Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Inima lui "Fiducia supplicans" este primirea
de Salvatore Cernuzio

"Toți, toți, toți". A spus asta la Lisabona și a repetat în alte numeroase ocazii pentru a reafirma acel principiu de primire la baza misiunii pastorale a Bisericii și a încadra și binecuvântările date cuplurilor "iregulare" (inclusiv cele homosexuale), după cum este propus de documentul doctrinal Fiducia supplicans. Și în revista "Credere", periodic al Grupului San Paolo căreia i-a acordat un interviu care a apărut în numărul de joi, 8 februarie 2024, Papa Francisc revine asupra problemei binecuvântărilor - care au generat diferite reacții și polemici - și repetă ceea ce a amintit deja în audiența acordată Dicasterului pentru Doctrina Credinței care a redactat declarația: "Eu nu binecuvântez o «căsătorie homosexuală», binecuvântez două persoane care se iubesc și le cer să se roage și pentru mine", explică pontiful în colocviul cu directorul, pr. Vincenzo Vitale. "Mereu la spovezi, când vin aceste situații, persoane homosexuale, persoane recăsătorite, mă rog și binecuvântez mereu. Binecuvântarea nu trebuie negată nimănui. Toți, toți, toți. Atenție, vorbesc despre persoane: cine este capabil să primească Botezul".

"Păcatele mai grave - adaugă Papa - sunt cele care se travestesc într-o aparență mai «îngerească». Nimeni nu se scandalizează dacă dau binecuvântarea unui antreprenor care eventual exploatează oamenii: și acesta este un păcat foarte grav. În timp ce se scandalizează dacă o dau unui homosexual... Aceasta este ipocrizie! Trebuie să ne respectăm toți. Toți! Inima documentului este primirea".

În interviul acordat săptămânalului, care celebrează zece ani de la fondare, născut chiar cu ocazia alegerii lui Jorge Mario Bergoglio în 2013, papa reparcurge anii pontificatului său între destăinuiri personale, precum dialogurile sale cu bătrânii sau amintirile de la Buenos Aires, sau teme de strictă actualitate, între care Jubileul, "eveniment de har" în vederea căruia este necesar "să redescoperim valoarea și necesitatea rugăciunii".

Papa vorbește și despre mișcările ecleziale și despre implicarea tinerilor în experiențe pastorale ca acelea în țări din lumea a treia sau latinoamericane, unde oamenilor li se vorbește cu limbaj "simplu". "Există și realități «sofisticate», care nu vin, mișcări un pic «dichisite»", spune Papa Francisc, adică "rafinate". Aceste mișcări, afirmă el, "tind să formeze o bisericuță, de persoane care se simt superioare. Acesta nu este sfântul popor credincios al lui Dumnezeu. Poporul lui Dumnezeu este făcut din credincioși care știu că sunt păcătoși și merg înainte. Eu nu am ceva cu mișcările, care fac atât de mult bine". "Mișcarea - explică pontiful - este bună când te inserează în Biserica reală, dar dacă sunt selective, dacă te dezlipesc de Biserică, dacă te fac să crezi că tu ești un creștin special, aceasta nu este creștină".

Este clar și răspunsul papei cu privire la rolul femeilor, în lumina apelurilor continue de a restitui o "față feminină" Bisericii sau, cel mai recent, de a "demasculiniza" Biserica. Papa Francisc reafirmă diferența între principiul petrin și principiul marian: "Biserica este femeie, este mireasă. Petru nu este femeie, nu este mireasă. Este mai importantă Biserica-mireasă decât Petru-slujitor!". Apoi adaugă că "a deschide femeilor munca în Curie este important", subliniind că femeile "ajută slujirea". Este suficient a privi la localitățile mici unde nu este preot, iar surorile duc înainte parohii, botează, dau Împărtășania, fac înmormântări. "Nu ministerialitatea femeii este cel mai important lucru, este fundamentală în schimb prezența femeii", afirmă papa.

Și, privind la Curia Romană unde s-au succedat de-a lungul anilor diferite numiri feminine, afirmă: "Acum sunt diferite femei și vor fi mai multe, pentru că fac mai bine decât noi bărbații anumite funcții". Papa Francisc o citează pe secretarea Guvernatoratului, sora Raffaella Petrini, "femeile care sunt în Dicaster pentru a alege episcopii" (aceiași Petrini, apoi sora Yvonne Reungoat, fostă superioară generală a salezienelor, și Maria Lia Zervino, președinte al UMOFC, n.r.), sora Alessandra Smerilli, secretar al Dicasterului pentru Dezvoltarea Umană Integrală, și altele: "Toate sunt locuri care au nevoie de femei".

În sfârșit, la întrebarea dacă își dă seama că a demarat "o schimbare epocală" din acest punct de vedere, papa răspunde: "Nu-i adevărat! Îmi spun asta, da... Merg înainte cum pot".

(După L'Osservatore Romano, 8 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat