Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Premiul Zayed. Papa: Fraternitatea, barieră în calea urii, a violenței și a nedreptății

de Alessandro Di Bussolo

"În acești ani am mers ca frați, având conștiința că, respectând culturile și tradițiile noastre diferite, trebuie să construim fraternitatea ca barieră în calea urii, a violenței și a nedreptății".

Așa spune Papa Francisc într-un mesaj-video care a deschis ceremonia de înmânare a Premiului Zayed 2024 pentru Fraternitatea Umană, ținută în după-amiaza zilei de 5 februarie 2024, la Abu Dhabi, în același Founder's Memorial unde, la 4 februarie acum patru ani, împreună cu marele imam de Al-Azhar, Al-Tayyeb, pontiful a semnat Documentul despre Fraternitatea Umană, pentru Pacea Mondială și Conviețuirea Comună.

Liderul Universității egiptene, inimă a islamului sunnit, care a intervenit în același mesaj-video difuzat în ceremonia ținută în capitala Emiratelor Arabe Unite, a lăudat, în salutul din Ziua Internațională a Fraternității celebrate duminică, 4 februarie, dăruirea constantă a "fratelui Francisc" în susținerea Declarației comune de la Abu Dhabi și "angajarea sa continuă și lăudabilă în susținerea săracilor și a celor nevoiași, în susținerea celor oprimați și a celor persecutați și în promovarea spiritului de fraternitate și de pace între toți".

Al-Tayyeb: apel pentru a opri toate războaiele

Marele imam, în același salut, a subliniat că "lumea noastră de astăzi nu are mai puțină nevoie să retrăiască principiile morale supreme conținute în Document", la care se adaugă "apelul serios de a opri războaiele și conflictele" în Orientul Mijlociu, îndeosebi "la Gaza, în Palestina, în Sudan, la Marea Roșie și în alte țări chinuite în toată lumea". Este cu adevărat deplorabil, pentru Al-Tayyeb, că a cincea aniversare a acestui Document istoric "coincide cu conflictele și războaiele pe care le trăiește lumea astăzi și care constituie și o provocare pentru civilizația contemporană. Asta comportă o mare responsabilitate pentru noi toți, despre care vom fi chemați să răspundem în fața Domnului nostru în ziua în care îl vom întâlni".

Papa către câștigători: continuați să semănați speranță!

Privind la cei trei câștigători ai celei de-a cincea ediții a Premiului Zayed, sora chiliană Nelly León, cardio-chirurgul egiptean Magdi Yacoub din Egipt și organizațiile islamice Nadlatul Ulama și Muhammadiyah din Indonezia, papa, în mesajul-video, a subliniat că "sunt cunoscuți pentru angajarea lor solidară în favoarea progresului omenirii și a promovării conviețuirii pașnice". Apoi le-a mulțumit, având încredere că "exemplul lor va fi stimulent pentru alții să întreprindă inițiative care să se nască dintr-o colaborare rodnică între oameni de religii diferite, în slujba întregii omeniri și în respectarea demnității fiecăruia, promovând valorile propuse de Documentul despre Fraternitatea Umană. Aș vrea să vă spun, ca o dorință: Continuați să semănați speranță!". Premiul Zayed, ajuns la a cincea ediție, a fost instituit pentru a-i promova pe cei care contribuie la promovarea unei lumi mai pașnice, armonioase și compătimitoare și se inspiră din valorile întrupate în Documentul despre Fraternitatea Umană.

Întâlnirile Papei Francisc și ale marelui imam cu premiații

Papa Francisc a voit să-i întâlnească în urmă cu zece zile, într-o audiență privată, pe premiați, care l-au vizitat personal în Vatican și au putut să-i relateze personal operele pe care le-au desfășurat în viața lor. Și cu acea ocazie pontiful le-a mulțumit pentru slujirea lor, încurajându-i să continue să persevereze în angajarea lor pentru cei mai nevoiași. În mesajul-video difuzat la Founder's Memorial din Abu Dhabi, marele imam l-a salutat pe compatriotul Sir Magdi Yacoub, chirurg cardio-toracic, ca "un exemplu în investirea a ceea ce i-a dat Allah, în termeni de cunoștințe și competențe, pentru a salva copiii de anumite pericole și a le oferi oportunități pentru o nouă viață sănătoasă". Și apoi a adăugat, adresându-se medicului de 88 de ani: "Dumneavoastră veți rămâne mereu un izvor de orgoliu pentru orice egiptean și orice arab".

Mulțumirea lui Al-Tayyeb adresată câștigătorilor

Al-Tayyeb a lăudat eforturile sorei Nelly "în cadrul sprijinului și al îmbrățișării date femeilor chiliene, îndeosebi celor care se află în închisoare, și în a le furniza asistență pentru a restabili încredere, a proteja drepturile lor și demnitatea lor, a satisface exigențele lor și cele ale familiilor lor și a le furniza găzduire persoanelor sărăce dintre ele în momentul eliberării lor". În sfârșit, felicitările adresate asociației Nahdlatul Ulama și organizațiilor Muhammadiyah, "din iubita și îndrăgita Indonezia", pentru premiul primit, "care încoronează eforturile organizațiilor voastre în domeniile muncii umanitare, al construirii păcii la nivel local, regional și global, și al dezvoltării societății indoneziene prin finanțarea construirii de școli și spitale, gestionarea proiectelor caritative și sprijinirea dată săracilor și celor nevoiași". Și marele imam de Al-Azhar l-a rugat, în final, pe Allah "să mărească eforturile voastre comune pentru bunăstarea săracilor, a celor nevoiași și a celor vulnerabili, ca să puteți continua să alinați suferințele lor și să protejați demnitatea lor".

Angajarea Emiratelor și a juriului Premiului

Ahmed Al-Tayyeb a voit să mulțumească amintirea șeicului Zayed bin Nahyan, fondator al Emiratelor Arabe Unite, al cărui titlu îl poartă Premiul, care "reflectă angajarea neobosită a Emiratelor și apropierea lor constantă de promovarea culturii fraternității și a păcii în lume, încurajându-i pe indivizi și instituțiile din toată lumea să se angajeze mai mult pentru o lume în care să prevaleze spiritul de fraternitate și umanitate". Și, în sfârșit, a exprimat mulțumirea sa membrilor juriului Premiului, pentru că au selecționat "proiectele umanitare mai importante care tind la motivarea tinerilor și la încurajarea lor de a răspândi principiile fraternității. Acești premiați reprezintă niște modele inspiratoare de urmat pentru toți".

Sora Nelly: femei care dacă sunt iubite, oferă iubire copiilor

În mod vizibil emoționată și recunoscătoare că ochii juriului premiului au parcurs peste 14 mii de kilometri pentru a vedea munca sa într-o închisoare din Santiago de Chile, sora Nelly León, în intervenția sa la ceremonie, a spus că a ales să devină o soră a femeilor private de libertate pentru ca "societatea să le vadă și să le trateze cu fraternitate". A făcut referință și la raportul său cu femeile în închisoare, cu care adesea împărtășește o iubire maternă pe care n-a cunoscut-o vreodată. "Sunt martoră a cât de mult doresc să fie iubite, respectate și demne, nu altfel de ceea ce eu și noi toți dorim în această viață - a spus președinta Fundației «Mujer Levántate». Când descoperă că sunt demne să fie iubite, își dau seama că și ele pot să ofere copiilor lor iubirea care le-a fost sustrasă când erau copile."

Mulțumirile celorlalți premiați

Yahya Chelil Staquf, președinte al asociației indoneziene Nahdlatul Ulama, a profitat de ocazia ceremoniei de înmânare a Premiului Zayed pentru "a invita persoanele de bunăvoință din toate credințele și națiunile să se unească în construirea unei mișcări globale, pentru a favoriza nașterea unei ordini mondiale cu adevărat drepte și armonioase, bazate pe respectarea drepturilor egale și a demnității tuturor ființelor umane". Luând premiul, cardio-chirurgul egiptean Madi Yacoub a spus că "este frumos ca tinerii grației operei fundației noastre să poată realiza visele vieții lor și să poată avea o viață lungă. Fără discriminare de rasă, religie sau proveniență socială".

(După Vatican News, 5 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat