Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A XXXII-a Zi Mondială a Bolnavului (2024)
Adorație euharistică

"Nu este bine ca omul să fie singur" (Gen 2,18)

Cântec

Rugăciune: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Slavă Tatălui...

Doamne Isuse Cristoase, Fiul lui Dumnezeu, te adorăm în Taina Euharistică și îți mulțumim că ne-ai iubit până acolo încât ți-ai dat viața pentru mântuirea noastră. Tu ești Mielul lui Dumnezeu care ai luat asupra Ta păcatele lumii întregi și ai ispășit pentru ele prețul sângelui pe altarul Crucii. Înaintea Ta, Isuse, vrem să reînnoim promisiunile botezului nostru. Ajută-ne să trăim ca adevărați creștini, dedicați efortului de convertire continuă și aderare perfectă la cuvântul tău. Doamne, flacără a carității, dă-ne ardoarea Duhului Tău ca să ne facă martori credibili și bucuroși ai speranței în orice situație!

Îți cerem fără încetare Tată ceresc, Creatorul tuturor lucrurilor, prin mijlocirea Fiului tău preaiubit Isus Cristos, prin care ne-ai chemat din întuneric la lumină, din ignoranță la cunoașterea numelui tău glorios, să binecuvântezi viața fiecăruia dintre noi.

Deschide ochii inimii nostre ca să te cunoaștem pe tine, singurul Cel Preaînalt în înălțimile cerurilor, Cel Sfânt care locuiești între sfinți, care umilești aroganța celor mândri, care zădărnicești planurile popoarelor, care îi ridici pe cei umili și îi faci de rușine pe cei mândri, care dăruiești bogăția și sărăcia, care dai moartea, mântuirea și viața; pe tine, singurul binefăcător al duhurilor și Dumnezeu a tot trupul; pe tine, care pătrunzi adâncurile, care cercetezi faptele oamenilor, care ești ajutorul celor în pericol și mântuitorul celor fără speranță, creatorul și păstorul plin de grijă al tuturor duhurilor; pe tine, care înmulțești națiunile pe pământ și din ele îi alegi pe cei care te iubesc, prin Isus Cristos, Fiul tău preaiubit, prin care ne-ai învățat, ne-ai sfințit și ne-ai cinstit.

Te rugăm, Doamne, fii ajutorul și sprijinul nostru. Eliberează-i pe cei dintre noi care sunt în suferință, ai milă de cei umili, ridică-i pe cei căzuți, vino în ajutorul celor lipsiți, vindecă-i pe cei bolnavi, adu-i înapoi pe cei rătăciți din poporul tău, hrănește-i pe cei înfometați, eliberează-i pe cei care sunt prizonierii viciilor, întărește-i pe cei slabi, dă curaj celor ce sunt abătuți. Dispune ca toate popoarele pământului să te recunoască ca singurul Dumnezeu, că Isus Cristos este Fiul tău și că noi suntem poporul tău și turma pășunii tale (Ps 78,13).

Prin lucrările tale minunate, tu ne-ai făcut cunoscută orânduirea veșnică a lumii. Doamne, tu care ai creat pământul, care rămâi credincios din neam în neam, care ești drept în judecățile tale, minunat în puterea și măreția ta, înțelept în creație și plin de grijă în susținerea lucrurilor create, care îți arăți bunătatea în cele ce se văd și ești credincios față de cei care se încred în tine, care ești bun și milostiv, iartă fărădelegile și nedreptățile noastre, lipsurile și păcatele noastre.

Nu lua în seamă greșelile slujitorilor și slujitoarelor tale, ci purifică-ne în adevărul tău și condu pașii noștri, ca să umblăm în pietatea, dreptatea și simplitatea inimii și să facem ceea ce este bun și plăcut înaintea ta și a celor care ne conduc.

Da, Doamne, fă să strălucească fața ta peste noi, ca să ne bucurăm de binefacerile tale în pace, să fim apărați de mâna ta puternică, iar brațul tău întins să ne elibereze de orice păcat și de toți cei care ne urăsc pe nedrept.

Dăruiește-ne înțelegere și pace nouă și tuturor locuitorilor de pe pământ care te invocăm cu pietate în credință și adevăr. Tu ești singurul care poți să ne dai aceste bunuri și chiar mai multe decât acestea. Ție îți aducem mulțumiri prin marele preot și stăpân al sufletelor noastre, Isus Cristos, prin care să-ți fie slavă și mărire, acum, din neam în neam și în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru...

Rugăciune: Dumnezeule iubitor de oameni, te adorăm pentru generozitatea iubirii tale față de toți oamenii: o iubire atât de perfectă încât depășește înțelegerea noastră, o iubire în care nu există nici o distincție. Te adorăm pentru că din iubire l-ai trimis în lume pe Fiul tău, Isus Cristos, și continui să reverși iubirea ta în viețile noastre prin Duhul Sfânt. În Ziua Mondială a Bolnavului, ne rugăm în mod special pentru toți cei care suferă acasă, în spitale sau în locuințele protejate pentru vârstnici. Ajută-i, Isuse, să îndure cu răbdare durerile trupului și sufletului, și să unească suferințele lor cu cele ale Tale pentru binele bisericii și mântuirea sufletelor din purgatoriu. Părinte al vieții, fă ca bolnavii și suferinzii să trăiască viața lor cu speranță și să nu se considere ca fiind o povară pentru alții. Dăruiește-le harul să-și pună încrederea în tine. Făcând astfel sunt asemnea pomului sădit lângă ape care-și întinde rădăcinile spre râu; el nu se teme când vine arșița, frunzele lui rămân verzi, el nu-i îngrijorat în timp de secetă și nu înceteazăă să aducă roade (Ier 17,7-8). Doamne, sădește în noi adevărul că numai încrezându-ne în tine putem merge înainte senini și nu deznădăjduim în încercări. Marie, Fecioară neprihănită, femeie a durerii și a speranței, fii binevoitoare față de orice persoană care suferă și dobândește fiecăruia plinătatea vieții.

Ne rugăm și pentru personalul medical, pentru toți cei care își dedică viața slujirii și îngrijirii bolnavilor pentru ca ei să aplice toate mijloacele științei medicale și astfel să colaboreze generos cu sfânta ta Providență. Ajută-i pe ei, Dumnezeule iubitor de oameni, ca trecând printre bolnavi să fie plini de milostivire, să ofere alinare și speranță tuturor celor pe care îi întâlnesc. Dăruiește-le curajul de a te imita pe Tine printr-o iubire atentă și grijulie.

Luminează autoritățile civile să acorde mereu atenție celor marcați de boală, promovând politici sociale corecte și drepte care să contribuie la eliminarea cauzelor multor boli și la a oferi o îngrijire mai bună celor care sunt în ultimile clipe ale vieții.

Tată ceresc, care prin Isus Cristos, medic al trupului și al sufletului, ai unit predicarea Veștii celei Bune cu iubirea de a avea grijă de cei fragili și bolnavi, condu pașii păstorilor sufletești și ai credincioșilor spre oamenii marcați de suferință și singurătate. Reînsuflețește-ne cu Duhul tău și trimite-ne iarași, doi câte doi, pentru a fi lumină a lumii și sare a pământului. Întărește voința noastră de a fi primitori și plini de compasiune și de a acționa întotdeauna față de surorile noastre și față de frații noștri așa cum faci tu mereu cu noi. Doamne, doar la tine aflăm fericirea adevărată! Ajută-ne să descoperim chipul tău în cei bolnavi!

Doamne, fiecare dintre noi este chemat să te iubească pe Tine și pe aproapele. Suntem conștienți că de multe ori, din cauza slăbiciunii și a fricii noastre, suntem tentați să trecem pe partea cealaltă a străzii, îndepărtându-ne de cei care au nevoie de ajutorul nostru. Deschide, Dumnezeul nostru, inima noastră ca să știe să experimenteze lățimea, înălțimea și adâncimea iubirii tale, astfel încât să te putem iubi mai mult și să-l iubim pe aproapele ca pe noi înșine. Ajută-ne să punem în practică porunca iubirii! Amin.

Bucură-te, Marie...

Să-l adorăm pe Isus din Taina Euharistică cerându-i ca să ne facă atenți și deschiși la bucuriile și grijile oamenilor, capabili să recunoaștem în celălalt pe aproapele care trebuie iubit și ajutat. Să spunem împreună:
R.: Te adorăm, Mântuitorul nostru!
Medic al trupului și al sufletului, tu ai venit să ne vindeci infirmitățile R.:
Om al durerilor, tu ai purtat slăbiciunile noastre și ai luat asupra ta suferințele noastre R.:
Tu care ai vrut să fii asemenea nouă în toate pentru a de dezvălui mila Ta. R.:
Tu care ai experimentat limitele condiției noastre umane pentru ca astfel să ne eliberezi de rău R.:
Tatăl nostru...

În continuare să înălțăm imnul nostru de mulțumire și de bucurie pentru darurile inefabile ale iubirii lui Cristos, spunând împreună:
R.: Îți mulțumim, Doamne, pentru darul iubirii tale!
Tu ne-ai dat pâinea îngerilor, medicamentul nemuririi, pentru ca noi să putem dobândi viața veșnică R.:
Prin întruparea ta ne-ai făcut copii ai lui Dumnezeu, frați între noi R.:
În porunca iubirii ai rezumat întreaga lege și profeții R.:
Tu ai arătat măreția infinită a iubirii tale când ți-ai dat viața pentru noi pe lemnul crucii R.:
Tu care ai venit pentru a sluji și nu pentru a fi slujit R.:
Tu care ne-ai chemat să fim asemenea ție, fă să fim gata să trăim unul pentru celălalt până la sfârșit R.:
Bucură-te, Marie...

Cerem acum cu smerenie și sinceritate iertare pentru acele momente când nu am pus în practică porunca iubirii primită de la maestrul nostru, Cristos. Să repetăm împreună:
R.: Iartă-ne, Doamne!
Pentru toate acele momente în care egoismul ne-a închis urechile și ochii la nevoile celor pe care i-am fi putut ajuta R.:
Pentru toate acele decizii nedrepte când i-am ignorat pe cei care ne erau apropiați și în nevoie R.:
Pentru toate acele momente când nu am fost coerenți poruncii evanghelice a iubirii apropelui R.:
Pentru toate acele momente în care am cerut de la alții acea iubire pe care noi nu am fost capabili să o oferim R.:
Pentru pentru acele momente în care nu ne-am îngrijit ca cel bolnav să aibă acces la toate tipurile de îngrijiri R.:
Slavă Tatălui...

Cântec

Lectura I
Tobit nu a murmurat împotriva lui Dumnezeu din cauza nenonoricii care l-a lovit.
Citire din cartea lui Tobia 2,9-14
În acea noapte de Rusalii, m-am spălat, am venit și am adormit lângă zidul curții, iar fața mea nu era acoperită din cauza căldurii. Nu știam că sus pe zid sunt păsărele. A căzut găinaț cald peste ochii mei și mi-a apărut o albeață. M-am dus la medici ca să fiu vindecat, dar cu cât mă ungeau mai mult cu medicamente, cu atât orbeau ochii mei mai mult din cauza albeții, până când am orbit de tot. Am fost orb timp de patru ani și toți frații mei sufereau cu mine. Ahicár s-a îngrijit de mine timp de doi ani, până când a plecat la Elimáis. În acel timp, Ana, soția mea, și-a luat de lucru treburi de femeie. Ea trimitea stăpânilor, iar ei îi dădeau plata. În luna a șaptea, adică Dystrós, a scos pânza și a trimis-o stăpânilor, care i-au dat toată plata; [mai mult] i-au dat și un ied pentru masă. Când a intrat la mine, iedul a început să zbiere. Eu am chemat-o și i-am spus: "De unde este iedul? Nu cumva a fost furat? Dă-l înapoi stăpânilor pentru că nu avem voie să mâncăm nimic furat!". Ea mi-a zis: "Mi-a fost dat pe lângă plată". Dar eu nu am crezut-o și i-am spus să-l dea înapoi stăpânilor, roșind înaintea ei. Atunci ea a răspuns și mi-a zis: "Unde sunt faptele tale de milostenie și faptele tale de dreptate? Iată, se știe ce ți-au adus!".

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 111(112),1-2.7-8.9 (R.: cf. 7b)
R.: Inima celui drept se încrede în Domnul.

1 Fericit este omul care se teme de Domnul,
care își află mare plăcere în poruncile lui!
2 Seminția lui va fi puternică pe pământ
și descendența celor drepți va fi binecuvântată. R.

7 El nu se teme de zvonurile rele,
inima lui e gata și se încrede în Domnul.
8 Inima lui este neclintită, nu are nicio teamă,
până când îi va vedea împrăștiați pe asupritorii săi. R.

9 El este darnic față de cei sărmani,
dreptatea lui dăinuie pentru totdeauna,
iar fruntea lui se înalță cu cinste. R.

ACLAMAȚIE LA EVANGHELIE In 8,12bd
(Aleluia) "Eu sunt lumina lumii, spune Domnul. Cine mă urmează va avea lumina vieții". (Aleluia)

EVANGHELIA
Rabbuni, fă-mă să-mi recapăt vederea!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 10,46-52
În acel timp, au venit la Ierihon. Pe când Isus ieșea din Ierihon cu discipolii săi și cu o mulțime numeroasă, un cerșetor orb, Bartimeu, fiul lui Timeu, stătea lângă drum. Auzind că este Isus din Nazaret, a început să strige și să spună: "Fiul lui David, Isuse, îndură-te de mine!" Mulți îl certau ca să tacă, însă el striga și mai tare: "Fiul lui David, îndură-te de mine!" Oprindu-se, Isus a spus: "Chemați-l!" Și l-au chemat pe orb, spunându-i: "Curaj, ridică-te, te cheamă!" Iar el, aruncându-și haina, a sărit în picioare și a venit la Isus. Isus întrebându-l, i-a zis: "Ce vrei să fac pentru tine?" Orbul i-a spus: "Rabbuni, să-mi recapăt vederea". Atunci Isus i-a zis: "Mergi, credința ta te-a mântuit!" Îndată și-a recăpătat vederea și îl urma pe cale.

Cuvântul Domnului

Meditația

Tobit este un om pe care Dumnezeu ar trebui să-l protejeze și să-l premieze. Dar nu este așa. În viață multe lucruri par fără sens. Așa i s-a întâmplat lui Iob, așa i se întâmplă acum lui Tobit.

Ajuns acum orb, pus la încercare, este insultat și luat în râs de prieteni. Merită să-ți pui viața în joc pentru Domnul? Dar Tobit nu se plânge, rămâne ferm în credință și în încercare, continuă să-i mulțumească lui Dumnezeu. Exact ca Iob. Chiar și soția îl ia în râs: "Unde sunt faptele tale de milostenie și faptele tale de dreptate?" E clar, degeaba ai fost fidel Domnului!

Așa i se întâmplă adesea celui drept în încercare. Este lovit și neînțeles de către cei din jur. Pe lângă durerea necazului, se adaugă durerea singurătății, a părăsirii. Este momentul ispitirii, care vine de la aceiași prieteni care ar trebui să-l sprijine. Acum se vede puterea credinței și forța răbdării. Răbdarea este virtutea stâncii: o poți călca, o poți lovi, dar nu se lasă modificată. Așa este și credința lui Tobit.

În evanghelie am ascultat vindecarea orbului Bartimeu. În drumul spre Ierusalim, Isus ajunge la Ierihon unde se întâlnește cu un orb care cerșea. La evrei faptul de a nu vedea era considerat o pedeapsă a lui Dumnezeu.

Orbul este icoana suferinței și a sărăciei. El este dependent mereu de alții. Dar obul aude bine, aude că vine Isus și începe o rugăciune cu voce tare. Din păcate, între Bartimeu și Isus e o mulțime care vrea să-l acapareze, nelăsând acces și celui mai slab și cerșetor. E legea celui mai puternic. Mulțimea vrea să-l reducă la tăcere, prea deranjează cu vocea lui. Dar Isus îl aude. Să ne imaginăm bucuria lui Bartimeu când, în sfârșit, cineva îl ia în seamă.

Urmează un dialog, în care orbul își recunoaște neputința, boala. Vrea să fie vindecat. Isus nu face gesturi exterioare ca în multe alte cazuri, dar subliniază puterea excepțională a rugăciunii și a credinței: "Credința ta te-a vindecat". Isus vrea să fie lumina vieții noatre: "Cine mă urmează nu umblă în întuneric, ci va avea lumina vieții" (In 8,12). De 2000 de ani Biserica este un loc al minunilor, minuni ale harului, minuni în care putem vedea îndurarea și milostivirea lui Dumnezeu.

Pericopa evanghelică mai are un aspect interesant: nu Isus este cel care merge la el, dar apelează la aceeași mulțime ca să-l aducă, aclamând: "Chemați-l!". Aceasta ne spune că Isus vrea ca mulțimea să fie implicată în lucrarea sa. Fiecare persoană este chemată să conclucreze la opera mântuitoare a lui Isus preocupându-se de celălalt. În mesajul său de anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, Papa Francisc ne îndeamnă: "Iubiți frați și surori! Ne face bine să reascultăm acel cuvânt biblic: "Nu este bine ca omul să fie singur" (Gen 2,18)! Dumnezeu îl rostește la începuturile creației și astfel ne dezvăluie sensul profund al proiectului său pentru omenire, dar, în același timp, rana mortală a păcatului, care se introduce generând suspiciuni, fracturi, diviziuni și, de aceea, izolare. Ea lovește persoana în toate relațiile sale: cu Dumnezeu, cu ea însăși, cu celălalt, cu creația. Această izolare ne face să pierdem semnificația existenței, ne ia bucuria iubirii și ne face să experimentăm un sentiment oprimant de singurătate în toate pasajele cruciale ale vieții.

Fraților și surorilor, prima îngrijire de care avem nevoie în boală este apropierea plină de compasiune și de duioșie. Pentru aceasta, a ne îngriji de cel bolnav înseamnă, înainte de toate, a ne îngriji de relațiile sale, de toate relațiile sale: cu Dumnezeu, cu ceilalți - cei din familie, prieteni, lucrători sanitari -, cu creația, cu sine însuși. Este posibil? Da, este posibil și noi toți suntem chemați să ne angajăm pentru ca asta să se întâmple. Să privim la icoana bunului samaritean (cf. Lc 10,25-37), la capacitatea sa de a încetini pasul și de a deveni aproapele, la duioșia cu care alină rănile fratelui care suferă.

Să ne amintim de acest adevăr central al vieții noastre: am venit pe lume pentru că ne-a primit cineva, suntem făcuți pentru iubire, suntem chemați la comuniune și la fraternitate. Această dimensiune a ființei noastre ne susține mai ales în timpul bolii și al fragilității și este prima terapie pe care toți împreună trebuie s-o adoptăm pentru a vindeca bolile societății în care trăim".

Moment de tăcere...

Cântec

A. Doamne Isuse Cristoase, Medic Divin al trupului și al sufletului, ne rugăm ca serviciile medicale să promoveze demnitatea persoanei umane și ca sistemul de sănătate să ofere îngirjiri de calitate și eficiente tuturor cetățenilor.

Doamne, la sfârșitul vieții noastre dorim să auzim din gura ta "Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii! Căci am fost bolnav, și m-ați vizitat..." De fiecare dată când am făcut acest lucru "unuia dintre frații noștri cei mai mici, de fapt i-am făcut lui Cristos". (cf. Mt 25, 36.40)

"Dar un samaritean oarecare, ce călătorea, a venit lângă el și, văzându-l, i s-a făcut milă. Apropiindu-se, i-a legat rănile turnând untdelemn și vin. Apoi, urcându-l pe animalul său de povară, l-a dus la un han și i-a purtat de grijă". (Lc 10,33-34)

A vedea un alt eu în cel bolnav rupe lanțurile egoismului, dă jos piedestalul pe care suntem uneori tentați să urcăm și ne împinge să ne recunoaștem frați, indiferent de limbă, origine geografică, statut social sau stare de sănătate. Dacă în oamenii pe care îi întâlnim în secțiile de spital, în locuințele protejate pentru vârstnci, în clinici și în casele noastre putem vedea în primul rând frați și surori, totul se schimbă. Atunci această întâlnire încetează să mai fie o chestiune birocratică sau o liniștire a conștiinței, dar devine întâlnire, însoțire, împărtășire. Dumnezeul nostru este Dumnezeul apropierii. El însuși s-a prezentat astfel: "Care este neamul acela atât de mare, încât să aibă dumnezeii lui atât de aproape cum îl avem noi pe Domnul Dumnezeul nostru ori de câte ori îl chemăm?" (Dt 4,7). Dumnezeul nostru este Dumnezeul apropierii pentru că a ales să ia trupul nostru. Nu este un Dumnezeu îndepărtat, de neatins. El merge cu noi, pe drumurile accidentate ale acestei lumi, așa cum a făcut cu ucenicii lui Emaus (cf. Lc 24). Isus ne ascultă confuzia, angoasa și strigătul de durere al tuturor.

De aceea, Doamne Isuse din Preasfântul Sacrament, îți cerem darul unei inimi care știe să simtă compasiune și să fie aproape: "Creează în mine o inimă curată, Dumnezeule, și un duh statornic înnoiește înăuntrul meu!" (Ps 51,12)

Tatăl nostru...

B. Doamne Isuse Cristoase, Medic Divin al trupului și al sufletului, ajută-ne să știm să avem grijă de întreaga ființă umană, de toate relațiile și nevoile ei.

"Soacra lui Símon zăcea [la pat], având febră, iar ei i-au vorbit îndată despre ea. El s-a apropiat și a ridicat-o prinzând-o de mână. Atunci febra a lăsat-o și ea a început să-i slujească". (Mc 1,30-31)

"Pe când se afla într-una dintre cetăți, un om plin de lepră, văzându-l pe Isus, a căzut cu fața la pământ și l-a rugat, spunând: "Doamne, dacă vrei, poți să mă cureți". Întinzându-și mâna, l-a atins, spunându-i: "Vreau. Fii curățat!". Îndată lepra s-a îndepărtat de la el". (Lc 5, 12-13)

Tratarea unui bolnav înseamnă a lua în considerare nu doar o anumită patologie, ci și starea sa psihologică, socială, culturală și spirituală. Totul. Când Isus vindecă pe cineva, pe lângă eradicarea răutății fizice din trupul său, îi redă demnitatea, reintroducându-l în societate, dându-i o viață nouă.

Doamne, numai tu ești adevăratul vindecător al omului. Pe noi, copii tăi preaiubiți ajută-ne ca atitudinea, abordarea față de orice persoană să fie după exemplul tău. Să urmărim mereu toate nevoile lui. Binecuvântează mâinile, mințile și inimile lucrătorilor din domeniul sănătății, pentru ca aceștia să fie prezențe umane și umanizatoare și instrumente ale vindecării. Binecuvântează-i pe cei care lucrează pentru a-i însoți pe bolnavi și se confruntă cu boli și suferințe în fiecare zi. Luminează-i să se apropie de taina durerii cu smerenie și să fie semne vii ale compasiunii Tale.

Bucură-te, Marie...

C. Doamne Isuse Cristoase, Medic Divin al trupului și al sufletului, ajută-ne să ne preocupăm de cei bolnavi în mod dezinteresat.

Isuse, tu ai spus: "În dar ați primit, în dar să dați!" (Mt 10, 8) Dar chiar și în domeniul sănătății, există o tentație frecventă de a face ca avantajele economice sau politice ale unor grupuri să prevaleze în detrimentul majorității populației. În schimb, trebuie să lucrăm pentru ca toată lumea să aibă acces la îngrijire, astfel încât sistemul de sănătate să fie sprijinit și promovat pentru ca toată lumea să poată avea acces. Reducerea resurselor pentru asistența medicală este un scandal împotriva umanității.

Investirea resurselor în îngrijirea și asistența persoanelor bolnave este o prioritate legată de principiul că sănătatea este un bun comun primar. O societate este cu atât mai umană cu cât știe mai mult să aibă grijă de membrii săi fragili și suferinzi, animată de iubirea frățească.

Doamne, ajută-ne să ne străduim și să ne preocupăm ca nimeni să nu fie lăsat singur, ca nimeni să nu se simtă exclus și abandonat. Dă-ne

putere să iubim prin fapte concrete pe toți, să știm să ne asumăm riscuri. Nu putem spune că Îl iubim pe Dumnezeu dacă rămânem insensibili la nevoile fraților noștri. Sfântul Ioan, în prima scrisoare, scrie: "Dacă cineva spune: "Îl iubesc pe Dumnezeu" și-l urăște pe fratele său, este un mincinos; pentru că cine nu-l iubește pe fratele său pe care îl vede nu poate să-l iubească pe Dumnezeu pe care nu-l vede" (1In 4,20).

"Dacă aș vorbi limbile oamenilor și ale îngerilor, dar nu aș avea iubire, aș deveni o aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor.
Și dacă aș avea [darul] profeției, și dacă aș cunoaște toate misterele și toată știința, și dacă aș avea toată credința așa încât să mut munții, dacă n-aș avea iubire, n-aș fi nimic.
Și dacă tot ce am aș da ca hrană [săracilor], și dacă mi-aș da trupul ca să fie ars, dar n-aș avea iubire, nu mi-ar folosi la nimic.
Iubirea este îndelung răbdătoare, iubirea este binevoitoare, nu este invidioasă, iubirea nu se laudă, nu se umflă.
Ea nu se poartă necuviincios, nu caută ale sale, nu se mânie, nu ține cont de răul [primit].
Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
Toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură.
Iubirea nu încetează niciodată". (1Cor 13,1-8)

Dă-ne, Doamne, adevărata iubire!

Slavă Tatălui...

Cântec

Rugăciune la Maica Domnului pentru bolnavi: Sfântă Fecioară, nu uita în strălucirea măririi tale tristețea noastră a celor de pe pământ. Aruncă o privire plină de bunătate asupra celor care se află în suferință, care se luptă cu dificultățile și care nu încetează să guste zilnic amărăciunile vieții. Ai milă de toți cei care ne iubesc! Ai milă de credința noastră slabă! Ai milă de cei pe care îi purtăm cu duioșie în inima noastră! Ai milă de cei care plâng, de cei care se roagă, de cei care simt frică! Dă-ne tuturor speranță și pace!

Fecioară Marie, veghează la căpătâiul tuturor bolnavilor din lume: al celor care, în acest moment, și-au pierdut cunoștința și sunt în pragul morții; al celor care au intrat în agonie; al celor care au pierdut orice speranță de vindecare; al celor care strigă și plâng de durere; al celor care nu se pot trata fiindcă nu au bani; al celor care ar vrea să meargă pe picioare și care sunt nevoiți să rămână imobilizați; al celor care ar vrea să stea la pat și care, din cauza sărăciei, sunt constrânși să muncească. Ai milă de cei care caută în zadar să găsească în pat o poziție în care să sufere mai puțin; de cei care petrec nopți care nu se mai sfârșesc, fără a putea dormi; de cei care sunt chinuiți de grija unei familii care se zbate în lipsuri; de cei care trebuie să renunțe la cele mai dragi proiecte ale lor pentru viitor; și, mai presus de toate, de cei care și-au pierdut speranța într-o viață mai bună; de cei care se revoltă și îl blestemă pe Dumnezeu; de cei care nu știu că Isus a suferit ca și ei.

Marie, Mamă a lui Isus și a nostră, te rog, în special, pentru frații mei, oamenii; mădularele suferinde ale Fiului tău răstignit. Ridică-i pe cei care au căzut în păcat; sprijinește-i pe cei slabi; întărește-i pe cei care se simt izolați; mângâie-i pe cei care sunt victime ale răutății oamenilor, în special pe toți cei persecutați, întemnitați, exilați. Ai milă de toți cei care s-au îndepărtat de Cristos, de toți cei care au uitat de el. Fii tu siguranța celor care se află în îndoială, lumina celor care caută, forța celor care luptă și cădura inimilor care simt frigul. Amin.

Adu-ți aminte...

Toți să adorăm fierbinte
Marea Taină din altar,
Ce-a fost scris în Legea Veche
Facă loc la noul dar;
Ce e peste simț și minte
Să ne dea-al credinței har.

Tatălui dați închinare,
Cinste, laudă și cânt,
Fiului fără-ncetare,
Slavă-n cer și pe pământ,
Pururi binecuvântare
Fie Duhului Preasfânt. Amin.

Tu le-ai dat pâine cerească

Având în sine orice plăcere

Să ne rugăm:

Dumnezeule, care ne-ai lăsat în acest Sacrament minunat memorialul morții și învierii tale, fă-ne, te rugăm, ca astfel să cinstim sfântul mister al trupului și sângelui tău, încât să simțim necontenit în noi roadele răscumpărării tale, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

C./ P. Lăudați-l pe Domnul neamurilor, Lăudați-l toate popoarele.

Osana, osana, osana Fiului lui Dumnezeu

Cântec final

Oficiul pentru Pastorația Sanitară




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat