Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sărbătoarea vieții consacrate

Cu bucurie și emoție, acceptând cu tărie sufletească greutățile inerente drumului și ruperii monotoniei activităților zilnice, un grup frumos de surori, preoți și frați s-au pornit spre catedrala romano-catolică din Iași în dimineața zilei de 2 februarie 2024. Și erau veniți din toate părțile, din Huși, din Răducăneni, din Roman și din Iași. Împreună cu credincioșii din parohia catedralei toți au răspuns la invitația păstorului diecezei pentru a veni la întâlnirea cu Domnul care vine el însuși să-și întâmpine poporul.

Totul a început cu un inspirat și bine pregătit moment de adorație la ora 10.30 după care am primit și binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament. A urmat Sfânta Liturghie unde ne-am simțit ca niște fiice și fii predilecți ai diecezei, fiind prezidată de PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel împreună cu un sobor de preoți de la episcopie și preoți reprezentanți ai ordinelor religioase.

Cuvântul de învățătură și de îmbărbătare a fost rostit de pr. Alexandru Olaru, OFMConv., secretar al Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată. În meditația sa, părintele Alexandru a subliniat esența sărbătorii celebrate la 40 de zile după Nașterea Domnului, dar și istoricul și semnificația sărbătorii vieții consacrate aflată deja la cea de-a 28-a ediție. Răbdarea și rugăciunea pregătesc și sunt calea de și înspre Lumină. Astfel predicăm Cuvântul lui Dumnezeu, iar dacă va fi nevoie, vom folosi și cuvintele. Simeon ne arată rostul creștinului și a oricărei persoane consacrate în lume: "luarea în brațe" a omului și "binecuvântarea lui Dumnezeu".

Corul surorilor Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot, dirijat de părintele Robert Râtan și susținut de maestrul organist Octavian Bișoc, ne-a îndemnat la o cântare plină de recunoștință adresată bunului Dumnezeu care face lucruri mari în viața Mariei și a noastră, acum și aici.

În intervenția finală PS Iosif Păuleț, după ce ne-a adresat o frumoasă scrisoare specială, ne-a inspirat și ne-a trimis să ducem speranța și semenilor noștri, dar și să rămânem statornici, căci răsplata noastră mare va fi și în ceruri.

Comisia de organizare pentru viața consacrată din zona Iași ne-a făcut să ne reamintim și să trăim pe viu entuziasmul primei comunități creștine. Astfel fiecare comunitate a pus în comun cele aduse de acasă și ne-am bucurat de agapa fraternă în jurul păstorilor noștri care ne-au oferit pentru aceasta subsolul catedralei.

În final, cireașa de pe tort, dialogul de suflet "Bucuria de a-l sluji pe Domnul" cu PS Petru Sescu ne-a încurajat în vocația noastră de persoane consacrate și ne-a impulsionat la o bucurie care vine din adâncul ființei unde locuiește Dumnezeu. Totodată, PS Petru Sescu, cu multe exemple și argumente, ne-a explicat frumusețea și exigența trăirii voturilor călugărești. Edificatoare au fost și numeroasele mărturii date de către surorile și preoții care au dorit să ia cuvântul, dar și mărturia ascultării cu atenție ce a fost oferită de întreaga adunare de persoane consacrate.

În continuare prezentăm câteva impresii și mărturii din partea unor participante la sărbătoare.

  • "M-am gândit la ziua aceea când l-am auzit pe Isus spunându-mi: «Te trimit!» și «Urmează-mă!» După 40 de ani de la DA-ul meu am înțeles cât de important este să-l ascult cu sufletul deschis și cu dorința de a-i spune și lui: «Trimite-mă!» Chiar dacă nu sunt capabilă, chiar dacă nu stăpânesc bine limba locală, chiar dacă mi-e frică pentru că nu am fost niciodată acolo, chiar dacă.... Trebuie și vreau să fiu pregătită și astăzi să risc pentru cuvântul tău și să-mi dau viața pentru tine în aproapele meu, în acea persoană săracă, în acea soră... Iată-mă, Isuse, înaintea ta, folosește-mă pentru a aduce Împărăția ta în lume. Pentru a aduce Împărăția sa împreună cu voi toți, pentru a aduce pacea lui, iubirea lui. Mulțumesc pentru ziua de azi, mulțumesc lui Dumnezeu care te-a pus pe «calea» mea! Slavă lui Isus în veci." (Tatjana, del Focolare di Iași)

  • "Ne-am adunat azi în Catedrala «Sfânta Fecioară Maria, Regină» din Iași pentru a sărbători ziua noastră, a persoanelor consacrate. Azi am putut simți din nou că prin consacrarea noastră ne-am dăruit cu totul lui Cristos, suntem semne vii ale prezenței sale printre oameni. A fost o zi frumoasă în care «ne-am prezentat» înaintea lui Dumnezeu așa cum suntem pentru a-i aduce laude și mulțumiri pentru marele dar/har al vocației care vine de la el. Atât participarea la Sfânta Liturghie în jurul păstorului diecezei noastre, cât și întâlnirilor dintre noi ne bucură și ne ajută în misiunea noastră acolo unde Domnul ne-a trimis. Mulțumesc tuturor care azi s-au unit cu noi în cânt și rugăciune și continuă să se roage pentru noi." (Sora Gabriela, Slujitoarele Duhului Sfânt)

  • "«Slujiți Domnului cu bucurie!» Astăzi, în ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, am avut bucuria de a trăi și mărturisi împreună cu persoanele consacrate din zona Iași iubirea infinită al Mirelui nostru cresc care ne-a chemat să-l slujim cu bucurie lăsându-ne călăuziți de el care este farul vieții noastre. Pot să spun că am trăit o zi bogată în haruri. Prin participarea la Sfânta Liturghie solemnă am sorbit seva Cuvântului lui Dumnezeu care a întărit interiorul meu, dar și după Sfânta Liturghie am trăit momente de îmbogățire spirituală și umană prin dialogul liber și deschis cu Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar, despre cele trei voturi, care sunt stâlpii vieții consacrate: ascultarea, castitatea și sărăcia. Am simțit apropierea și paternitatea Preasfințitului, dar mai ales rugăciunea și sprijinul cu care ne este aproape. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru darul chemării la viața consacrată, pentru toate harurile și darurile cu care m-a înzestrat ca să-l slujesc mereu cu bucurie și generozitate." (Sr. Florentina Bordaș, Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe")

  • "Cu bucurie și speranță ne-am îndreptat astăzi pentru a sărbători Întâmpinarea Domnului, dar și a ne bucura împreună de acest minunat DAR al vocației la viața consacrată. Prin acest moment unde am participat la Sfânta Liturghie în mod solemn și desigur cuvintele de încurajare pe care le-am primit am putut simți acea prețuire și susținere în acest drum de dăruire, care ne cere implicare în viața de rugăciune și fidelitate în acest drum de consacrare. Am apreciat foarte mult simplitatea și familiaritatea din partea păstorilor diecezei prin împărtășirile pe care le-au făcut. Un alt moment important a fost reînnoirea profesiuni am retrezit în noi acel elan că viața consacrată este mereu o provocare pentru lumea de azi și ne cheamă să fim mereu vigilenți și să fim un semn al speranței și al iubiri lui Cristos Mirele nostru." (Sr. Lucica, Surorile Franciscane Misionare de Assisi)

  • "În această zi, de 2 februarie, mă gândesc la toate harurile și binecuvântările cu care Dumnezeu m-a copleșit de-a lungul vieții consacrate și îi mulțumesc! Emoțiile mă copleșesc de fiecare dată atunci când, în fața lui Dumnezeu și a Bisericii, îmi reînnoiesc voturile în mod public, chiar dacă acest lucru îl repet zilnic, în această zi este ceva cu totul special. Începând de la procesiunea spre altar cu lumânările aprinse și până la fotografia de grup de la finalul Sfintei Liturghii a fost o laudă și preamărire aduse lui Dumnezeu pentru darul vieții consacrate, pentru darul de a fi împreună în a-i mulțumi. Îmi doresc și pe mai departe s-o imit pe Maria, care-mi este model de slujire. Îl rog pe Isus, dătătorul tuturor harurilor, să mă păstreze statornică în a-l urma mereu cu toată dăruirea." (Sr. Lenuța Băcăoanu, Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot)

Fr. Iosif Beda, FSC

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Iași: Ziua Persoanelor Consacrate în sărbătoarea Întâmpinării Domnului (2 februarie 2024). Foto: Ovidiu Bișog




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat