Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Prefața Papei Francisc la noua carte a lui Ivereigh

A aparține lui Dumnezeu

Se intitulează First belong to God - On retreat with Pope Francis noua carte a jurnalistului și scriitorului Austen Ivereigh, care repropune meditațiile iezuitului Jorge Mario Bergoglio în reculegerile predicate în trecut și învățăturile ca pontif în materie de exerciții ignațiene. Editată de Loyola Press (Chicago, 2024, 240 de pagini), volumul este un soi de ghid spiritual care îl însoțește pe cititor urmând schema tradițională în opt zile conform metodei fondatorului Societății lui Isus. În continuare publicăm o traducere a prefeței scrisă de însuși Papa Francisc.

Reculegerile spirituale nu sunt o vacanță "bunăstare"

Tocmai grație experienței sale de viață, Sfântul Ignațiu de Loyola își dădea seama cu mare claritate că fiecare creștină și fiecare creștin este angajat într-o luptă care definește viața sa. Este o luptă pentru a depăși ispita de a ne închide în noi înșine, pentru ca iubirea Tatălui să se poată stabili în noi. Când facem spațiu Domnului care ne salvează de autosuficiența noastră, reușim să ne deschidem la toată creația și la fiecare creatură. Devenim canale pentru viața și iubirea Tatălui. Și numai atunci reușim să realizăm ce este viața realmente: un dar al Tatălui care ne iubește profund și dorește ca să-i aparținem lui și unii altora.

Această luptă a fost deja câștigată pentru noi de Isus, prin moartea sa rușinoasă pe cruce și învierea sa. În acest mod Tatăl ne-a revelat o dată pentru totdeauna și pentru toate timpurile că iubirea sa este mai puternică decât orice putere din această lume. Dar cu toate acestea, a îmbrățișa această victorie și a o face reală rămâne o acțiune: noi continuăm să fim tentați să ne închidem la acel har, să trăim în mod lumesc având iluzia că suntem suverani și autosuficienți. Toate aceste crize mortale care ne asediază în toată lumea, de la criza ecologică la războaie, la nedreptățile cu privire la săraci și la cei fragili, au rădăcini în acest refuz de a-i aparține lui Dumnezeu și unii altora.

Biserica ne ajută în multe moduri să combatem această ispită. Tradițiile sale și învățăturile sale, practicile rugăciunii și ale spovezii și celebrarea obișnuită a Euharistiei sunt "canale de har" care ne deschid pentru a primi darurile pe care Tatăl vrea să le reverse asupra noastră.

Între aceste tradiții sunt reculegerile spirituale și între acestea mai sunt Exercițiile spirituale ale Sfântului Ignațiu de Loyola.

Reculegerile - pentru a reîncărca bateriile noastre - au devenit destul de populare, în mijlocul presiunilor și al tensiunilor iminente ale unei societăți în mod obsesiv competitive. Dar o reculegere creștină este foarte diferită de o vacanță "bunăstare". Centrul atenției nu suntem noi, ci Dumnezeu, Bunul Păstor care, în loc să ne trateze ca și cum am fi mașini, răspunde la necesitățile cele mai profunde ale fiilor săi iubiți.

Reculegerea este un timp în care Creatorul vorbește direct creaturilor sale, înflăcărând sufletele noastre cu "iubirea sa și lauda sa" în așa fel încât să-l putem "sluji mai bine pe Dumnezeu în viitor", conform cuvintelor Sfântului Ignațiu (ES 15). Iubire și slujire: acestea sunt cele două axe portante ale Exercițiilor spirituale. Isus ne vine în întâmpinare, frânge lanțurile noastre ca să putem merge cu el ca discipoli și însoțitori.

Când mă gândesc la roadele Exercițiilor, îl văd în fața mea pe Isus care îi spune paraliticului de la piscina din Betesda: "Ridică-te, ia-ți targa și umblă!" (In 5,1-16). Este o poruncă de care trebuie ascultat, dar, în același timp, este invitația sa cea mai gentilă și iubitoare.

Acel om era paralizat interior. Se simțea un falit într-o lume de rivali și competitori. Era plin de resentiment și amărât în fața a ceea ce considera că i-a fost negat, prins în logica autosuficienței, convins că fiecare lucru depindea de el și numai de forțele sale. Și când a văzut că ceilalți erau mai puternici și mai rapizi decât el, a căzut în disperare. Și chiar în acel moment Isus i-a mers în întâmpinare cu milostivirea sa și l-a solicitat să iasă din el însuși. Odată deschis la puterea mântuitoare a lui Isus, paraliziile sale - cea interioară și cea exterioară - sunt vindecate. Se ridică și umblă, lăudându-l pe Dumnezeu și lucrând pentru împărăția sa, eliberat de mitul autosuficienței și învățând în fiecare zi să depindă mai mult de harul său. Și în acest mod el devine discipol, capabil să înfrunte mai bine nu numai provocările din această lume, ci și să provoace lumea să acționeze după logica darului și a iubirii.

Ca papă, am voit să susțin apartenența noastră "mai întâi" la Dumnezeu și apoi la creație și la frații noștri ființele umane, în special la cei care strigă către noi. Acesta este motivul pentru care am voit să țin cont de cele două mari crize ale timpului nostru: deteriorarea casei noastre comune și migrațiile, mutările în masă ale persoanelor. Amândouă sunt simptome ale "crizei non-apartenenței" descrisă în aceste pagini. Pentru același motiv am voit să încurajez Biserica să redescopere darul tradiției sale de sinodalitate, pentru că atunci când se deschide la acel Duh care vorbește în poporul lui Dumnezeu, Biserica întreagă se ridică și merge, lăudându-l pe Dumnezeu și contribuind la venirea împărăției sale.

Sunt bucuros să văd cât sunt de prezente aceste teme în "First belong to God", legat de contemplațiile Sfântului Ignațiu care m-au format în decursul anilor. Austen Ivereigh a făcut o lucrare frumoasă punând împreună meditațiile de la reculegerile la care am predicat multe decenii în urmă cu învățăturile mele ca pontif. În acest mod, el permite amândurora să lumineze și să fie luminate de Exercițiile Spirituale ale Sfântului Ignațiu.

Acesta nu este momentul de a ne așeza și a închide ușa. Văd clar că Domnul ne cheamă să ieșim din noi înșine, să ne ridicăm și să mergem. El ne cere să nu întoarcem privirea în fața suferințelor și lacrimilor din timpul nostru, ci să intrăm în ele, să deschidem canalele harului său. Fiecare dintre noi, în virtutea Botezului său, este unul dintre aceste canale. Punctul este de a le deschide - și a le menține deschise.

Vă urez ca aceste opt zile în care vă veți putea bucura de iubirea sa să vă ajute să simțiți chemarea lui Dumnezeu de a fi izvor de viață, speranță și har pentru ceilalți, și în acest mod să descoperiți adevărata bucurie a vieții voastre. Vă urez să găsiți acel magis despre care vorbește Sfântul Ignațiu, acel "mai mult" care ne cheamă să descoperim profunzimile iubirii lui Dumnezeu în cea mai mare dăruire de noi înșine.

Și vă rog, de fiecare dată când vă amintiți, nu uitați să vă rugați pentru mine, ca să reușesc mereu, să ne ajutăm să aparținem înainte de toate lui Dumnezeu.

Franciscus

(După L'Osservatore Romano, 13 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat