Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat pelerinilor din Argentina pentru canonizarea fericitei María Antonia de San José de Paz y Figueroa (9 februarie 2024)

Iubiți frați și surori,

Bună ziua și vă mulțumesc că sunteți aici astăzi. Mă bucur să am această întâlnire cu voi toți cu ocazia canonizării Mariei Antonia de San José, mama noastră Antula, căreia ați venit să vă exprimați devoțiunea voastră.

Îi salut pe frații mei episcopi din Argentina - din Dieceza Primada, care mai târziu a rămas fără nimic - și pe toți preoții, călugării, călugărițele și credincioșii care îi însoțesc. Caritatea lui Mama Antula, mai ales în slujirea celor mai nevoiași, se impune cu mare forță astăzi, în mijlocul acestei societăți care riscă să uite că "individualismul radical este virusul cel mai greu de învins. Un virus care înșală. Ne face să credem că totul constă în a da frâu liber propriilor ambiții" (Scrisoarea enciclică Fratelli tutti, 105). În această fericită găsim un exemplu și o inspirație care reînvie "opțiunea pentru cei din urmă, pentru cei pe care societatea îi rebutează și îi respinge" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 195). Domnul să ne dea harul de a urma exemplul său și acest exemplu să vă ajute să fiți acel semn de iubire și duioșie între frații noștri.

Să ne amintim, de asemenea, că drumul sfințeniei presupune încredere, abandonare, ca atunci când Fericita María Antonia a sosit doar cu un crucifix și desculță la Buenos Aires, pentru că nu și-a pus încrederea în ea însăși, ci în Dumnezeu, a avut încredere că apostolatul ei anevoios era lucrarea lui. Ea a experimentat ceea ce vrea Dumnezeu de la fiecare dintre noi, ca noi să putem descoperi chemarea sa, fiecare în propria stare de viață, oricare ar fi ea, aceasta va fi întotdeauna sintetizată în a face "totul spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor". Această premisă, care stă la baza spiritualității ignațiane, din care s-a hrănit Fericita Mama Antula, a mișcat-o mereu în toată munca sa. Și atât de mult, încât una dintre preocupările ei principale, atunci când Societatea lui Isus a fost suprimată, a fost să predea ea însăși exercițiile spirituale, căutând astfel să-i ajute pe toți să descopere frumusețea urmării lui Cristos. Totuși, acest lucru nu a fost ușor pentru ea, deoarece, din cauza aversiunii care a fost alimentată împotriva iezuiților, i s-a interzis să dea exercițiile, așa că a decis să le predea în mod clandestin. Nu putem uita această dimensiune a secretului, este foarte importantă. În acest sens, un alt mesaj pe care fericita ni-l transmite în lumea noastră de astăzi este să nu renunțăm în fața adversității, să nu renunțăm la bunele noastre intenții de a duce evanghelia la toți, în ciuda provocărilor pe care acest lucru le poate reprezenta. De multe ori, chiar și în "propria familie sau propriul loc de muncă poate fi acel ambient arid în care cineva trebuie să-și păstreze credința și să încerce să o iradieze" (ibid., 86). Înrădăcinați ferm în Domnul, trebuie să vedem în asta o ocazie în care putem provoca în jurul nostru pentru a duce bucuria evangheliei.

Pe lângă devoțiunea pe care fericita a avut-o față de Sfântul Iosif, al cărui nume îl poartă, aș dori să scot în evidență marea ei ardoare față de Euharistie, care trebuie să fie centrul vieții noastre și din care vine puterea de a realiza apostolatul nostru (cf. Constituția Sacrosanctum Concilium, 10). Vă invit să participați serios, duminică, la celebrarea lui Cristos, mort și înviat, în care o vom proclama sfântă pe Mama Antula. Vă invit să fim martori ai acestui dar pentru poporul argentinian, dar și pentru întreaga Biserică. Să o rugăm pe ea, care a promovat atât de mult pelerinajele, să ne ajute în pelerinajul nostru împreună spre casa Tatălui.

Fecioara de Luján să mijlocească pentru toți credincioșii care peregrinează în Argentina și pentru Biserica universală. Și nu uitați să vă rugați pentru mine. Dumnezeu să vă binecuvânteze. Multe mulțumiri.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat