Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul You Heung-sik la încheierea Întâlnirii Internaționale pentru Formarea Permanentă a Preoților

Împreună pe cale cu forța compasiunii

Ca Isus în fața mulțimii de oameni înfometați în textul evanghelic al înmulțirii pâinilor și peștilor, și preoții "în deșerturile de astăzi, în fața dificultăților din timpul nostru", pot face din criză "o oportunitate de schimbare de privire spirituală și pastorală" animați de compasiune. Este îndemnul lansat de cardinalul Lazăr You Heung-sik în timpul celebrării euharistice care, sâmbătă, 10 februarie 2024, în Bazilica "Sfântul Petru", a încheiat lucrările - începute marți, 6 februarie - Întâlnirii Internaționale pentru Formarea Permanentă a Preoților, dedicată temei "Reînflăcărează darul lui Dumnezeu care este în tine (2Tim 1,6)".

În omilie, prefectul Dicasterului pentru Cler - promotor al inițiativei în colaborare cu Dicasterele pentru Evanghelizare și pentru Bisericile Orientale - a făcut referință la "foamea" de Isus a participanților la întâlnire, comparând-o cu aceea a mulțimii din textul evanghelic. Cardinalul a afirmat că preotul este animat de o dorință profundă de "a se hrăni" din cuvânt cu scopul de a găsi în învățăturile lui Cristos "noi căi și noi semnificații pentru a continua să trăiască bucuros" propria slujire. Aceasta din urmă, a remarcat el, trebuie să aibă ca prim motor compasiunea, aceea pe care Isus a simțit-o față de mulțime văzând-o disperată. Numai astfel, a insistat el, este posibilă "participarea profundă la travaliile lumii, emoția interioară față de istoriile celor pe care îi întâlnim, lacrimile noastre cu acela care plânge, zâmbetul nostru cu acela care se bucură, apropierea noastră față de toți cei care suferă, luptă și speră": adică a simți "înăuntrul măruntaielor noastre - asta înseamnă cuvântul "compasiune" - dorința de a duce tuturor bucuria evangheliei".

Nu este o misiune ușoară, a avertizat cardinalul, "cu puținul pe care simțim că-l avem la dispoziție"; dar tocmai de la mijloacele sărace se poate și trebuie să se pornească "pentru a aduna și a înfrunta noile provocări". Însuși Isus este cel care "ne invită să repetăm: ia în mâini darul pe care l-ai primit, oricât ar fi el puțin sau mult; reînflăcărează-l aducând mulțumire lui Dumnezeu, pentru ca flacăra să nu se stingă; frânge-l lăsându-te frânt de viața oamenilor. Și după aceea, împarte, dăruiește, oferă, împărtășește". Un modus operandi, a reafirmat prefectul, menit să caute cu eficacitate "cele mai bune căi pastorale pentru a duce în mod nou vestea evangheliei". Și atunci, așa cum "Isus, după ce i-a săturat, a urcat în barcă împreună cu discipolii săi, reluând călătoria", tot așa "să reluăm călătoria - a spus el celor prezenți - și să trecem pe malul celălalt, fiecare în propria țară, nu pentru a arhiva experiența acestei întâlniri, ci, dimpotrivă, pentru a o prețui și a o duce cu noi". După aceea, făcând referință la sărbătorile Anului Nou lunar în desfășurare în Asia - care "în cultura noastră înseamnă un nou început: este un punct de sosire, dar și un punct de plecare" -, cardinalul coreean a încheiat omilia urând celor prezenți ca întâlnirea "trăită împreună să poată fi punct de plecare pentru reflecții comune și bune practici pastorale". Stola primită de preoți și sticla de apă înmânată celorlalți participanți, a afirmat el, vor să semnifice de fapt: "să nu mergem singuri, ci împreună".

Și despre necesitatea de noi drumuri, "tot mai eficace, pentru a susține și a însoți vocația sacerdotală" a vorbit dimineață prefectul Dicasterului pentru Cler, la Auditorium Conciliazione, în discursul de încheiere a simpozionului, tratând tema vocației preoției primite prin hirotonire, care "trăiește timpuri complexe pentru că suntem într-un timp și într-o societate complexă". În acest sens, a relansat el, trebuie să acționăm având ca far cele trei drumuri indicate de Papa Francisc: bucuria evangheliei, apartenența la un popor și generatoarea slujirii; și a recomandat, în sfârșit, să se prezinte la nivel local ceea ce a reieșit în întâlnire, începând de la "importanța de a întări dimensiunea de prietenie și de fraternitate sacerdotală".

(După L'Osservatore Romano, 12 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat