Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Arhiepiscopul de Buenos Aires: Argentina îl așteaptă pe Francisc, păstorul său

De Renato Martinez

"Mama Antula este o femeie neliniștită care sperăm să ne facă creștini neliniștiți și care să ne facă să întrupăm cu adevărat Biserica în ieșire, cum ne cere Papa Francisc." Monseniorul Jorge Ignacio García Cuerva, arhiepiscop de Buenos Aires, explică importanța canonizării Fericitei María Antonia de San José de Paz y Figueroa, mai cunoscută ca Mama Antula, care va fi canonizată la 11 februarie de Papa Francisc în celebrarea care se va ține la 9.30 în bazilica vaticană. Proclamarea "primei sfinte" din Argentina este un dar pentru țara care în acest moment traversează "un moment foarte urât", din cauza inflației și a sărăciei, explică arhiepiscopul. Acesta exprimă speranțe și pentru o eventuală viitoare călătorie a papei în țara sa natală, așa cum el însuși și-a exprimat dorința în diferite interviuri. Aceasta ar fi o mare bucurie pentru persoane, subliniază García Cuerva: "Pentru mine înseamnă întâlnirea păstorului cu poporul său. Cred că există atâtea persoane doritoare să-l întâlnească și, pe de altă parte, cred că figura lui Francisc este recunoscută la nivel mondial, este un lider mondial, în timp ce noi argentinienii nu am lăsat ca Bergoglio să fie Francisc și l-am pus în mijlocul discuțiilor noastre și al diviziunilor noastre particulare".

"Și oprirea face parte din marș"

Arhiepiscopul comentează și Mesajul pentru Postul Mare din acest an al papei: Prin deșert Dumnezeu ne conduce spre libertate. Un text cu care - subliniază el - Francisc ne invită să păstrăm bucuria și să nu cădem în tristețe, care corodează sufletul împiedicându-ne să continuăm drumul. Și la audiența generală de miercurea trecută papa a vorbit despre o tristețe care generează disperare și angoasă profundă, afirmă păstorul din Buenos Aires. Și comentează: "Cred că trebuie să fim mistici cu ochii deschiși în măsură să dezvăluim prezența lui Dumnezeu în adâncul realității zilnice. Papa afirmă în mesajul său că în acest marș în deșert uneori trebuie să ne oprim și spune că oprirea face parte din marș. Acest lucru este interesant, pentru că adesea noi facem încontinuu lucruri sau rămânem pe loc și credem că nu facem nimic. Eu cred că uneori trebuie să ne oprim pentru a reflecta, pentru a asculta glasul lui Dumnezeu în adâncul inimii noastre, pentru a nu ne lăsa consumați de vârtej și de activism. Așadar, este o idee bună pentru Postul Mare această oprire, gândindu-ne că oprirea face parte din marș".

Nu putem rămâne indiferenți față de realitatea țării

Monseniorul García Cuerva face referință după aceea la actuala situație economică, socială și politică pe care o traversează Argentina, care, conform ultimelor date de la INDEC, depășește cota de sărăcie cu 40% și are o cotă de inflație superioară de 12%. "Pe de o parte - comentează prelatul -, nu putem rămâne indiferenți, deoarece pentru noi cotele de sărăcie înseamnă frați și surori care trec printr-un moment foarte urât. Din păcate, de mulți ani Argentina trăiește această criză și aceste cifre trebuie să ne rănească profund, pentru că, întocmai, nu sunt numere, sunt fețe concrete și eu spun mereu că leadershipul politic, antreprenorial și religios, noi toți avem un pic de responsabilitate, pentru că s-a ajuns la această situație". Responsabilitatea pentru arhiepiscop este și aceea de a reuși să se pună toți în jurul unei mese pentru a face unele propuneri concrete care să-i facă pe atâția frați să iasă definitiv din această situație dificilă. "Cred că noi, argentinienii, merităm să ne așezăm la o masă, să ne privim în ochi și să ne recunoaștem frați. Am avut experiențe în care ne-am mobilizat toți, cum este Campionatul Mondial, care ne unește enorm pe noi, argentinienii. Este timpul pentru noi să punem deoparte această vestită prăpastie ideologică și culturală, să ne gândim la aceste fețe concrete, la acest 40% de sărăcie și să spunem: Cum putem face să facem împreună să înainteze țara noastră?"

Provocările Bisericii în țara latinoamericană

Referindu-se la provocările pe care Biserica din Argentina trebuie să le înfrunte, Monseniorul García Cuerva spune că bucuria creștină este răspunsul la realitatea dură și la timpurile dificile pe care le trăiește țara. Și explică: "Bucuria creștină nu este optimism stupid. Bucuria creștină are de-a face cu faptul de a ști că Isus ne însoțește, înseamnă a avea cu adevărat conștiința că el a înfrânt pentru totdeauna moartea cu învierea sa. Știind că adesea din cruce se nasc bucuria și speranța și că în fiecare zi trebuie să alegem atitudinea pe care vrem s-o avem față de viață". Biserica, mai afirmă arhiepiscopul, trebuie să ajute poporul argentinian să nu capituleze, să continue să se agațe de speranță, precum și de bucurie. "Nu sunt de folos alte diagnoze cu privire la criză, oamenii o experimentează deja pur și simplu mergând la supermagazin, scoțând salariul la sfârșitul lunii. Așadar, provocarea este, în actuala realitate socială dificilă, cum putem să fim martori ai unei vești bune, și anume convingerea că Dumnezeu însoțește viața noastră, care nu ne-a uitat".

Mama Antula întrupează creativitatea și îndrăzneala misionară

Cu privire la credința poporului argentinian, arhiepiscopul de Buenos Aires se oprește apoi asupra figurii, vieții și operei lui Mama Antula, la puține zile de canonizare: "Prima sfântă argentiniană ne provoacă pe noi ca societate și ca Biserică să nu lăsăm numai pe altare modelul de viață pe care ea ni l-a lăsat". Amintind această laică din secolul al XVIII-lea care a trăit în perioada dificilă care a urmat după expulzarea iezuiților din Spania voită de regele Carol al III-lea, precum și de vice-regele din Río de la Plata, dar care, convinsă că exercițiile spirituale erau o propunere evanghelică pentru societatea timpului, a știut să le ducă înainte, prelatul afirmă: "Trebuie să ne regândim ca Biserică atunci când Papa Francisc ne vorbește de creativitate și de îndrăzneală și scrie în Evangelii gaudium despre o vestire a evangheliei fără frică și fără întârzieri. Cred că Mama Antula a întrupat acel spirit misionar. Pentru aceasta spun că modelul său de viață nu trebuie să rămână numai pe altar - de duminică încolo va fi sfântă -, ci trebuie să ne și provoace pe noi, argentinienii".

(După Vatican News, 8 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat