Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Parolin: A merge în mijlocul omenirii rănite să fie specialitatea preoților

Atâtor preoți care "oferă zilnic viața, dedicându-se pentru cauza evangheliei, adesea în tăcerea unui semănat umil și răbdător, uneori în singurătatea suferită a neînțelegerii" a exprimat recunoștință cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, la Liturghia celebrată la altarul Catedrei din Bazilica Vaticană, marți, 6 februarie 2024, pentru deschiderea Întâlnirii Internaționale despre Formarea Permanentă a Preoților. Întâlnirea, care se va încheia sâmbătă, 10 februarie, este promovată de Dicasterul pentru Cler în colaborare cu Dicasterele pentru Evanghelizare - Secțiunea pentru Prima Evanghelizare și Noile Biserici Particulare - și pentru Bisericile Orientale.

La omilie, cardinalul a remarcat cum mulți preoți în unele contexte experimentează "chiar și indiferența și ostilitatea persecuției, dar purtând mereu în inimă uimirea unei credințe care, în fiecare zi, se regenerează la izvorul iubirii lui Cristos pentru a curge apoi și a se răspândi ca apă vie în exercitarea slujirii pastorale".

Preotul, a subliniat secretarul de stat, este "un discipol care a pornit la drum în urmarea Domnului" și, după ce a primit cu bucurie chemarea sa, "se cufundă în istoria poporului lui Dumnezeu ca mijlocitor". Însoțindu-i pe cei care "i-au fost încredințați și devenind pentru ei o evanghelie vie, un semn și un instrument al iubirii milostive a Tatălui". Nu întâmplător, Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis la nr. 61, a amintit Parolin, "afirmă că preotul este un discipol pe cale și, în același timp, un misionar și martor al evangheliei".

În această privință, cardinalul a evidențiat necesitatea de preoți care, "mergând pe urmele Bunului Păstor, în unitate cu episcopul și între ei", își dedică existența "pentru a sluji credința fraților și căutarea lor". Uniți cu Cristos, a adăugat el, preoții "sunt chemați să trăiască precum el", adică "nu împopoțonându-se cu privilegiul chemării și cu rolul primit, ci înjosindu-se în inima omenirii rănite, oprimate și care are nevoie de mântuire". Mijlocind la Tatăl în favoarea poporului, a afirmat Parolin, "cu mâinile ridicate spre cer și, în același timp, îndreptate spre pământ pentru a spăla picioarele fraților, vestindu-le cuvântul care mântuiește, frângând pentru ei pâinea vieții veșnice, însoțindu-i și conducându-i pe drum".

Secretarul de stat a amintit apoi discursul Papei Francisc adresat preoților prezenți în Catedrala "Sfânta Tereza" din Juba, la 4 februarie 2023, în timpul călătoriei apostolice în Sudanul de Sud: "Trebuie să fie specialitatea păstorilor să meargă în mijloc: în mijlocul suferințelor, în mijlocul lacrimilor, în mijlocul foamei de Dumnezeu și al setei de iubire a fraților și a surorilor". Și nu este vorba "de o misiune simplă", de aceea n-ar trebui uitat niciodată "că și preoții sunt oameni, cu fragilitățile lor, cu oboselile lor, cu fricile lor, provocări vechi și noi care atacă slujirea lor".

Pentru aceasta este nevoie, a spus secretarul de stat, de "a reînnoi cu entuziasm angajarea pentru formarea permanentă", care se întemeiază înainte de toate "în îngrijirea relației personale cu Domnul și este mereu un drum în comuniune". De fapt, a adăugat el, în rugăciunea solemnă a lui Solomon, luată din Prima Carte a Regilor, însuși monarhul poate mijloci la popor numai pentru că "ridică mâinile spre Dumnezeu, recunoscându-l Domn al cerului și al pământului". În același mod, în Evanghelia după Sfântul Marcu, Isus "recomandă să mergem dincolo de o religiozitate exterioară, ca să existe o legătură coerentă și o corespundere intimă între buze și inimă, adică între cultul pe care-l practicăm și ceea ce păstrăm realmente în interior". Este o invitație de a depăși "ispita unei religiozități care, în spatele hainei și a rolului pe care-l ocupăm, nu se preocupă de autentica relație cu Domnul și de o primire reală a evangheliei".

Amintind în sfârșit tema întâlnirii: "Reînflăcărează darul lui Dumnezeu care este în tine" (2Tim 1,6), cardinalul a explicat cum Apostolul Paul îl încuraja pe tânărul Timotei cu aceste cuvinte ca să nu "cedeze în fața poverii contradicțiilor și provocărilor contingente ale unui context eclezial și social destul de dificil, îndemnându-l să înflăcăreze frumusețea și vitalitatea harului lui Dumnezeu primit în dar în ziua consacrării".

(După Vatican News, 7 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat