Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
În comemorarea liturgică a Sfintei Iosefina Bakhita

Acel "stăpân" care dăruiește speranță

de Simone Caleffi

Pentru cel care este creștin de epocă veche poate să fie greu să încerce să-și imagineze ce înseamnă a trăi fără acea speranță concretă care este Isus. Papa Benedict al XVI-lea, în prima parte a enciclicei Spe salvi din 30 noiembrie 2007, se referă la Sfânta Iosefina Bakhita care numai la un moment dat din viața sa "a ajuns să cunoască un «stăpân» totalmente diferit" de cei care pe pământ au avut-o și au ținut-o ca sclavă, ca o marfă la un anumit moment cumpărată, apoi cedată, în orice caz avută la dispoziție. A ajuns să cunoască, în sfârșit, un Dumnezeu care a voit-o, a creat-o, a iubit-o: "Acum ea - scria Papa Ratzinger - avea «speranță» - nu numai mica speranță de a găsi stăpâni mai puțin cruzi, ci marea speranță: eu sunt în mod definitiv iubită și orice s-ar întâmpla - eu sunt așteptată de această Iubire. Și astfel, viața mea este bună. Prin cunoașterea acestei speranțe ea era «răscumpărată», nu se mai simțea sclavă, ci fiică liberă a lui Dumnezeu. Înțelegea ceea ce Paul înțelegea când le amintea efesenilor că înainte erau fără speranță și fără Dumnezeu în lume - fără speranță pentru că erau fără Dumnezeu" (Spe salvi, 3).

Sfânta Iosefina Bakhita, a cărei comemorare liturgică este la 8 februarie (ziua morții), nutrind dorința de a relata altora ceea ce i-a fost vestit, în timpurile moderne este emblema a ceea ce au experimentat și alții care au fost maltratați sau înrobiți la începuturile creștinismului, ca și în orice altă epocă a istoriei.

Născută în 1868 pe lângă satul Jebel Agilere (Olgossa), în Darfur (Sudanul occidental), la vârsta de 7 ani a fost răpită și din cauza traumei îndurate a uitat propriul nume și pe cel al rudelor: sechestratorii săi au numit-o Bakhita, care în arabă înseamnă "norocoasă". Vândută de cinci ori de negustorii de sclavi din El Obeid și Khartoum, a cunoscut umilirile, suferințele fizice și morale ale sclaviei. Îndeosebi, a îndurat un tatuaj sângeros în timp ce era în slujba unui general turc: i-au fost desenate sute de semne pe piept, pe burtă și pe brațul drept, imprimate apoi cu o lamă de ras și apoi acoperite cu sare pentru a crea cicatrici permanente, așa încât pe corp i-au rămas o sută patruzeci și patru de cicatrici. În sfârșit, în capitala sudaneză a fost cumpărată de un negustor pentru consulul italian rezident în acel oraș, Callisto Legnani. În casa sa, Bakhita a trăit senin timp de doi ani, lucrând cu alți casnici fără a mai fi considerată o sclavă. Atunci când, în 1884, diplomatul italian a trebuit să fugă din Khartoum ca urmare a războiului mahdist, Bakhita l-a implorat să n-o abandoneze. Astfel, cu un prieten, au ajuns în portul Suakin la Marea Roșie, unde au aflat de căderea Khartoumului; după o lună s-au îmbarcat pentru Genova.

Bakhita a fost găzduită gratuit drept catecumenă și a început să primească o instruire religioasă. Întâlnind comunitatea eclezială, l-a cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu făcut om, mort și înviat pentru răscumpărarea întregii omeniri. Ea a descoperit în el unul care a înfruntat înseși umilirile și chinurile și maltratările sale. Isus o respecta, o iubea și o aștepta la dreapta Tatălui ceresc. În conventul canossianelor, la 9 ianuarie 1890, la 21 de ani, Bakhita a primit sacramentele inițierii creștine, cu numele Iosefina Margareta Fortunata. La 7 decembrie 1893, a intrat în noviciatul aceluiași institut și la 8 decembrie 1896 a depus primele voturi călugărești. În 1902, a fost transferată într-un convent al ordinului la Schio (Vicenza) unde și-a petrecut restul vieții. A murit la 8 februarie 1947, după o boală dureroasă și o existență în care a încercat, cu mărturia sa, să promoveze spiritul misionar: eliberarea primită de la Isus trebuia să fie oferită la un număr cât mai mare posibil de persoane. Ea amintește de figurile martirilor din timpul nostru care numai grație speranței au putut îndura încercarea martiriului.

(După L'Osservatore Romano, 7 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat