Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
"La bătrânețe să nu mă părăsești", tema aleasă de papa pentru următoarea Zi a Bunicilor și a Bătrânilor

de Paolo Ondarza

"Singurătatea este o realitate din păcate răspândită, care chinuiește mulți bătrâni, adesea victime ale culturii rebutării și considerați o povară pentru societate", pentru aceasta "familiile și comunitatea eclezială sunt chemate să fie în linia întâi în promovarea unei culturi a întâlnirii, pentru a crea spații de împărtășire, de ascultare, pentru a oferi sprijin și afect: astfel se dă concretețe iubirii evangheliei". Este ceea ce declară prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, cardinalul Kevin Farrell, comentând tema aleasă de papa pentru a IV-a Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor care se va celebra la 28 iulie 2024: "La bătrânețe să nu mă părăsești".

A construi legături între generații

Cuvintele sunt luate din Psalmul 71. Este vorba de o invocație a unui bătrân care reparcurge istoria sa de prietenie cu Dumnezeu și în care se evidențiază cum "singurătatea este, din păcate, însoțitoarea amară a vieții atâtor bătrâni care, adesea sunt victime ale culturii rebutării", explică un comunicat al dicasterului. "Celebrarea zilei, valorizând carismele bunicilor și bătrânilor și aportul lor la viața Bisericii", se mai citește "vrea să favorizeze angajarea fiecărei comunități ecleziale în construirea de legături între generații și în combaterea singurătății, conștienți că - așa cum afirmă Scriptura - Nu este bine ca omul să fie singur".

Condiția fiecărui om

"Singurătatea", adaugă cardinalul Farrell exprimând recunoștință Sfântului Părinte pentru tema aleasă, "este și o condiție tenace a existenței umane, care se manifestă în mod deosebit la bătrânețe, dar nu numai. Pentru aceasta rugăciunea psalmistului este rugăciunea fiecărui creștin care se adresează Tatălui și se încrede în întărirea sa".

Acel "noi" care învinge cultura rebutării

Celebrarea celei de-a IV-a Zile Mondiale a Bunicilor și a Bătrânilor, conform cardinalului, "invită așadar să construim, împreună - bunici, nepoți, tineri, bătrâni, membri ai aceleiași familie - acel «noi» mai larg al comuniunii ecleziale. Tocmai această familiaritate, înrădăcinată în iubirea lui Dumnezeu, învinge orice formă de cultură a rebutării și de singurătate".

Dumnezeu nu părăsește niciodată pe nimeni

"Comunitățile noastre", conclude Farrell, "cu duioșia lor și cu o atenție afectuoasă care nu uită pe membrii săi mai fragili, sunt chemate să facă evidentă iubirea lui Dumnezeu, care nu părăsește niciodată pe nimeni, niciodată". De aici invitația de a se pregăti spiritual adresată de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață parohiilor, diecezelor, realităților asociative și comunităților ecleziale din toată lumea. În acest scop un kit pastoral va fi pus la dispoziție în următoarele luni pe site-ul web www.laityfamilylife.va.

(După Vatican News, 15 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat