Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Ziua Bolnavului. Claudia Campus: În pofida suferinței, eu iubesc viața!

de Alessandro Gisotti și Antonella Palermo

"Cine suferă de boala mea este numit copil fluture. Mi s-a părut stranie această descriere a bolii, pentru că fluturele este ușor și boala este grea." Scrie asta într-o carte autobiografică intitulată "Perfettamente Imperfetta" ["Perfect imperfectă"] (Edizioni Qui Edit., 2023) Claudia Campus, 40 de ani, născută într-un sătuc în nordul Sardiniei afectată, încă de la naștere, de o boală rară, Epidermolisi bollosa. O boală cruntă care distruge pielea, care cere în fiecare zi ore de medicații și care atacă uneori și esofagul nepermițând să se mănânce. În 2015, din cauza unui carcinom, Claudia a suferit și amputarea unui picior.

În pofida acestui calvar teribil, ea rămâne fidelă față de mottoul său: "O viața mi-a fost dată, aceasta. Și eu încerc s-o trăiesc în fiecare zi în cel mai bun mod posibil". Ajutată de atâtea persoane față de care se simte recunoscătoare și mai ales de tatăl său, care a murit în urmă cu doi ani, n-a lăsat niciodată din mână viața sa. "De André, cu un cântec frumos - afirmă Claudia -, spunea: «Dumnezeule din cer, dacă vei vrea să mă iubești, coboară din stele și vino ca să mă cauți». Uneori am crezut că Dumnezeu a rămas mereu în stele și n-a coborât niciodată ca să mă întâlnească și să mă însoțească. Astăzi trebuie să-mi schimb părerea: Dumnezeu, Dumnezeul meu și nu cel cu mâinile întinse închis în sacristie, a trimis la mine diferite persoane pentru a mă însoți în kilometrii bolii și ai suferinței mele".

Tema de a fi fericiți, a voinței de a trăi este foarte prezentă în mărturia sa. "Nu am ajuns la fericirea pe care o doresc - subliniază în autobiografia sa -, dar știu că doresc și iubesc frumosul din viața mea. A te îndrăgosti de propria viață înseamnă a trăi și a continua să lupți împotriva adversităților, a dificultăților și împotriva acelui pesimism neliniștit care din când în când ar vrea să te înfrângă." Viața sa este și un îndemn puternic pentru atâția tineri care astăzi se simt excluși, rebutați, priviți cu dispreț sau indiferență. "Aș vrea să le spun tinerilor - spune ea care se simte tânără în inimă - să fie mereu ei înșiși, să lupte și să depășească momentele în care se simt diferiți de ceea ce impune societatea."

Cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, Claudia Campus s-a oprit cu L'Osservatore Romano asupra vieții sale, asupra trudelor și speranțelor sale, oferind un mesaj vibrant pentru cei care pătimesc din cauza diferitelor patologii și pentru cei care în fiecare zi se angajează să fie aproape de cei care suferă.

- În societatea noastră suntem tot mai înclinați să înlăturăm din gândurile noastre suferința, boala, ca și cum n-ar putea să fie în vreun fel o viață deplină dacă nu suntem perfect în formă. Experiența ta pare să mărturisească exact contrariul. Așadar, cum este posibil să fim fericiți și în suferință?

Așadar, să spunem că termenul "fericire" în acest caz este mult, nu este chiar exact, în sensul că, mai mult decât fericiți, ne adaptăm la această viață, încercând să facem să nu ne lipsească nimic, să trăim fiecare zi în mod deplin și să fim fericiți și de cele mai mici lucruri care ni se întâmplă. Și asta mă determină, cu atât mai mult, să percep și să fiu fericită pentru lucrurile mici ale vieții. Pentru mine aceasta este fericire, aceasta înseamnă a mă simți bine în pofida suferinței și a bolii care îți închid și atâtea lucruri. Asta pentru mine este "fericirea", între ghilimele, pentru că fericirea este altceva. Însă - repet -, cel puțin vorbesc pentru mine, încerc să mă mulțumesc cu ceea ce îmi este dat în fiecare zi. Pentru mine este deja o zi în plus, și aceasta este pentru mine "fericirea". Eu iubesc mult această viață, să exist, în pofida a toate, este important pentru mine.

- Dă-ne un exemplu, Claudia, din acele "lucruri mici" care te fac fericită...

De exemplu, când mă trezesc și văd o zi frumoasă cu soare și pot să ies, chiar dacă în cărucior, să fac o plimbare, să întâlnesc prietenele, persoanele la care țin, verișoara mea... persoane care mă fac să mă simt bine, care îmi fac bine inimii.

- Claudia, văzându-te, suntem capturați - literalmente - de sublinierea pe care tu o faci despre trăsăturile tale, despre ochii tăi, despre zâmbetul sclipitor... O îngrijire atentă a frumuseții tale... Iată, te-aș întreba: Este o mascare a daunelor bolii sau este un mod pentru a păstra propriul trup în toată feminitatea sa?

Este un pic ambele lucruri. Dat fiind că pentru pielea mea, din păcate, nu există o îngrijire, și este o boală evidentă, externă destul de mult, prin urmare are un impact vizual foarte puternic. Și mie îmi place mult să mă machiez, îmi place, înainte de toate, să fiu drăguță pentru mine însămi și apoi să fiu plăcută și privirii aproapelui. În loc să ne oprim asupra mâinilor, eventual ne oprim asupra chipului. Încerc un pic - eu spun mereu - să ajustez ceea ce nu pot. Pentru că pielea mea nu o pot vindeca, dar aspectul meu îl pot îmbunătăți: chipul, ochii...

- Te-ai simțit vreodată marginalizată, izolată din cauza condiției tale? Dacă da, cum ai înfruntat dificultățile cauzate de boala ta care, așa cum subliniezi și în carte, te face "să navighezi în ape agitate"?

Da, se întâmplă să mă simt izolată, mai ales când sunt în cărucior, pentru că, într-adevăr, înainte de a suferi amputarea piciorului, am trăit mereu o viață destul de normală sau, mai bine zis, am încercat să fac în așa fel încât viața mea să fie ca aceea a majorității persoanelor, a celor de vârsta mea. Cu toate că în fiecare dimineață a existat mereu medicația, de la vârsta de 14 ani însă, după ce o făceam, închideam toate problemele mele, medicațiile în casă și ieșeam și mă bucuram de vârsta mea, de nesăbuința mea. Pentru că, în pofida bolii, am avut și eu momentele mele de nesăbuință! În timp ce, de când sunt în cărucior, oricum depinzi de persoanele care te ajută, este totul mai complicat și se suferă și de singurătate, pentru că nu ești liberă să ieși și să faci ceea ce vrei. În plus, eu locuiesc și singură, din păcate nu am o familie alături de mine care să mă susțină și care să mă ajute. Așadar, totul este mai complicat și am învățat să conviețuiesc și cu singurătatea.

- În timpul pandemiei, îmi imaginăm că acest lucru pe care ni-l relatezi a fost și mai dur...

Când încă mai era în viață tatăl meu, îl întrebau: "Cum trece Claudia prin asta, cum trăiește faptul de a rămâne închisă în casă". În realitate, deja de câțiva ani eram în această situație și deja trăiam acea stare de fi închisă în casă. Eu uneori - am și scris asta în carte - viața o privesc prin fereastra casei. Pentru că trec și săptămâni în care rămân închisă în casă, ca acum când de puțin timp am înfruntat o altă intervenție și sunt deja două săptămâni de când sunt închisă în casă. Cu toate acestea, sunt recunoscătoare, important - cum spun mereu - este că existăm.

- Adesea se folosește metafora războiului când se face referință la lupta care trebuie purtată cu boala. Tu consideri potrivit acest limbaj? Nu se ajunge să se creeze eroi când se reușește și victime, pe de altă parte, când nu se reușește?

Eu nu mă consider o eroină și niciodată nu voi fi. Pur și simplu înfrunt o boală, și este un termen, da, care după părerea mea nu este tocmai potrivit. Uneori l-am auzit în spital pentru copiii mai mici, poate pentru ei un pic da, ar trebui să se spună pentru ei. Însă eu, pentru mine însămi, nu. Dacă lupți cu o boală, din păcate, strângi din dinți și încerci să mergi înainte și să lupți. Dar nu sunt un erou, absolut nu.

- În pofida daunelor pe care boala le-a provocat și mâinilor tale, nu ai renunțat să scrii... Cum simți că te-a susținut și continuă să te susțină în boală?

Mult, pentru că înainte de toate este o metodă pentru a te descărca. Eu am început cartea pentru că voiam să comunic cu tatăl meu, pentru că eram tristă și aveam nevoie să vorbesc cu el în vreun mod. Desigur, din păcate, nu mi-a răspuns niciodată pentru că nu mai era, însă de acolo a început cartea, eu de acolo, voind să comunic cu el, am început să scriu. Au existat zile în care scriam fără încetare, chiar aveam nevoie de acea descărcare. Ajută mult, după părerea mea...

- Chiar în cartea pe care ai scris-o pentru a relata viața ta, intitulată "Perfect imperfectă", m-a impresionat, cred că impresionează pe toți, modul tău de a te adresa tinerilor, și nu în mod necesar tineri cu condiții de boală sau de suferință, încurajându-i să fie mereu ei înșiși - scrii tu - care luptă și depășesc momentele în care se simt diferiți de ceea ce impune societatea. Cum ai ajuns la această convingere în parcursul accidentat al vieții tale?

Am ajuns aici pentru că de atâtea ori viața am riscat s-o pierd. Și când am ajuns la acel punct, acolo îți este frică. Îți vin uneori și frici inutile, însă te alipești așa de mult de viață, încât ești recunoscătoare pentru orice lucru. Apoi când văd acești tineri care uneori o pierd pentru lucruri inutile, pentru că se lasă duși - este urât de spus -, dar uneori "se lasă duși" și cu aceste social care creează provocări... Aceste lucruri îmi provoacă frică. Atunci când încă nu erau social, după părerea mea, multe lucruri erau mai frumoase, era mai mult spontaneitate, liniște... Și apoi se vrea să se crească înainte de timp. Este totul prea în față. Eu cred: la 13, 14 ani, nu spun că încă mă jucam cu păpușile, însă o cale de mijloc între acela și ceea ce este acum. Acum este prea mult "totul imediat", totul prea în față. Acum, din păcate, pentru tineri este bullyingul, de multe ori se iau de cei mai slabi... Există copii care nu au forța de a reacționa și își iau viața. Mie și acest lucru îmi provoacă multă frică, pentru că eu cea dintâi aș putea, în unele momente, din cauza bolii care este foarte vizibilă... am primit cuvinte, priviri care nu făceau plăcere...

- Și cu ce spirit ai înfruntat aceste situații?

Mulțumesc lui Dumnezeu, mulțumesc caracterului meu care, după părerea mea, mi-a fost transmis de tatăl meu, de a nu dramatiza, de a "mă lua în râs" chiar eu, pentru condiția mea. Asta m-a ajutat să strâng din dinți, să nu mă îngrijesc, să mă prefac că nu este nimic... Și prin urmare spun tinerilor să nu le fie rușine, să nu le fie frică de anumite cuvinte care sunt spuse, pentru că sunt copilării, trece. Important este ca noi să ne simțim bine cu noi înșine.

- Acest mesaj este foarte frumos. Claudia, bunica ta, tatăl tău, o familie romană, medicii de la Spitalul "Bambino Ges?", sunt atâtea persoane care au fost aproape de tine și continuă să te însoțească, să te ajute. Ce te-au învățat și ce crezi tu că i-ai învățat pe ei, că le-ai dăruit lor?

M-au învățat să iubesc viața, oricare ar fi ea, s-o iubesc și s-o respect. Ce i-am învățat eu pe ei nu știu... să creadă, probabil, să creadă, să nu capituleze, să găsească frumosul, chiar dacă lumea se prăbușește peste tine! Să încerce să nu vadă totul negru, ci să lase mereu deschisă acea mică breșă de lumină, pentru că mai devreme sau mai târziu, după părerea mea, soarele se întoarce, în pofida suferinței, a luptei... Deoarece pentru această boală nu este leac și eu știu că foarte des voi fi în sălile de operație. Însă apreciez acele luni în care sunt în afara sălii de operație, acea perioadă în care sunt în afara spitalului și apreciez aceste lucruri aici și cred că i-am învățat și pe ei toate acestea.

- "Prima îngrijire de care avem nevoie în boală - scrie Papa Francisc în mesajul pentru Ziua Bolnavului din acest an - este apropierea plină de compasiune și de duioșie". Bolnavii, după părerea ta, pot ajuta societatea să fie mai umană și în fond și Biserica să fie mai aderentă la evanghelie?

Un pic da... pentru Biserica aderentă la evanghelie, n-aș ști, însă pentru a face societatea mai umană da, dacă numai ne-ar asculta sau dacă numai ne-ar privi cu ochi diferiți de modul în care suntem văzuți, pentru că uneori suntem priviți cu ochiul milei care pe mine mă deranjează, eu nu-l suport. Se învață dacă suntem văzuți ca ființe umane și nu ca străini.

- Când suntem atinși așa de profund în trup este natural să-i punem întrebări lui Dumnezeu, să ne întrebăm cu privire la Dumnezeu. Cum trăiești tu raportul cu credința, cu rugăciunea?

- Sunt o tânără care nu merge la culcare dacă nu spune rugăciunile, în fiecare noapte. Sunt și o tânără care se supără pe Dumnezeu când, pentru a câta oare viața mea, este pusă la dură încercare și prin urmare atunci vorbesc, cu el, supărată. Apoi îmi trece, seara spun mereu rugăciunile și cred că dacă am ajuns la cei 40 de ani ai mei, o datorez cuiva care este acolo sus în care cred, așa cum o datorez persoanelor care nu mai sunt în această viață și că în mod sigur continuă să mă ajute de acolo de sus. Eu îl invoc mereu pe Dumnezeu: în lucrurile frumoase îi mulțumesc, așa cum îl invoc atunci când nu mă simt bine, cer ajutor.

- Cu boala ta din păcate așteptarea de viață este scăzută, deja faptul de a fi ajuns la 40 de ani, tu însăți afirmi asta în carte, este o cucerire prin unele aspecte aproape "miraculoase". Ce este viitorul pentru tine?

În situația mea, a vorbi despre viitor este un lucru mare, pentru mine viitorul este fiecare zi în plus. Pentru că viitorul nu-l știu... însă atâtea lucruri frumoase, pentru că cele urâte cred că deja le-am avut suficient și prin urmare sper într-o revanșă: să fie numai zile, luni, ani frumoși înainte, chiar dacă, repet, nu știu dacă va fi așa, deja mâine care este o zi frumoasă și eu mă simt bine, nu am dureri, este deja frumos pentru mine.

- Fiecare zi într-un fel este viitorul tău...

Da, pentru mine da.

(După Vatican News, 10 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat