Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Missio canonica pentru profesorii de religie

Profesorii de religie care activează în diferite școli de pe teritoriul Diecezei de Iași au participat în lunile ianuarie-februarie la întâlnirile zonale în cadrul cărora au fost evaluați pentru obținerea documentului missio canonica necesar în anul școlar 2024-2025. Cei 70 de profesori trăiesc realități diferite în mediul școlar, unii predau doar două ore de religie, alții au o catedră întreagă; unii au clase compacte de elevi, alții predau în mod simultan la elevi cu diferențe de vârstă destul de mari. S-a putut însă observa entuziasmul și dorința lor de a vorbi despre Isus noilor generații.

* * * *

Bacău

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024, la Decanatul Romano-Catolic Bacău-Centru a avut loc cercul pedagogic al profesorilor de religie din zona Bacău și Vrancea în cadrul căruia s-a analizat activitatea acestora și s-a făcut evaluarea pentru acordarea missio canonica.

Pentru cei 26 de profesori, activitatea a început în Biserica "Sfântul Nicolae" prin participarea la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan. Prin cuvântul de învățătură părintele inspector a evidențiat importanța Cuvântului lui Dumnezeu în viața profesorului de religie pentru împlinirea misiunii încredințate. De asemenea, i-a încurajat pe profesori să-și trăiască vocația cu mult entuziasm, responsabilitate, jertfă și bucurie.

La momentul discuțiilor ce a urmat, părintele Tamaș a transmis profesorilor din zona Bacău salutul și binecuvântarea PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, salutul pr. Benone Lucaci, paroh și decan de Bacău Centru, dar și mulțumiri pentru întreaga activitate didactică, pedagogică, curriculară și extracurriculară desfășurată. De asemenea, au fost apreciate efortul și implicarea cu devotament, dăruire, disponibilitate în activitățile desfășurate, concretizate în diferite proiecte culturale, caritative, de voluntariat, sociale, cu impact local, județean, național sau internațional.

Fiecare profesor a prezentat portofoliul personal cu activitatea desfășurată, s-a analizat și evaluat și i s-a înmânat documentul missio canonica.

Felicitări pentru activitățile desfășurate și mult succes pe mai departe!

Prof. Loredana Cojan

* * * *

Iași

Sâmbătă, 20 ianuarie 2024, în dealul Copoului, la Centrul "Xaverianum" din Iași s-a desfășurat întâlnirea specifică planificată a profesorilor de religie catolică pentru primirea binecuvântării cultului și conferirea missio canonica pentru anul școlar 2024-2025. La acest eveniment important din calendarul activităților cadrelor didactice s-au prezentat profesorii din zona Iași, ce activează în parohiile din județele Iași, Suceava și Vaslui.

Întâlnirea a fost marcată de celebrarea Sfintei Liturghii în capela centrului de către pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, pr. prof. Iosif Iacob inspector școlar zonal și pr. prof. Claudiu Robu gazda de la Centrul "Xaverianum". Comisia, formată din părintele inspector diecezan și părintele inspector zonal, a coordonat discuțiile și a analizat portofoliile pregătite de profesori, ținând cont de activitatea didactică și educativă, de situația specifică din școala sau localitatea în care își desfășoară activitatea fiecare profesor și de cerințele actuale ale învățământului românesc.

Discuțiile purtate au vizat aspectele, situațiile și problemele de actualitate, fiecare cadru didactic expunând situația specifică din unitatea școlară respectivă. La sfârșitul întâlnirii cadrele didactice au primit missio canonica și acordul PS Iosif Păuleț, de a preda disciplina religie și în viitorul an școlar. Înmânarea deciziilor s-a făcut pe fondul recomandării și încurajării profesorilor de a contribui în continuare la formarea și educarea religioasă a elevilor, atât în cadrul activităților școlare cât și extrașcolare, dar și prin colaborarea rodnică cu parohiile de care aparțin.

Prof. Fulvina Blânda

* * * *

Roman

La Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, a avut loc sâmbătă, 27 ianuarie 2024, conferirea missio canonica profesorilor de religie romano-catolică din zona Roman-Neamț. La activitate au participat profesorii de religie romano-catolică ce predau în școlile generale și liceele din Roman, Barticești, Gherăești, Nisiporești, Adjudeni, Bălușești, Buruienești, Pildești, Rotunda, Sagna, Săbăoani, Tămășeni și Traian.

Activitatea a fost deschisă de pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș, inspectorul școlar diecezan care i-a salutat pe profesorii participanți transmițându-le susținerea și binecuvântarea PS Iosif Păuleț, episcop de Iași precum și PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, mulțumindu-le tuturor pentru activitatea depusă în anul școlar anterior, activitate ale cărei roade s-au arătat cu ocazia concursurilor și olimpiadelor școlare.

Cei prezenți au fost informați apoi cu privire la calendarul activităților pentru anul școlar în curs. La final au fost evaluate portofoliile profesorilor și s-a conferit fiecăruia missio canonica. Pr. Bogdan Balașcă, OFMConv., inspector zonal pentru profesorii de religie, a celebrat apoi Sfânta Liturghie în capela Seminarului.

Prof. Odille Doğan

* * * *

Onești

Sâmbătă, 3 februarie 2024, în comemorarea Sfântului Blaziu, episcop martir, profesorii din zona Onești s-au reunit la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești pentru evaluarea anuală a activității.

Au fost prezenți 15 dintre profesorii zonei, profesori ce activează în localitățile Onești, Târgu Ocna, Moinești, Comănești, Dărmănești, Pralea, Oituz, Pârgărești, Târgu Trotuș, Tuta, Brusturoasa, Coman și Cireșoaia.

Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie, în capela liceului, concelebranți fiind pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, și pr. Albert Goșman OFMCap, inspector școlar zonal. La scaunul de spovadă s-a aflat pr. Coman Paul Daniel, OFMCap.

Predica pr. Petru-Sebastian Tamaș a avut în centru evanghelia zilei (Mc 6,30-34). Părintele a vorbit despre truda fiecărei zile și despre consumul pe care sistemul de educație îl are asupra fiecărui dascăl catolic. De aceea, fiecare profesor este invitat să rămână alături de Domnul, în comuniunea Bisericii, unde găsește adesea "odihna rugăciunii", puterea de a merge mai departe, încrederea și suflul lui Cristos, pe care nu le putem avea decât alături de el.

La finalul ospățului euharistic, așa cum Biserica obișnuiește în această zi, profesorii au primit binecuvântarea Sfântului Blaziu, dar au avut și marea bucurie de a le celebra pe cele mai "tinere" profesoare pensionare ale zonei: dna profesor Monica Scripcaru și dna profesor Ana Tudor. Astfel, după ce fiecare dintre ele și-a exprimat un gând cu ocazia acestui frumos moment, pr. inspector Tamaș Petru le-a înmânat doamnelor profesoare, din partea Episcopiei de Iași și a PS Iosif Păuleț, distincția "Pro educatione", cu un gând de recunoștință și mulțumire pentru aportul la educarea tinerei generații, timp de mai bine de 25 de ani fiecare.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, pr. Petru Tamaș a prezentat într-o ședință în plen o evaluare a activităților din trecut dar și a planurilor de viitor pentru anul școlar în curs.

După aceea, în particular, s-a trecut la evaluarea activității din anul școlar trecut, prezentarea eventualelor situații particulare și acordarea missio canonica din partea episcopului de Iași.

Prof. Cristian Scripcaru




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat