Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Liturghie cu prohod pentru părintele Iulian Farțade, la 6 ani la întoarcerea în casa Tatălui ceresc, și binecuvântarea Sfântului Blaziu

Vineri, 2 februarie 2024, catolicii români din Torino, reuniți la Biserica "Madonna del Carmine" pentru a celebra împreună sărbătoarea Întâmpinării Domnului (Prezentarea lui Isus la templu), și-au amintit în rugăciune și de părintele Iulian Farțade, trecut la cele veșnice în noaptea dintre 1 și 2 februarie 2018.

Liturghia primei vineri din această lună, ce a coincis in acest an cu cea de-a 28-a Zi a Persoanelor Consacrate, a început cu binecuvântarea lumânărilor, urmată de procesiune, putând fi considerată "o sărbătoare a luminii și a speranței, anticipare a Paștelui". O celebrare care ne invită și pe noi, astăzi, să ieșim în întâmpinarea Domnului care vine să ne viziteze, precum au făcut-o la rândul lor Simeon și Ana, pe care evanghelistul Luca ni-i prezintă ca două gazde ce așteaptă un oaspete important. Nu doar că îl așteaptă, ci îi și ies în întimpinare, îndeplinind parcă toate condițiile necesare ale codului de bune maniere: au așteptat cu răbdare, în fiecare zi, dar mai ales recunoscându-l pe cel pe care îl așteptau: momentul prezentării la templu al lui Isus devine astfel momentul întâlnirii cu Dumnezeu, "singurul lucru care contează". Un moment important care dă sens, care ne face si pe noi, astăzi, să realizăm relația de iubire veșnică la care sunteți chemați. Acești doi bătrâni, oameni în vârstă, reprezentanți ai poporului ales, transmit de-a lungul timpurilor un anunț de speranță: ei recunosc prezența și dumnezeirea fiului lui Dumnezeu în fiul Mariei.

Acel Fiu pe care și părintele Iulian Farțade l-a iubit în această viață pământească și pe care a voit să îl facă cunoscut cât mai mult prin munca de pastorație pe care a săvârșit-o, atât în România (la Adjudeni și Pildești) dar și în Italia (la Torino și San Carlo Canavese), în ciuda bolii grele și a suferințelor pe care le oferea, cu zâmbetul pe buze, Răstignitului.

Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Blaziu, patronul al medicilor umani, al medicilor veterinari și al animalelor bolnave, în ziua de sâmbătă, 3 februarie, și românii din Torino s-au reunit pentru a primi binecuvântarea specială împotriva bolilor de gât.

În întâmpinarea Fiului și a vieții, vine de asemenea și Centrul de Ajutor dedicat Vieții (CAV) "Sfânta Filoteia", înființat în anul 2008 prin colaborarea Parohiei Ortodoxe Române "Sfânta Cruce" - Torino II cu Fundația "Movimento per la Vita" Torino, având scopul de a sprijini mamele aflate în dificultate de orice natură și de a contribui la diminuarea numărului de avorturi. Iar cu ocazia Zilei Naționale a Vieții, duminică, 4 februarie, zi în care toate instituțiile și asociațiile din Italia care luptă pentru viață organizează o strângere de fonduri pentru susținerea activităților lor, oferind doritorilor câte o primula, simbol al primăverii timpurii, al vieții care se naște, și comunitate catolică din Torino a avut bucuria de a participa la aceste proiecte. Prin intermediul Centrului "Sfânta Filoteia", în anul 2023 au fost susținute 40 de mame împreună cu familiile lor și au fost aduși pe lume 18 prunci. Prunci care ne amintesc cu candoare, cu nevinovăție, cât de important este să spunem Da vieții: acelei vieți care ne-a fost dăruită, acelei vieți pe care suntem chemați să o trăim așa cum ne învață "bunicii" Simeon și Ana, concentrându-ne pe ceea ce contează cu adevărat: întâlnirea cu Dumnezeu, acelei vieți pe care suntem chemați să o continuăm în veșnicie.

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-3 februarie: Torino: Liturghie cu prohod pentru părintele Iulian Farțade, la 6 ani la întoarcerea în casa Tatălui ceresc, și binecuvântarea Sfântului Blaziu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat