Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cireșoaia: Ziua Persoanelor Consacrate - zona Onești

Duminică, 4 februarie 2024, s-a celebrat la nivel zonal în Dieceza de Iași, Cea de-a XXVIII-a Zi Mondială a Vieții Consacrate. Persoanele consacrate din zona Onești s-au adunat anul acesta în Parohia "Sfânta Ana" din Cireșoaia. Numărul celor care au participat la această zi de rugăciune și de comuniune a fost aproximativ 30 de persoane.

Punctul de întâlnire a fost la Mănăstirea "Surorile Providenței", care ne-au primit cu mare bucurie, unde ne-am simțit ca acasă. Apoi, cu toții ne-am îndreptat spre biserica parohială, pentru a ne reculege și a ne interioriza, rugându-ne cu poporul lui Dumnezeu sfântul Rozariu, animat de comisia persoanelor consacrate din zona Onești.

Sfânta Liturghie a fost concelebrată la ora 11.00 și prezidată de pr. Ciprian Văcaru, OFMCap. La începutul Sfintei Liturghii părintele Claudiu Nedelciu, parohul acestei comunități, în numele comunității din Cireșoaia, ne-a adresat un cuvânt de bun venit nouă, persoanelor consacrate, amitindu-ne că suntem "lumina lumii" și ne-a îndemnat să nu uităm să fim "sare care dă gust".

Pr. Paul-Daniel Coman, OFMCap., fiul satului, ne-a adresat cuvântul de învățătură, prin care a reamintit tuturor: copiilor, tinerilor, adulților și persoanelor consacrate că "facem parte cu toții din marea familie a lui Dumnezeu și suntem adunați astăzi pentru a-i aduce laudă lui Dumnezeu". Așa cum evanghelia de astăzi ne vorbește despre Isus prezent în mijlocul discipolilor săi și în familia lui Petru, vindecându-i soacra, asemenea lui, și noi, persoane consacrate, suntem chemate să fim alături de cei care sunt în suferință, să ne apropiem de ele, să le întindem mâna, ajutându-i să se ridice din situația lor de nevoie. Părintele, de asemenea, ne-a invitat să urmăm exemplul lui Isus, începând și sfârșind zilnic ziua noastră cu rugăciunea, pentru a fi cu adevărat o profeție în lumea de astăzi.

După cuvântul de învățătură, toate persoanele consacrate au reînnoit profesiunea religioasă.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a transmis tuturor salutul episcopilor noștri, iar corul, care a animat atât de frumos Liturghia, a cântat un călduros La mulți ani pentru persoanele consacrate prezente.

A urmat apoi prânzul la Pridvorul Haiducilor din Cireșoaia, unde am fost primiți în mod tradițional și cu mare căldură sufletească de gazda casei, Doamna Lili Neculăiescu. S-a alăturat la Celebrarea Sfintei Liturghii și la momentul de agapă fraternă și Primarul din Slănic Moldova, D-nul Gheorghe Baciu, care a adresat un cuvânt de prețuire pentru munca pe care o fac persoanele consacrate în societate. Ca semn de prețuire, a dăruit fiecărei surori câte un trandafir alb, semn al frumuseții și al purității.

La ora 14.00 ne-am deplasat la Căminul cultural pentru momentul formativ cu tema: "Prietenia în viața consacrată: dar gratuit și provocare inevitabilă". Sr. Mihaela Bălăucă, SP, a fost cea care ne-a introdus în această temă vastă a prieteniei, dând glas cuvintelor Sfântului Părinte Papa Francisc: "Primul obstacol care ne face să pierdem capacitatea de a aștepta este neglijarea vieții noastre interioare. Așa se întâmplă atunci când oboseala prevalează asupra mirării, când obișnuința ia locul entuziasmului, când ne pierdem perseverența pe calea spirituală, când experiențele negative, conflictele sau roadele care par că întârzie ne transformă în persoane amare și amărâte". (2 februarie 2024). Apoi, pe baza temei, a dezvoltat trei aspecte importante: prietenia și fraternitatea, relațiile de prietenie bazate pe prietenia cu Cristos, frumusețea, oboseala și riscul prieteniei. Sora Mihaela a subliniat faptul că "vocația la viața consacrată este, de fapt, o chemare de a trăi iubirea ablativă și este un semn al dăruirii totale de sine lui Dumnezeu și fraților". Un aspect fundamental care stă la baza prieteniei spirituale este relația fiecărei persoane consacrate cu Isus. Persoana consacrată simte nevoia unei deschideri care merge dincolo de relația EU-TU, capabilă să se deschidă la transcendență, prietenia umană ajunge la plinătate numai în experiența cu Cristos care ne face părtași de iubirea intratrinitară. De aceea, prietenia pe care persoanele consacrate sunt chemate să o trăiască, trebuie să se nască în Cristos, trebuie să crească conform voinței lui Cristos și să-și găsească sfârșitul și perfecțiunea sa în Cristos. Aspectele care au fost descrise, pot fi sintetizate în emblematica frază a călugărului Aelredo Di Rievaulx: "Iată-ne, eu și cu tine, și sper că există un al treilea între noi, Cristos".

Programul a continuat cu un moment contemplativ de cânt gregorian, realizat de corul Voces Angelorum, dirijat de sr. Lucia Vârgă, SP.

Această zi de comuniune și de fraternitate a fost conclusă cu un moment de rugăciune cu metoda Kett, pregătit de doamna Daniela Mititelu în cadrul căreia fiecare dintre noi a avut posibilitatea să experimenteze importanța de a sta cu Isus pentru a întări legătura de iubire de la care izvorăște orice gest de iubire și prietenie.

Mulțumim tuturor celor care au participat și au colaborat pentru a realiza aceste momente atât de frumoase. Dorim ca această zi să aducă cât mai multe roade în viața fiecaruia dintre noi spre drumul sfințeniei, și totodată, să de-a naștere la noi vocații și din rândul generațiilor de astăzi.

Sr. Daniela Maria Iuganu, SPP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 februarie: Cireșoaia: Ziua Persoanelor Consacrate - zona Onești




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat