Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Episcopul Angelelli, nu un erou, ci martir și dar pentru Biserică

Publicăm prefața Papei Francisc la cartea "Enrique Ángel Angelelli. În ascultarea lui Dumnezeu și a poporului", care apare la 12 februarie 2024. Editată de Libreria Editrice Vaticana, volumul cuprinde omiliile din 1968 până în 1976 ale episcopului argentinian asasinat pentru angajarea sa în favoarea celor oprimați și beatificat în 2019.

Fiecare bărbat, fiecare femeie, fiecare credincios: toți suntem un dar al Domnului, un dar foarte prețios. Fiecare dintre noi este un dar pentru toți și pentru toată Biserica, ce ia trup într-un context, într-un timp, într-un loc foarte precis. Suntem daruri concrete, pentru persoane concrete și în acest mod suntem și un dar pentru toți, în simplitatea vieții pe care o trăim. Mai mult, cu cât creștem în prietenia cu Domnul și cu ceilalți, cu atât asprimile, duritățile, incompatibilitățile se atenuează sau, mai corect, încetează să fie un obstacol în calea comuniunii și devin în mod paradoxal modul nostru unic și irepetabil de a fi, culoarea specifică a darului care suntem noi pentru ceilalți. Toți suntem dar, așadar, și totuși Biserica recunoaște în sfinți niște persoane care sunt dar într-o manieră un pic mai lărgită, adică universală: pentru aceasta sunt canonizați, pentru ca existența lor și prietenia lor să poată ajunge și la persoane, locuri, contexte și timpuri care nu sunt cele mai apropiate de ei. De fapt, sfinții sunt frați așa de asemănători cu Isus, încât pot să fie referințe sigure (în exemplu, în învățătură și în prietenie și devoțiune) pentru fiecare fiu al lui Dumnezeu.

Pentru ca toți să fim mai uniți cu Tatăl și cu frații, mai asemănători cu Isus, mai uniți ca frați și surori între noi. Fericitul martir Enrique Angelelli, episcop de La Rioja, a fost și încă este un dar al Domnului pentru Biserica prezentă în Argentina. Un om cu o mare libertate și cu o mare iubire față de fiecare persoană: prieten sau adversar, frate sau dușman. Un episcop chiar catolic, pentru că a fost unit cu Biserica universală în ascultarea și în supunerea filială față de papa și în angajarea tenace pentru a pune în practică indicațiile și elanurile Conciliului Ecumenic Vatican II în dieceza sa. Este foarte frumoasă, de exemplu - aș spune și emoționantă -, maniera în care comunică oamenilor săi întâlnirea pe care avea s-o aibă cu Papa Paul al VI-lea cu ocazia vizitei ad limina Apostolorum: cu același entuziasm transmite credincioșilor și rezultatul întâlnirii și mesajele și scrisorile primite de la Roma. În același timp, în pofida pericolelor și a ostilităților crescânde din partea adversarilor, în pofida fricii și a amenințărilor, duce înainte mandatul de a fi păstor al unei turme a Bisericii. Însă o turmă care nu este destinată să se închidă în sacristie, ci să răspândească iubirea lui Dumnezeu, primită și celebrată în sacramente, în viața obișnuită a muncii, a familiei, a asociațiilor, a solidarității. Angelelli nu cred că a fost un erou, dar cu adevărat un martir (și astfel l-a recunoscut Biserica).

Martirul mărturisește că dacă inima și mintea sunt în Dumnezeu atunci în el se nasc mereu atitudini: iubirea sinceră față de toți și refuzarea oricărei instrumentalizări și scurtături pentru propriul interes sau pentru propria viață liniștită, dacă în joc sunt drepturile și viețile celor mai slabi, ale celor marginalizați, ale celor care - spunem astăzi - sunt în periferii. Pentru aceasta Monseniorul Angelelli și omiliile sale, adunate în acest volum cu titlul În ascultarea lui Dumnezeu și a poporului, pot să fie și un izvor de inspirație și de creștere în discernământul evanghelic al provocărilor și al situațiilor pe care fiecare dintre noi este chemat să le trăiască în Biserică și în viața profesională și familială. Monseniorul Enrique a fost și un păstor al celor simpli: a valorizat devoțiunea populară (legată de locuri, timpuri, sărbători din acel ținut și ale acelor oameni) pentru a favoriza adeziunea poporului - în unitate și în solidaritate - la Cristos și la Maica Biserică. Predica sa era cu adevărat populară - așa cum dă mărturie acest volum -, adresată tuturor și accesibilă pentru toți: ancorată și în circumstanțele concrete ale vieții sociale pentru a arăta că evanghelia nu este o idee și credința nu este o credulitate. De fapt, credința în Cristos este primirea unei relații care ne schimbă în inimă, în minte și în modul în care privim la noi înșine și la ceilalți. Evanghelia ne face să privim (scuzați jocul de cuvinte și forțarea lingvistică) priviți și privitori cu iubire.

Franciscus

(După Vatican News, 11 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat