" în familie.

Felicitări comunității catolice din Torino, părintelui paroh Iulian Herciu și tuturor acelora care au colaborat și au făcut posibilă această zi de sărbătoare.

Vă mulțumim din inimă pentru deschiderea dumneavoastră și vă suntem profund recunoscători.

Să ne ajute bunul Dumnezeu pe fiecare dintre noi, să ne întărească cu darurile Duhului Sfânt ca să putem trăi un post pascal rodnic și binecuvântat.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 februarie: Torino: Lăsat de sec în sânul comunității catolice românești. Foto: Mihai Bursuc




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat