Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Mesaj pentru Postul Mare 2024

Cucernici părinți, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși,

Cu Miercurea Cenușii începem timpul binecuvântat al Postului Mare, în care suntem chemați să ieșim din agitația de fiecare zi, să ne oprim și să intrăm în inimile noastre pentru a trezi dorința de a ne apropia mai mult de Dumnezeu și de semenii noștri.

Atunci când ne gândim la Postul Mare, în general, în mintea noastră răsună în mod spontan cuvinte precum: cruce, jertfă, renunțare, post, austeritate, pomană. Este adevărat că toate acestea sunt realități pozitive, care caracterizează în mod tradițional timpul Postului Mare. Totuși, este important să nu ne oprim aici și să nu reducem acest timp exclusiv la anumite acte de mortificare sau de caritate. Postul Mare este mult mai mult decât atât. Nu este un timp al tristeții, ci al bucuriei și al regăsirii de sine în prezența lui Dumnezeu și în comuniunea fraților. Este un timp favorabil, un kairos, pe care Biserica, în înțelepciunea sa, ni-l propune an de an pentru a primi harul Domnului și a experimenta iubirea și milostivirea sa.

Ritmul vieții de fiecare zi, oboseala, egoismul sau rutina ne pot îndepărta de Dumnezeu, după cum ne pot îndepărta și pe unii de alții. Tocmai de aceea, Postul Mare este un timp binecuvântat, care ne invită pe toți - nu individual, ci împreună - să parcurgem un itinerar de credință, de convertire, de redescoperire a iubirii lui Dumnezeu, care nu obosește să ne caute pentru a ne împărtăși iertarea sa.

Papa Francisc, în mesajul de Postul Mare din acest an, ne invită să privim acest timp ca un timp de har, în care să întreprindem un adevărat itinerar spre libertate. Sfântul Părinte se lasă inspirat de un fragment din Cartea Exodului: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, care te-am scos din țara Egiptului, din casa sclaviei" (Ex 20,2).

Într-adevăr, de multe ori, atunci când nu avem un țel, o speranță, o "țară promisă", viața noastră este ca o rătăcire în pustiu. Avem nevoie de mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu. Avem nevoie ca el să ne elibereze de toate sclaviile noastre, la care suntem supuși de "faraon", care "stinge și visele, fură cerul, face să pară nemodificabilă o lume în care demnitatea este călcată în picioare și legăturile autentice sunt negate". "Faraonul", Cel Rău, ne vrea sclavi; Dumnezeu ne vrea liberi, pentru că suntem fiii săi. Avem nevoie ca Domnul să reaprindă în inimile noastre speranța și să ne ajute să pășim prin pustiul vieții cu privirea ațintită spre "țara promisă", care este adevărata noastră patrie.

Dragi frați și surori în Domnul,

În lumina mesajului provocator al Sfântului Părinte, doresc să vă încredințez trei verbe, care sunt, de fapt, tot atâtea angajamente pe care să ni le luăm la începutul Postului Mare, astfel încât să putem trăi bine și cu folos acest timp de har: să ne oprim, să ascultăm, să mergem împreună.

Să ne oprim!

Pentru a ne putea da seama de sclaviile noastre și pentru a regăsi drumul spre libertate, este nevoie, înainte de toate, să ne oprim. Să ne oprim, mai ales, în rugăciune și în reculegere interioară, lăsându-ne atinși de privirea milostivă a lui Dumnezeu. Să ne oprim din agitația vieții de fiecare zi pentru a găsi mai mult timp pentru Domnul, pentru noi înșine, pentru familia și prietenii noștri, pentru cei care suferă și au nevoie de sprijinul nostru. Să ne oprim pentru a ne odihni și a regăsi bucuria de a merge înainte cu curaj. În tăcere, să intrăm în noi înșine, să ne eliberăm de superficialitate și egoism și să-i facem loc lui Dumnezeu, pentru ca el să intre și să rămână mereu cu noi.

Să ascultăm!

Dacă ne vom opri și vom rămâne în tăcere, vom fi capabili și să ascultăm. Să-l ascultăm, înainte de toate, pe Dumnezeu care dorește să vorbească inimilor noastre prin Cuvântul său. În acest sens, să găsim timp pentru a participa cât mai des la Sfânta Liturghie și la devoțiunea Căii Sfintei Cruci. Să-i permitem Domnului să ne vorbească, să ne aline, să ne încurajeze. Cuvântul său nu amenință și nu răzvrătește. Cuvântul său este plin de iubire și compasiune.

Dar, în același timp, să-i ascultăm și pe frații noștri. Suntem obișnuiți să vorbim și vrem să ne facem auziți. Mai ales în Postul Mare să încercăm să lăsăm mai mult spațiu celorlalți, ascultându-i. Să-i ascultăm în special pe cei care trec prin momente de dificultate din cauza bolii, a singurătății, a vârstei înaintate. Poate sunt persoane cu care nu mai vorbim de ani de zile. Să facem un pas spre împăcare și să ne apropiem de ei ascultându-i. Doar procedând astfel "în loc de amenințări și de dușmani găsim însoțitoare și însoțitori de călătorie" (Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2024).

Să mergem împreună!

Oprindu-ne, ascultând glasul Domnului și ascultându-ne unii pe alții, ne vom redescoperi drept Biserică, familie a lui Dumnezeu, chemată să meargă împreună prin pustiul acestei vieți, pentru a ajunge la Ierusalimul ceresc. Să nu lăsăm ca oboseala, temerile și prejudecățile noastre să ne blocheze calea pe care o avem de parcurs împreună cu bucurie. Așa cum ne invită Papa Francisc, "să se vadă bucuria pe fețe, să se simtă parfumul de libertate, să se elibereze acea iubire care face noi toate lucrurile, începând de la cele mai mici și apropiate. În fiecare comunitate creștină se poate întâmpla asta" (Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2024).

Vă doresc tuturor din inimă un Post Mare binecuvântat! Domnul să ne dea harul de a ne opri și a asculta, precum și bucuria de a merge cu curaj împreună, reînnoiți de iubirea sa.

Vă binecuvântez pe toți și vă asigur de rugăciunile mele.

Iosif Păuleț
episcop de Iași




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat