Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul You: Să formăm preoți care să ducă lumină lumii secularizate

de Renato Martinez și Adriana Masotti

Reînflăcărează darul lui Dumnezeu care este în tine (2Tim 1,6) este tema "Întâlnirii internaționale pentru formarea permanentă a preoților" care se deschide, marți, 6 februarie 2024, în Vatican, pentru a se încheia la 10 februarie. Inițiativa este promovată de Dicasterul pentru Cler, în colaborare cu Dicasterul pentru Evanghelizare, Secțiunea pentru Prima Evanghelizare și noile Biserici particulare, și cu Dicasterul pentru Bisericile Orientale. Obiectivul este de a demara un proces împărtășit cu toate Bisericile locale pentru a întări însoțirea preoților.

Cardinalul You Heung-sik: o întâlnire în stilul sinodal

Întâlnirea va avea participarea activă a tuturor participanților, experți și responsabili cu formarea, de fapt fiecare sesiune de lucru prevede, în afară de ascultarea rapoartelor, subîmpărțirea în grupuri lingvistice pentru schimbul, în stilul sinodal, de experiențe și de reflecții asupra tematicilor propuse. Concluziile întâlnirii, sâmbătă 10 februarie, vor fi ilustrate de prefecții celor trei Dicastere implicate și, după aceea, cardinalul Lazăr You Heung-sik, prefect al Dicasterului pentru Cler, va prezida concelebrarea euharistică în Bazilica "Sfântul Petru". La Vatican News - Radio Vatican, cardinalul vorbește despre întâlnire și despre necesitatea de a răspunde la exigențele preoților într-un context socio-cultural și de credință care nu este ușor.

- Eminență, ne puteți spune cum s-a născut inițiativa acestei întâlniri precum și care este scopul său?

Privind preoții din lumea de astăzi, se înțelege că ei au nevoie de sprijin. Și Sfântul Paul în scrisoarea sa scrie că în acel moment Timotei era un pic descurajat, de aceea el simte că trebuie să reînflăcăreze darul lui Dumnezeu în el și îi spune: "Reînflăcărează darul lui Dumnezeu care este în tine". Pentru că frumusețea de a fi discipoli astăzi nu vine pe neașteptate, ci este nevoie mereu de o dezvoltare, o educație, o formare integrală, comunitară și misionară. Și preoții cer încontinuu formarea precum și însoțirea, așa încât ei să poată trăi mereu bucuroși și fericiți. Și asta este ceea ce noi vrem.

- Eminență, această întâlnire are ca punct de plecare sondajul, trimis la toate Conferințele Episcopale în lunile trecute, după Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis, documentul despre formarea preoților din 2016. Care au fost rezultatele acestui sondaj? Ce realitate a formării permanente a preoților a reieșit din această consultare?

Au venit circa 800 de răspunsuri din toată lumea. Prin acestea se poate vedea și frumusețea, practicile bune, mărturiile bune care există, dar și ceea ce lipsește: este nevoie de o formare mai bună și de aceea pentru noi acesta este un pas foarte important și Dicasterele noastre, împreună cu consultanții și cu experții, lucrăm concret tocmai asupra acestui lucru. Am pregătit programul din aceste zile în așa fel încât să nu rămânem în vag, ci să mergem în concret prin atâtea practici bune, adică mărturii minunate, care folosesc mult. Și apoi vom inaugura un site web al Dicasterului pentru Cler ca să realizăm o rețea mondială, în așa fel încât să ne poată ajuta unul pe celălalt și împreună să mergem înainte.

- Cu siguranță, va fi foarte important pentru preoții din lume să poată avea acces la acest site pentru a putea împărtăși propria experiență pastorală, precum și dificultățile. Și tocmai vorbind despre dificultăți, care sunt provocările pentru formarea și pentru însoțirea preoților în lumea de astăzi?

Eu văd că atâția preoți se plâng de singurătate, precum și că lumea de astăzi este foarte secularizată. În acest context, pentru a merge înainte este nevoie de o îngrijire reciprocă fie dacă sunt bătrâni, fie dacă sunt tineri și astfel devin dar unii pentru alții. De aceea, a trăi o realitate de casă, de familie între preoți, asta va ajuta la îngrijirea reciprocă și asta va da și mărturie în exterior. Asta înseamnă pentru noi o Biserică sinodală: a merge toți împreună, a lucra împreună, a sluji împreună.

Acest stil sinodal va fi trăit și în timpul întâlnirii. Ne puteți explica ce metodologie va fi folosită pentru a implica pe toți preoții?

În program vom avea momente de rugăciune, o introducere cu un mesaj frumos al Sfântului Părinte. Și momente de reflecție cu buni raportori, apoi vom forma mici grupuri de șapte, opt persoane pentru a împărtăși experiențele noastre, de aceea această întâlnire va fi foarte participată pentru că în lume suntem atât de diferiți. Și experții la nivel național și diecezan vor împărtăși experiențele lor, toate acestea le vom publica după aceea pe site-ul nostru și va fi foarte util pentru viitor, pentru a merge împreună. Avem multe așteptări cu privire la asta.

- Eminență, întâlnirea începe astăzi cu prezentarea celor trei prefecți ai Dicasterelor implicate. Joi, 8 februarie 2024, îl veți întâlni pe Papa Francisc într-o audiență privată. Ne puteți explica împărțirea întâlnirii și câți preoți vor participa?

Noi așteptăm circa 1.000 de participanți din peste 60 de țări, desigur majoritatea vor fi preoți, dar și laici, și femei, care ne ajută în formarea permanentă și în însoțirea preoților. Papa este mereu călăuza noastră și ne va da un mesaj puternic despre modul de a merge înainte, așadar un mesaj de pus în practică. Prin această întâlnire eu sper că noi vom înțelege unde suntem, ce drum să luăm, ce Biserică, ce preot, ce formare trebuie să realizăm și cu acest suflet vom merge înainte. Preoții vor duce în lume atâta bucurie și astfel Biserica va deveni tot mai fericită, mai curajoasă, va merge mai înainte cu mărturia sa concretă. Noi vom încerca să facem cel mai bine posibil și cer persoanelor să se roage pentru preoți și pentru a le da curaj.

(După Vatican News, 6 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat