Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Mărturia lui Mama Antula, care va fi canonizată duminică de Papa Francisc

Mamă și apostolă cu picioarele goale

de Silvia Correale

Maria Antonia a Sfântului Iosif a fost o călugăriță capabilă să trăiască și să transmită frumusețea credinței prin exercițiul rugăciunii: apostolatul său s-a remarcat printr-o angajare neîncetată pentru convertirea păcătoșilor și mântuirea sufletelor prin practica exercițiilor spirituale.

Maria Antonia a Sfântului Iosif, înainte de voturi Maria Antonia de Paz y Figueroa, s-a născut în 1730 la Silipica, Santiago del Estero, pe atunci o jurisdicție sub coroana spaniolă, actuala Republica Argentina, într-o familie patriciană și înstărită. Încă de copilă a fost educată după valorile și principiile creștine și a intrat foarte repede în contact cu spiritualitatea ignațiană. În 1745, îmbracă haina de "fericită" iezuită, depunând voturile private și, retrăgându-se în așa-numitul locaș "Beaterio", a început să trăiască o existență comunitară împreună cu alte surori consacrate.

În 1767, după expulzarea Societății lui Isus din teritoriile coroanei din Spania, Maria Antonia a maturat intenția de a continua apostolatul exercițiilor spirituale, considerate un bine prețios pentru persoanele de orice nivel social. Pentru acest proiect a primit consimțământul deplin al episcopului și al autorității civile.

Metoda urmată de Maria Antonia a fost foarte simplă. De fapt, ea, imediat ce ajungea într-un oraș sau într-un sat indicate ca sediu pentru exerciții, se prezenta la diferitele autorități pentru a obține respectivele permisiuni. Odată afișate anunțurile, se preocupa să invite un preot zelos și capabil să predice și să caute un ambient potrivit și suficient pentru a putea găzdui, pentru circa zece zile, cam o sută de persoane. În aceste ocazii, a reușit mereu să găsească toate cele necesare pentru întreținerea gratuită a participanților, precum și pentru a rezolva toate problemele logistice multiple care i se prezentau.

Roadele pe care le-a dobândit la sfârșitul și la închiderea fiecărui curs au fost multiple: s-a asistat în multe cazuri la reforma obiceiurilor, la o profundă schimbare a vieții, la extirparea viciilor, la convertirea multor păcătoși, la abandonarea vanităților lumii și la îmbunătățirea stării sacerdotale și a vieții călugărești atât masculine, cât și feminine. Maria Antonia a devenit pentru mulți participanți la diferitele exerciții spirituale un exemplu de simplitate umilă și spontană, capabilă să edifice prin disponibilitatea și înțelepciunea sa. În 1779, după o perioadă de pelerinaj prin orașele din nord: Jujuy, Salta, Tucumán, Catamarca, La Rioja și Córdoba (5.000 de kilometri pe jos), s-a stabilit în orașul Buenos Aires, unde a obținut foarte repede stima și încrederea episcopului, care i-a acordat facultăți diferite și ample.

A introdus devoțiunea la Sfântul Gaetan, actualmente foarte răspândită în Argentina unde în fiecare an peste un milion de persoane participă la sărbătorile patronale.

Credința sa fermă, speranța sa extraordinară și caritatea sa imensă față de Dumnezeu și față de aproapele său au făcut-o pe Maria Antonia un instrument autentic în mâinile Domnului și, prin apostolatul său strălucitor, ea a marcat în profunzime viața creștină a ambientului. Călugăriță convinsă și entuziastă, a înfruntat cu încredere fiecare circumstanță a existenței sale, mai ales pe cele mai potrivnice. A fost iubitoare a rugăciunii, a jertfei și a pocăinței, până acolo încât obișnuia să meargă cu picioarele goale și să poarte ciliciul.

În afară de asta, Maria Antonia a fost stimată pentru prudența sa excepțională, demonstrată mai ales în a cere sfaturi, înainte de a lua orice tip de decizie, de la persoane înțelepte și de la autoritățile religioase. Grație amabilității sale a fost în măsură să înfrățească persoanele bogate cu cele sărace fără a crea neplăceri. Toate acestea i-au adus stima multor binefăcători care au dat sprijin operei sale.

Între anii 1790 și 1792, a mers până în ținuturile din actuala Uruguay pentru a putea promova și răspândi apostolatul său. Întorcându-se la Buenos Aires, s-a dedicat construirii unui edificiu mai mare unde să-și desfășoare activitățile sale, realizând o casă de exerciții spirituale care funcționează și astăzi: unica din acea perioadă încă existentă a fost recunoscută ca monument național.

În primele zile din martie 1799, slujitoarea lui Dumnezeu s-a îmbolnăvit grav. S-a stins din viață la 7 martie 1799, abandonată complet și senin în mâinile Domnului. Trupul său a fost înmormântat în sărăcie absolută în cimitirul de lângă Biserica "Piedad" din Buenos Aires și, după aceea, a fost transferat în interiorul ei, unde se odihnește într-un mausoleu, astăzi destinație de pelerinaje.

În virtutea faimei de sfințenie, a fost instrumentat din 23 octombrie 1905 până la 29 septembrie 1906, la curia din Buenos Aires, procesul informativ. După ce a obținut decretul de introducere a cauzei, decretul de non-cult și decretul despre scrieri, timp de câțiva ani a rămas pe loc din diferite circumstanțe.

După promulgarea Codului de Drept Canonic din 1983 și a constituției apostolice Divinus perfectionis magister a lui Ioan Paul al II-lea, itinerarul cauzei de beatificare este reluat.

Beatificarea a avut loc la 27 august 2016 în orașul Santiago del Estero (Argentina).

Papa Francisc a autorizat publicarea decretului despre minune la 24 octombrie 2023.

Mesajul pe care ni-l lasă mărturia sa de sfințenie îl putem scoate din cuvintele pontifului însuși adresate pelerinilor argentinieni primiți în audiență vineri, 9 februarie 2024, care subliniază: "Caritatea lui Mama Antula, mai ales în slujirea celor mai nevoiași, se impune cu mare forță astăzi, în mijlocul acestei societăți care riscă să uite că individualismul radical este virusul cel mai greu de învins. Un virus care înșală. Ne face să credem că totul constă în a da frâu liber propriilor ambiții... Ea a experimentat ceea ce vrea Dumnezeu de la fiecare dintre noi, ca noi să putem descoperi chemarea sa, fiecare în propria stare de viață, oricare ar fi ea, în a face totul spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor".

(După L'Osservatore Romano, 10 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat