Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (4 februarie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgie ni-l arată pe Isus în mișcare: de fapt, el tocmai a terminat de predicat și, ieșind din sinagogă, merge în casa lui Simon Petru, unde o vindecă pe soacră; după aceea, spre seară, iese din nou spre poarta cetății, unde întâlnește atâția bolnavi și posedați de diavol și îi vindecă; dimineața următoare, se trezește devreme și iese pentru a se retrage ca să se roage; și, în sfârșit, pornește din nou la drum prin Galileea (cf. Mc 1,29-39). Isus în mișcare.

Să ne oprim asupra acestei mișcări continue a lui Isus, care ne spune un lucru important despre Dumnezeu și, în același timp, ne interpelează cu câteva întrebări despre credința noastră.

Isus, care merge în întâmpinarea omenirii rănite, ne manifestă fața Tatălui. Se poate întâmpla ca înăuntrul nostru să mai existe ideea unui Dumnezeu distant, rece, indiferent față de soarta noastră. În schimb, evanghelia ne arată că Isus, după ce a învățat în sinagogă, iese afară, pentru ca acel cuvânt pe care l-a predicat să poată ajunge la persoane, să le atingă și să le vindece. Făcând astfel, ne revelează că Dumnezeu nu este un stăpân dezlipit care ne vorbește de sus; dimpotrivă, este un Tată plin de iubire care se apropie, care vizitează casele noastre, care vrea să salveze și să elibereze, să vindece de orice rău al trupului și al spiritului. Dumnezeu este mereu aproape de noi. Atitudinea lui Dumnezeu se poate spune în trei cuvinte: apropiere, compasiune și duioșie. Dumnezeu care se apropie pentru a ne însoți, duios, și pentru a ne ierta. Nu uitați asta: apropiere, compasiune și duioșie. Aceasta este atitudinea lui Dumnezeu.

Acest mers neîncetat al lui Isus ne interpelează. Ne putem întreba: Am descoperit fața lui Dumnezeu ca Tată al milostivirii sau credem și vestim un Dumnezeu rece, un Dumnezeu distant? Credința ne insuflă neliniștea drumului sau pentru noi este o mângâiere intimistă, care ne lasă liniștiți? Ne rugăm numai pentru a ne simți în pace sau cuvântul pe care-l ascultăm și-l predicăm ne face și pe noi să ieșim, ca Isus, în întâmpinarea celorlalți, pentru a răspândi mângâierea lui Dumnezeu? Aceste întrebări ne va face bine să ni le punem nouă înșine.

Așadar, să privim la drumul lui Isus și să ne amintim că prima noastră muncă spirituală este aceasta: a-l abandona pe Dumnezeu pe care credem că-l cunoaștem și să ne convertim în fiecare zi la Dumnezeul pe care Isus ni-l prezintă în evanghelie, care este Tatăl iubirii și Tatăl compasiunii. Tatăl apropiat, compătimitor și duios. Și atunci când descoperim adevărata față a Tatălui, credința noastră se maturează: să nu mai rămânem "creștini de sacristie" sau "de salon", ci să ne simțim chemați să devenim purtători ai speranței și ai vindecării lui Dumnezeu.

Maria Preasfântă, Femeia pe cale, să ne ajute să-l vestim și să-l mărturisim pe Domnul care este apropiat, compătimitor și duios.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

La 10 februarie, în Asia orientală și în diferite părți ale lumii, milioane de familii vor celebra revelionul lunar. Să ajungă la ei salutul meu cordial, cu urarea ca această sărbătoare să fie ocazie pentru a trăi relații de afect și gesturi de atenție, care să contribuie la crearea unei societăți solidare și fraterne, unde fiecare persoană să fie recunoscută și primită în demnitatea sa inalienabilă. În timp ce invoc asupra tuturor binecuvântarea Domnului, invit să ne rugăm pentru pace, la care lumea tânjește atât de mult și care, astăzi mai mult ca oricând, este pusă în pericol în multe locuri. Ea nu este o responsabilitate a câtorva, ci a întregii familii umane: să cooptăm pe toți la construirea ei cu gesturi de compasiune și curaj!

Și să continuăm să ne rugăm pentru populațiile care suferă din cauza războiului, în special în Ucraina, în Palestina și în Israel.

Astăzi, în Italia, se celebrează Ziua pentru Viață, despre tema "Forța vieții ne surprinde". Mă unesc cu episcopii italieni dorind depășirea viziunilor ideologice pentru a redescoperi că fiecare viață umană, chiar și cea mai marcată de limite, are o valoare imensă și este capabilă să dăruiască ceva celorlalți.

Salut tinerii din atâtea țări veniți pentru Ziua mondială de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane, care se va celebra la 8 februarie, în comemorarea Sfintei Iosefina Bakhita, sora sudaneză care de tânără a fost sclavă. Și astăzi atâția frați și surori sunt înșelați cu promisiuni false și după aceea supuși la exploatări și abuzuri. Să ne unim toți pentru a contrasta fenomenul dramatic global al traficului de persoane umane.

Să ne rugăm și pentru morții și răniții din incendiile devastatoare care au lovit centrul statului Chile.

Și vă salut pe voi toți care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Salut îndeosebi consacrații și consacratele din peste 60 de țări care participă la întâlnirea "Pelerini de speranță pe calea păcii", promovată de Dicasterul pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Salut studenții din Badajoz (Spania) și cei de la Școala Saleziană "Sévigné" din Marseille; precum și credincioșii polonezi din Varșovia și din alte orașe, și pe voi toți, și pe tinerii Neprihănitei.

Urez tuturor o duminică frumoasă! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat