Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (11 februarie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia ne prezintă astăzi vindecarea unui lepros (cf. Mc 1,40-45). Bolnavului, care îl imploră, Isus îi răspunde: "Vreau, curăță-te!" (v. 41). Rostește o frază foarte simplă, pe care o pune imediat în practică. De fapt, "îndată lepra l-a părăsit și a fost curățat" (v. 42). Iată stilul lui Isus cu acela care suferă: puține cuvinte și fapte concrete.

De atâtea ori, în evanghelie, îl vedem comportându-se astfel față de cel care suferă: surdomuți (cf. Mc 7,31-37), paralitici (cf. Mc 2,1-12) și atâția alți nevoiași (cf. Mc 5). Mereu face așa: vorbește puțin și după cuvinte urmează imediat acțiunile: se apleacă, ia de mână, vindecă. Nu se lungește în discursuri sau interogatorii, cu atât mai puțin în pietisme și sentimentalisme. Demonstrează mai degrabă pudoarea delicată a celui care ascultă atent și acționează cu grijă, de preferat fără să bată la ochi.

Este un mod minunat de a iubi, și cât de bine ne face să ni-l imaginăm și să-l asimilăm! Să ne gândim și la momentul în care ni se întâmplă să întâlnim persoane care se comportă astfel: sobre în cuvinte, dar generoase în acțiune; fără a voi să se expună, dar gata să se facă folositoare; eficace în a ajuta, pentru că sunt dispuse să asculte. Prieteni și prietene cărora li se poate spune: "Vrei să mă asculți?", "Vrei să mă ajuți?", cu încrederea de a auzi răspunzându-i-se, aproape cu cuvintele lui Isus: "Da, vreau, sunt aici pentru tine, pentru a te ajuta!". Această concretețe este cu atât mai importantă într-o lume, ca a noastră, în care ni se pare că intră tot mai mult o virtualitate evanescentă a relațiilor.

Să ascultăm, în schimb, cum ne provoacă cuvântul lui Dumnezeu: "Dacă un frate sau o soră sunt lipsiți de îmbrăcăminte și de hrana de toate zilele și cineva dintre voi le-ar spune: «Mergeți în pace, încălziți-vă și săturați-vă!», dar nu le dați cele necesare pentru trup, ce folos?" (Iac 2,15-16). Asta o spune apostolul Iacob. Iubirea are nevoie de concretețe, iubirea are nevoie de prezență, de întâlnire, are nevoie de timp și spațiu dăruite: nu se poate reduce la cuvinte frumoase, la imagini pe un ecran, la selfie al unui moment sau la mesaje grăbite. Sunt instrumente utile, care pot ajuta, dar nu sunt suficiente iubirii, nu pot înlocui prezența concretă.

Să ne întrebăm astăzi: Eu știu să mă pun în ascultarea persoanelor, sunt disponibil la cererile lor bune? Sau prezint scuze, amân, mă ascund în spatele cuvintelor abstracte și inutile? Concret, când a fost ultima dată când am mers să vizitez o persoană singură sau bolnavă - fiecare să-și răspundă în inimă -, sau când a fost ultima dată când am schimbat programele mele pentru a merge în întâmpinarea necesităților celui care îmi cerea ajutor?

Maria, promptă în a avea grijă, să ne ajute să fim pregătiți și concreți în iubire.

______________

După Angelus

Astăzi a fost canonizată María Antonia de Paz y Figueroa, o sfântă argentiniană. Aplauze pentru noua sfântă!

Se celebrează astăzi, în comemorarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, Ziua Mondială a Bolnavului, care în acest an atrage atenția asupra importanței relațiilor în boală. Primul lucru de care avem nevoie atunci când suntem bolnavi este apropierea persoanelor dragi, a lucrătorilor sanitari și, în inimă, apropierea lui Dumnezeu. Toți suntem chemați să devenim aproapele pentru cel care suferă, să vizităm bolnavii, așa cum ne învață Isus în evanghelie. Pentru aceasta astăzi vreau să exprim tuturor persoanelor bolnave sau mai fragile apropierea mea și cea a întregii Biserici. Să nu uităm stilul lui Dumnezeu: apropiere, compătimire și duioșie.

Dar în această zi, fraților și surorilor, nu putem reduce la tăcere faptul că există atâtea persoane, astăzi, cărora le este negat dreptul la îngrijiri, așadar, dreptul la viață! Mă gândesc la cei care trăiesc în sărăcie extremă; dar mă gândesc și la teritoriile de război: acolo sunt încălcate în fiecare zi drepturi umane fundamentale! Este intolerabil. Să ne rugăm pentru martirizata Ucraina, pentru Palestina și Israel, să ne rugăm pentru Myanmar și pentru toate popoarele martirizate de război.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări. Îndeosebi, salut credincioșii din Moral de Calatrava și Burgos (Spania), cei din Brazilia și din Portugalia; corul și orchestra de tineri din Mostar; Școala din Vila Pouca de Aguiar (Portugalia).

Salut credincioșii din Enego și din Rogno, voluntarii de la Sanctuarul "Sfânta Ana" din Vinadio, Corul din Eraclea și Asociația "Santa Paola Frassinetti" din San Calogero. Salut tinerii din Lodi, Petosino și Torri di Quartesolo; candidații la Mir din Malta, Lallio și Almenno San Salvatore; elevii de la Institutul "Sfântul Ambroziu" al salezienilor din Milano și Micul Cor de Copii din Piov?ne Rocchette; precum și grupul de la "Radio Mater", cu ocazia celei de-a 30-a aniversări.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat