Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Prefața papei la o carte despre martirii din Argentina în anii '60

Biserica are nevoie de martori sfinți

"În ochiul ciclonului. Martiri din Argentina în anii '60" este titlul cărții scrise de Marco Gallo, profesor la Universitatea Catolică Pontificală Argentiniană din Buenos Aires, și editată de Editrice Morcelliana (Brescia, 2023, 240 de pagini). Volumul - a cărui prefață scrisă de Papa Francisc o publicăm în continuare - a fost prezentat la 2 februarie 2024, în Filmoteca Vaticană, în prezența autorului însuși. Au intervenit secretarul Comisiei Pontificale pentru America Latină, Emilce Cuda; Silvina Pérez, responsabilă de ediția spaniolă a "L'Osservatore Romano"; Gianni La Bella, profesor de istorie contemporană la Universitatea din Modena - Reggio Emilia. A moderat întâlnirea directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Istoria antică a martiriului creștinilor nu s-a întrerupt niciodată. Ideologii nebune continuă să alimenteze ura și să ucidă atâția, numai pentru că nu au încetat să fie discipoli ai lui Isus. Bazilica "San Bartolomeo all'Isola Tiberina", pe care am vizitat-o la 22 aprilie 2017, este locul memorial al martirilor creștini contemporani încredințat Comunității "Sfântul Egidiu" de către Sfântul Ioan Paul al II-lea. Acolo se respiră ecumenismul martirilor. Dă mare forță a ne putea ruga în acea biserică antică, în mijlocul fluviului, contemplând relicvele sfinților martori ca Maximilian Kolbe, în fața liturghierului Sfântului Oscar Romero încă deschis la pagina liturghiei întrerupte de martiriul său, în fața Bibliei lui Shahbaz Bhatti care și-a dat viața pentru dialogul din Pakistan, la cele ale martirilor genocidurilor africane, ale tinerilor africani și latinoamericani fideli față de evanghelie și nu față de legile gang-urilor și ale corupției, în fața martorilor dialogului și prieteniei ca preotul Andrea Santoro, înconjurați de victimele gulagurilor și ale lagărelor, de martirii anglicani, ortodocși, în Europa, Asia, Africa, în Americi, laici și călugări, preoți, episcopi, cardinali care și-au dat viața. Și în fața brâului episcopal al Monseniorului Enrique Angelelli, episcopul de La Rioja, care este păstrat acolo.

Acolo am folosit două cuvinte: "har", dar și "ură", acel cuvânt puternic pe care-l folosește și Isus când ne spune și: "Nu vă înspăimântați! Lumea vă va urî; dar să știți că mai înainte de voi m-a urât pe mine". Martirul poate fi gândit ca un erou, dar lucrul fundamental al martirului este că a fost "harificat": pentru că harul lui Dumnezeu, nu curajul, ne face martiri. Astăzi, Biserica are mare nevoie de martori, de sfinții de toate zilele, cei din viața obișnuită, și de cei care au curajul de a accepta harul de a fi martori până la sfârșit, până la moarte.

Această carte ne vorbește despre martirii argentinieni din timpul nostru și este rodul unei cercetări istorice atente, care a durat în timp. În acești ani amintirea a fost ținută vie și la Buenos Aires cu o rugăciune anuală, la care am participat de mai multe ori. Există timpuri și locuri, când principele acestei lumi folosește calomnia și ia sufletul și orbește mințile, astfel creștinii devin o țintă și ajung în "ochiul ciclonului", pentru că îl mărturisesc pe Isus și iubirea sa.

Cartea frumoasă a profesorului Marco Gallo de la Universitatea Catolică din Buenos Aires este un ajutor pentru a cunoaște și a înțelege sfințenia, prin istorie. Nu ne dăruiește "iconițe", ci îi face pe acești martori contemporani ai noștri. Este o carte care face bine, pentru că arată atât forța răului, cât și roadele martiriului. Și aceasta este înfrângerea adevărată a călăilor și a asasinilor care credeau că au învins. La origine este o primă listă de bărbați, femei, preoți, episcopi uciși sau dispăruți în Argentina în acei ani teribili, care a fost lărgită de Comisia Națională despre Dispariția Persoanelor. Când eram cardinal, Monseniorul Carmelo Giaquinta mi-a încredințat acea listă și am invitat personal să se adune toate informațiile disponibile despre acei creștini și despre circumstanțele vărsării sângelui lor în acei ani. Am încurajat eu însumi lucrarea pe care profesorul Gallo a adunat-o în această carte. Era o mare listă de victime, și încă nu știm tot. Nu sunt îndoieli însă că între ei există cel puțin unii care sunt martiri autentici, pentru că ura împotriva credinței a fost motivul direct și principal al martiriului lor. În acei ani, fraza lui Tertullian, "sângele martirilor este sămânță a creștinilor", a devenit deosebit de adevărată pentru Argentina și rămâne adevărată în alte părți ale lumii și astăzi.

Viața unora dintre ei s-a împletit cu a mea, ca aceea a părinților pallottini de la Biserica "Sfântul Patriciu", în cartierul Belgrano din Buenos Aires, părinții Pedro Dufau, Alfredo Leaden, Alfredo Kelly, și seminariștii Salvador Barbeito și Emilio Barletti, uciși la 4 iulie 1976. I-au atacat tocmai pentru că, în inima orașului Buenos Aires, nu trebuia să aibă priză acea predică evanghelică. Era o răzvrătire a urii, care nu suporta Biserica atunci când propune schimbarea adevărată care se naște numai dintr-o inimă convertită la iubirea față de ceilalți. Aveau un obiectiv: să elimine influența Bisericii, făcută din libertate, adevăr și iubire.

În cartea lui Gallo, împreună cu celelalte, este istoria Monseniorului Angelelli, recunoscut fericit la 17 aprilie 2019, un episcop despre care am o amintire de neșters. L-am cunoscut de aproape cu puțin înainte de a deveni provincial al iezuiților din Argentina, pentru exercițiile spirituale, împreună cu superiorul meu și cu ceilalți părinți consultanți. Prima dată am ajuns la La Rioja într-o zi în mod trist istorică, 13 iunie 1973, când agrarii din zonă au organizat un atac cu pietre, o adevărată ucidere cu pietre pentru a încerca să-i oblige să plece pe episcop și pe colaboratorii săi, care a fost numită "bătaia cu pietre din Anillaco". Ziua următoare, Monseniorul Angelelli ne-a predicat reculegerea spirituală. Au fost zile de neuitat, ca învățătura sa vie, "o ureche la cuvântul lui Dumnezeu și o ureche la popor". Cu adevărat am văzut o Biserică unită și poporul cu păstorul său. După două luni, la 14 august 1973, ca tânăr părinte provincial, m-am întors acolo cu părintele Pedro Arrupe, prepozit general al iezuiților. Monseniorul Angelelli a venit să ne ia cu mașina direct pe pistă, pentru că a fost organizată o manifestație pentru a ne împiedica să coborâm din avion și să ne întoarcem. În schimb, în după-amiaza aceea, la Casa de Cultură, am putut să facem o reuniune cu toți lucrătorii pastorali. La sfârșit, o femeie dedicată și curajoasă, angajată, a întrebat: "Părinte, spuneți-ne, după părerea dumneavoastră, ceea ce ați văzut și ascultat este Conciliul Vatican II sau nu?". Și părintele Arrupe a răspuns: "Asta este ceea ce vrea Biserica începând de la Conciliul Vatican II".

Monseniorul Angelelli era un îndrăgostit de poporul său, pe care-l însoțea de-a lungul drumului, până la periferii, atât geografice, cât și existențiale. Îmi amintesc afectul cu care îi mângâia pe bătrâni, cu care îi căuta pe săraci și pe bolnavi, când cerea dreptate. El era convins că omul făcut din pământ ascundea înlăuntrul său un proiect al Treimii, un proiect al lui Dumnezeu, un amestec de pământ și cer. Din travaliul argentinian, sânge și durere, acel om de credință și de rugăciune vedea născându-se o nouă generație care nu mai este prizonieră a urii și a supărării, ci a iertării și a iubirii. Dar aceea a lui Wenceslao, Carlos și a episcopului Enrique nu este o memorie izolată. Am voit să particip de mai multe ori la comemorarea martirilor contemporani la Buenos Aires, cu Comunitatea "Sfântul Egidiu", și istoria atâtor alte nume și atâtor alte memorii.

Această carte ne ajută să ne amintim și deschide o fereastră nu numai asupra Argentinei, ci asupra unei lumi de martori ai credinței care continuă să-și verse propriul sânge în atâtea părți ale lumii. Este o carte care ne face bine și de la care poate veni mult bine.

(După L'Osservatore Romano, 6 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat