Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Ziua Persoanelor Consacrate

Ca în fiecare an, și de această dată păstorul comunității catolice române de la Roma, pr. Isidor Iacovici, ne-a invitat la sărbătoare, duminică 4 februarie 2024, iar noi, în limita posibilităților și îndatoririlor noastre am răspuns cu bucurie împodobind biserica cu prezența noastră, deoarece s-a marcat în mod special și solemn Ziua Persoanelor Consacrate. Acest eveniment ne-a adunat mai întâi la un moment de Adorație Euharistică pentru a ne ajuta să ne apropiem mai mult de mirele nostru care în mod tainic ne așteaptă și se bucură când venim să-l adorăm. După binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament a urmat Sfânta Liturghie prezidată de pr. Octavian Enache, student la Roma, împreună cu pr. Isidor Iacovici, alături de care a mai fost un oaspete de onoare, pr. Francisc Ungureanu în vizită la Roma, și alți preoți prezenți în Cetatea Eternă atât pentru studii cât și din alte motive pastorale.

La cuvântul de învățătura părintele Octavian ne-a vorbit despre importanța casei, și spunea: "Casa indică spațiul familiar, locul în care ne simțim protejați, un loc în care poate că uneori ne închidem pentru a nu fi văzuți sau pur și simplu pentru a nu fi deranjați".

Noi, care astăzi am răspuns afirmativ invitației de a fi prezenți la această celebrare, ne-am adunat în Casa Tatălui, care pentru noi persoanele consacrate, dar și pentru fiecare creștin botezat ar trebui să însemne și casa noastră, un loc în care ne simțim cu adevărat protejați de Duhul Sfânt și de prezența iubitoare a Mântuitorului.

A mai spus părintele predicator: "Casa este, totodată, imaginea vieții noastre. Uneori, liniștea sau întunericul căminului nostru este tulburat sau însuflețit de prezența unui oaspete neașteptat, care, neinvitat sau neanunțat, dă buzna în spațiul nostru, punând în mișcare noutăți neașteptate". Chiar daca noi ne îndepărtăm de casa Tatălui, El nu se îndepărtează de noi, din contra până nu răspundem și nu ne predispunem să colaborăm la realizarea planului său cu noi, El tot vine și ne solicită, ne provoacă acea "neliniște interioara" care ne determină să-l recunoaștem în viața noastră ca fiind "oaspetele de onoare" ce merită toată atenția și viața noastră, ne cere să ne dăruim și să-l slujim în cei de lângă noi.

De fapt părintele ne încuraja spunând: "Din fericire, Isus intră în casa noastră fără să ne anunțe. El intră fără stânjeneală în bolile și fragilitățile noastre, în dezamăgirile și resemnările noastre", adaugând mai apoi un gând din reflecția Sfântului Părinte Papa Francisc, din 2 februarie 2024 tot cu ocazia acestei sărbători ce a avut loc în Basilica Sf. Petru la Roma: "Frați și surori, așteptarea lui Dumnezeu este importantă și pentru noi, pentru drumul nostru de credință. În fiecare zi, Domnul ne vizitează, ne vorbește, se revelează în modalități neașteptate și, la sfârșitul vieții și al timpului, va veni. De aceea, El însuși ne îndeamnă să rămânem treji, să veghem, să perseverăm în așteptare.

Cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla, în realitate, este să alunecăm în "somnul spiritului": să adormim inima, să anesteziem sufletul, să depozităm speranța în colțurile întunecate ale dezamăgirii și resemnării".

Să ne străduim așadar să fim mereu vigilenți, să fim atenți pentru a înțelege cum ni se manifestă și ce dorește de la noi, dar mai mult să putem fi pentru cei de lângă noi un semn vizibil al iubirii și prezenței sale.

La finalul Sfintei Liturghii, împreună i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru darul chemării noastre, apoi preoții din altar împreună cu credincioșii prezenți ne-au mulțumit pentru răspunsul și prezența noastră și după tradiționalul "La mulți ani", celebrantul ne-a dat binecuvântarea finală. Totul s-a încheiat cu o "agapă frățească" reîntorcându-ne apoi fiecare la misiunea noastră.

Sr. Camelia

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 februarie: Roma: Ziua Persoanelor Consacrate




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat