Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Celebrarea Zilei Mondiale a Vieții Consacrate - zona Roman

"Chemați să mergem împreună în Biserică și martori ai comuniunii în Biserică". Peste 100 de persoane consacrate din zona Roman s-au adunat la Parohia Iugani duminică, 4 februarie 2024, pentru a celebra la nivel zonal cea de-a XXVIII-a Zi Mondială a Vieții Consacrate.

Persoanele consacrate din zona Roman s-au adunat, anul acesta, de la Piatra Neamț, Barticești, Hălăucești, Șcheia, Butea, până la Oțeleni; de la Satul Nou (Bîra), Sagna, Buruienești, Tămășeni, Roman, Săbăoani, Pildești și Gherăești, până la Iugani; mai exact, au participat din toate părțile zonei Roman și din toate ramurile congregațiilor existente pe acest teritoriu, de la Ordo Virginum, terezine, institute religioase de viață consacrată și de viață apostolică, cu statut diecezan sau pontifical, atât surori, cât și frați, atât tineri, cât și adulți sau chiar mai învârstă, cu toții ne-am adunat în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iugani, într-un număr de circa 100 de persoane consacrate, plus numeroși credincioși laici din această parohie care au venit în spirit de credință să se roage cu noi la Sfânta Liturghie.

Uniți în Duhul Sfânt, adunați ca o familie a lui Dumnezeu, noi, persoanele consacrate, am început programul nostru spiritual la subsolul parohiei cu o rugăciune și un cântec meditativ la Duhul Sfânt, urmând apoi salutul din partea comisiei cu prezentarea programului, precum și indicațiile necesare pentru buna desfășurare a acestei zile.

Avându-l în mijlocul nostru pe pr. Cristian Blăjuț, OFMConv, vicar episcopal și responsabil cu secțiunea Viața Consacrată în Dieceza de Iași, am avut oportunitatea de a-i asculta reflecția formativă inspirată din cele două invitații care ne sunt adresate: prima de către prefectul Dicasterului pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, cardinalul Jo?o Braz de Aviz, și a doua de către episcopul diecezei noastre, PS Iosif Păuleț, de a conștientiza mai mult că suntem "chemați să mergem împreună în Biserică" și apoi, să devenim "martori ai comuniunii în Biserică".

În mesajul său pentru această zi, episcopul Iosif Păuleț ne amintește de îndemnul Papei Francisc de anul trecut cu prilejul Zilei mondiale a Vieții Consacrate unde ne spune: "Toți împreună suntem membre ale Bisericii, și Biserica este în misiune din prima zi, trimisă de Domnul cel înviat, și așa va fi până la sfârșit, prin puterea Duhului Sfânt. Și în sânul poporului lui Dumnezeu, trimis să ducă evanghelia la toți oamenii, voi, persoanele consacrate, aveți un rol deosebit, care derivă din darul particular pe care l-ați primit: un dar care dă mărturiei voastre un caracter și o valoare specială, prin faptul că voi înșivă v-ați dedicat cu totul lui Dumnezeu și Împărăției sale, în sărăcie, castitate și ascultare. Dacă în Biserică fiecare este o misiune, fiecare dintre voi este misiune printr-un har propriu consacrării voastre. Pe lângă acest dar fundamental, misiunea voastră se îmbogățește datorită carismelor institutelor și societăților voastre, carismele fondatorilor și fondatoarelor voastre. În minunata varietate a lor, aceste carisme toate au fost date pentru edificare Bisericii și a misiunii sale. Toate carismele sunt pentru misiune, și sunt datorită bogăției de neimaginat ce vine din varietatea lor; în felul acesta, Biserica poate să mărturisească și să predice evanghelia tuturor și în orice situație".

Prezența atâtor ordine, congregații și institute religioase pe teritoriul Diecezei noastre de Iași este dovada bunătății și a iubirii lui Dumnezeu pentru poporul credincios care viețuiește pe aceste meleaguri. Prin voi, dragi persoane consacrate, și prin munca voastră, iubirea lui Dumnezeu se vădește în mod concret la toți aceia pe care îi slujiți după specificul carismei proprii. Poporul lui Dumnezeu, care alcătuiește dieceza noastră, așteaptă să găsească în mărturia persoanelor consacrate și în comunitatea lor "semne și locuri" de rugăciune, o adevărată "școală de comuniune". În acest context, părintele Cristian a subliniat și cea de-a doua temă a cardinalului Joao Braz de Aviz, aceea de a deveni și a fi "martori ai comuniunii în Biserica locală și cea universală".

După o scurtă pauză, ne-am îndreptat spre biserică, pentru a ne ruga Sfântul Rozariu cu credincioșii parohiei. Rozariul a fost condus și recitat de persoanele consacrate, iar la sfârșitul acestuia, ne-am pregătit pentru Sfânta Liturghie de la ora 11.00, plecând de la parohie în procesiune cu lumânările aprinse, spre altarul Domnului, cântând: "Iată-ne, iată-ne, venim toți la tine, vrem s-ascultăm din iubire".

Liturghia a fost prezidată tot de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., fiind responsabilul cu Oficiul pentru Viața Consacrată, împreună cu pr. Petru Blaj, paroh și decan, și ceilalți preoți prezenți din diferite congregații ale zonei Roman. Corul parohiei, condus de dascălul Ludovic Petrișor, ne-a acompaniat pe parcursul întregii Sfinte Liturghii cu cele mai emoționante melodii religioase specific consacrării noastre apostolice.

La omilie, pr. Cristian Blăjuț, în explicare cuvântului, a făcut o frumoasă comparație a Evangheliei duminicii cu viața consacrată, cu o zi din viața apostolică a lui Isus și o zi din viața noastră a consacraților. Sfântul Marcu, în primul său capitol, versetele 29-39, relatează vindecarea soacrei lui Petru, rugăciunea intimă a lui Isus cu Tatăl, precum și predicarea. Putem observa o primă atitudine a lui Isus care este vindecarea. El vindecă deoarece cunoaște fragilitatea ființei umane. El nu-i ignoră niciodată pe cei care suferă, pentru el omul suferind este o prioritate. O a doua prioritate pentru Isus este rugăciunea. El se roagă fie în sinagogă, fie în privat. Rugăciunea este un loc unde nu pierzi vremea, cum consideră unii, ci este o încărcare cu har pentru a trăi mai apoi timpul. De exemplu, importanța încărcării bateriei pentru funcționarea telefonului nostru. Cea de-a treia prioritate ce reiese din evanghelia zilei este predicarea. Isus nu caută spectatori, nici aplauze, dar nici nu se deprimă din cauza indiferenței fariseilor. Pentru Isus a predica înseamnă a căuta noi căi prin care să vestească vestea cea bună a evangheliei. La sfârșit, părintele ne-a întrebat: "Cum putem noi să îmbinăm aceste trei priorități ale lui Isus în viața noastră?" Și ne-a invitat să privim la exemplul său, găsind timp pentru a sta cu Dumnezeu în rugăciune, mai apoi a vindeca și a predica dând mărturie cu curaj și bucurie, devenind astfel o lumină călăuzitoare care să-i ajute pe toți oamenii să trăiască cu speranță viața de fiecare zi.

La sfârșitul Liturghiei, pr. Cristian a transmis și salutul din partea PS Iosif Păuleț, pentru toate persoanele consacrate prezente în biserică, dar și pentru cele rămase acasă, mulțumind totodată gazdelor, credincioșilor din Iugani împreună cu pr. paroh Petru Blaj și pr. vicar Toma Dămătărc, sorei Mihaela de la parohie, sorei Alina Râtan, SCMP, responsabila grădiniței de la Iugani, dar și sorei Bernadeta Secaci, SFMA, de la Hălăucești, care este responsabila zonei, dar și celorlalți care s-au implicat în organizare, în special comisiei și tuturor persoanelor consacrate care au participat la această zi frumoasă și binecuvântată de Domnul cu multe haruri.

A urmat masa de prânz, moment de comuniune și de fraternitate, iar la ora 14.00, s-a continuat programul spiritual în biserică cu adorația euharistică pregătită de sr. Ana Tisea, SV, din Roman, și condusă pr. Alexandru Olaru, OFMConv., prin care i-am mulțumit Domnului pentru chemarea noastră de a-l urma mai îndeaproape, pentru carismele și misiunea noastră în diversitatea, frumusețea și bogăția sa. Să continuăm drumul vieții noastre consacrate împreună cu toții pe calea mântuirii noastre, urmându-l pe Cristos. Duhul Sfânt să ne lumineze zilnic pașii pentru a fi sare și lumină pentru toți cei pe care îi întâlnim în apostolatul nostru. Dumnezeu să ne răsplătească pe fiecare pentru toată truda făcut pentru el și pentru aproapele nostru!

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.,
secretar al Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 februarie: Iugani: Celebrarea Zilei Mondiale a Vieții Consacrate - zona Roman




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat