Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesajul pentru cea de-a 10-a Zi Mondială de Rugăciune și Reflecție împotriva Traficului de Persoane (8 februarie 2024)

A merge pentru demnitate: a asculta, a visa, a acționa

Dragi surori și dragi frați!

Astăzi, în comemorarea liturgică a Sfintei Iosefina Bakhita, este a zecea Zi Mondială de Rugăciune și Reflecție împotriva Traficului de Persoane. Cu toată inima mă unesc cu voi, mai ales cu tinerii, care în toată lumea vă angajați pentru a contrasta această dramă globală.

Împreună să mergem pe pașii Sfintei Bakhita, sora sudaneză care de copilă a fost vândută ca sclavă și a fost victimă a traficului de persoane. Să ne amintim de nedreptatea pe care a îndurat-o, de suferința sa, dar și de forța sa și de parcursul de eliberare și de renaștere la o viață nouă. Sfânta Bakhita ne încurajează să deschidem ochii și urechile, pentru a vedea pe cei invizibili și a asculta pe cel care nu are glas, pentru a recunoaște demnitatea fiecăruia și pentru a acționa împotriva traficului de persoane și a oricărei forme de exploatare.

Traficul de persoane este adesea invizibil. Mass-media, grație reporterilor curajoși, aruncă lumină asupra sclaviilor din timpul nostru, dar cultura indiferenței ne anesteziază. Să ne ajutăm împreună ca să reacționăm, ca să deschidem viețile noastre, inimile noastre pentru atâtea surori și atâția frați care sunt tratați ca sclavi. Nu este niciodată prea târziu pentru a decide să facem asta.

Și, mulțumire fie lui Dumnezeu, sunt numeroși tinerii care s-au implicat în angajarea din această Zi Mondială. Elanul lor ne indică drumul, ne spune că împotriva traficului de persoane trebuie să ascultăm, să visăm și să acționăm.

Este fundamental a avea capacitatea de a asculta pe cel care suferă. Mă gândesc la victimele conflictelor, războaielor, la cei care sunt loviți de efectele schimbării climatice, la mulțimile de migranți forțați, la cel care este obiect al exploatării sexuale sau de muncă, îndeosebi femeile și fetele. Să ascultăm strigătul lor de ajutor, să ne lăsăm interpelați de istoriile lor; și împreună cu victimele și cu tinerii să visăm din nou la o lume în care persoanele să poată trăi cu libertate și demnitate.

Și apoi, surorilor și fraților, cu forța Duhului lui Isus Cristos trebuie să transformăm acest vis în realitate, prin acțiuni concrete de contrastare a traficului de persoane. Să ne angajăm pentru a ne ruga și a acționa pentru această cauză de demnitate: a ne ruga și a acționa fie personal, fie în familii, fie în comunitățile parohiale și călugărești, în asociații și în mișcările ecleziale, precum și în diferite domenii sociale și în politică.

Știm că este posibil să se contrasteze traficul de persoane, dar trebuie să se ajungă la rădăcina fenomenului, dezrădăcinând cauzele. De aceea vă încurajez să răspundeți la acest apel la transformare, în comemorarea Sfintei Iosefina Bakhita, simbol al celor care, din păcate reduși la sclavie, mai pot recuceri libertatea. Este o chemare de a nu rămâne pe loc, de a mobiliza toate resursele noastre în lupta împotriva traficului de persoane și în restituirea demnității depline celor care au fost victime. Dacă vom închide ochii și urechile, dacă vom rămâne inerți, vom fi complici.

Din inimă vă mulțumesc și vă binecuvântez pe voi care lucrați pentru această zi, și binecuvântez pe toți cei care vor să se angajeze împotriva traficului de persoane și a oricărei forme de exploatare pentru a construi o lume de fraternitate și de pace.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 8 februarie 2024,
comemorarea Sfintei Iosefina Bakhita

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat