Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Simoni: Am celebrat în celule și canale, Dumnezeu m-a salvat de la moarte

de Salvatore Cernuzio

În timp ce vorbește cu mass-media vaticane într-o cameră de la Casa Sfânta Marta unde este găzduit, telefonul cardinalului Ernest Simoni - cardinalul albanez supraviețuitor al persecuțiilor regimului comunist și citat miercuri, 14 februarie 2024, de papa la audiența generală ca "martir viu" - sună cel puțin de zece ori. "Am două celulare", relatează el, "unul pentru Europa, unul pentru America. Mă sună din toată lumea... Aproape 120 de telefoane pe zi". Cam cincizeci sunt cereri de exorcisme sau rugăciuni de eliberare. Le rostește în latină, aceeași pe care o folosea pentru a celebra Liturghia clandestin din celula în care era închis, pentru că era "dușman" a ceea ce fostul președinte Enver Hoxha a declarat "primul stat ateu din lume".

Despre acele zile cardinalul, franciscan conventual, are o amintire vie: Liturghiile la 2.00 noaptea sau în spatele gratiilor cu pâinea coaptă la cuptoare și vinul stors din ciorchinele de struguri, liturgiile din canalele haznalelor și "prietenii" musulmani care plângeau pentru că erau "atrași de Duhul Sfânt". Astăzi, la 95 de ani, Simoni "continuă să slujească Biserica", așa cum a spus papa. Face asta rugându-se - încontinuu -, practicând exorcisme, mergând în sanctuare (ieri Liturghia cu Gărzile Elvețiene, mâine va fi la Arezzo pentru Sfânta Fecioară Maria a Întăririi) în Italia, în Europa, în Statele Unite. Nu este obosit și nu-și atribuie niciun merit: "Totul este har și ocrotire divină". Îi place să vorbească și să povestească, gesticulează când face asta sau strânge degetele noduroase ca în rugăciune. Uneori pare că vorbește cu greutate, niciodată nu încheie o frază care să nu conțină o mulțumire față de Isus și față de Sfânta Fecioară Maria sau un citat literal din Biblie.

Eminență, astăzi papa v-a salutat și v-a mulțumit în fața tuturor credincioșilor din Aula "Paul al VI-lea", definindu-vă un "martir viu". Ce efect au asupra dumneavoastră aceste cuvinte?

Cu Sfântul Părinte ne-am văzut aseară la cină, aici, pentru un salut, și am discutate despre probleme de credință. Astăzi, într-o formă pe care n-o credeam, acest omagiu... Dar a fost o floare pentru Biserică, popor și Isus care este părinte al tuturor oamenilor. El este cel care m-a salvat de la moarte în mod special. Sunt viu prin meritul lui Dumnezeu. Și atunci când eram paroh în munții din Albania, departe-departe, de patru ori am riscat să mă prăbușesc din cauza gheții o mie de metri în prăpastie. Și m-am salvat... Totul este providență divină, totul este har divin.

Dumneavoastră ați trăit oroarea închisorii, a izolării, a persecuțiilor și a torturilor. Ce vă amintiți din acea perioadă, din acea lungă perioadă?

Nu vreau să mă lungesc, dar atâtea lucruri... De două ori înainte de a mă aresta am celebrat Liturghia la ora 2.00 noaptea, de exemplu, și ambele dăți atâția credincioși au văzut o statuie a Sfântului Anton plângând. Apoi, tot grație Domnului care m-a păzit și m-a ocrotit, am putut să celebrez clandestin în închisoare Liturghia, pe de rost, în latină. Știu latina ca limba albaneză, aveam o metodă în stil german prin care am învățat limbile clasice. La Liturghii erau musulmani care plângeau: prieteni, foarte buni prieteni, cu lacrimi mari pentru că Duhul Sfânt îi atrăgea. Chiar un profesor musulman, foarte gentil, cu soția lua struguri din frigider. Și noi îi zdrobeam pentru a face vinul.

Și pâinea?

Aveam cuptoare mici pentru a mânca în închisoare și cu pâinea pe care ne-o dădeau făceam ostiile. Celebram după condițiile posibile... Am celebrat Liturghii și în canalele haznalelor, în fața a 200 de persoane. Dacă m-ar fi acuzat cineva, m-ar fi spânzurat. A fost ocrotirea divină, în toate formele. Niciun merit al meu.

Dumneavoastră i-ați iertat imediat pe călăi. De ce?

Credința catolică! Isus cu iubire infinită a iubit și iubește pe toți oamenii și spune că bucuria cea mai mare în paradis va fi pentru un păcătos care se convertește și se mântuiește și nu pentru miliarde de îngeri și sfinți. "Am venit pentru păcătoși..." Cine are un creier curat trebuie să-l pună pe Isus pe primul loc.

Persoanelor care, ca și dumneavoastră, îndură astăzi persecuția - papa vorbea în această dimineață despre atâția martiri - ce încurajare ați vrea să le dați?

A spus Isus: "Așa cum m-au persecutat pe mine, vă vor persecuta și pe voi". Dar, atenție, suferința voastră va fi transformată în bucurie. Bucuria voastră nimeni n-o va putea îndepărta de la voi. Totul este aici, pentru că suntem călători, trecători...

În schimb, în acest moment istoric al lumii rănite de războaie ce puteți spune?

Fraternitate, fraternitate, fraternitate, iubire fraternă. A predica iubirea extremă față de oameni. Pe toți ne așteaptă paradisul. Vorbesc despre iubirea infinită a lui Dumnezeu și Isus față de toți oamenii, de orice credință, din orice popor din lume. Este părinte al tuturor, a vărsat sângele pentru toți.

Dumneavoastră aveți 95 de ani și continuați să slujiți Biserica, așa cum a spus papa astăzi...

Este mereu har al lui Dumnezeu că pot merge în Italia, în Europa, în America. Am fost de 25 de ori în America, am celebrat atâtea Liturghii, trăiesc acolo 700 de mii de albanezi catolici. Sunt hirotonit de 55 de ani, nu credeam niciodată că voi fi cardinal, mulțumesc Domnului pentru că mi-a dat harul special de a fi aproape de suflete, de a le reconcilia spiritual. Mulțumesc mereu și Sfintei Fecioare Maria, lui Padre Pio și lui Ioan Paul al II-lea care mă ajută în exorcisme: unii mi-au spus că l-au văzut... Cum spune Sfântul Augustin să nu treacă nicio zi fără o linie, un deget, pentru viața veșnică. Pentru sănătate? Vârsta se numără cu anii, dar sănătatea este în mâinile Domnului. Se plânge atunci când moare cineva, dar moare materia, spiritul este nemuritor.

(După Vatican News, 14 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat