Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
2 februarie, sărbătoarea Prezentării Domnului, Ziua Mondială a Vieții Consacrate

Chemați să mergem împreună în Biserică

de cardinal João Braz de Aviz,
prefect al Dicasterului pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică

Unde se găsește lumină în acest moment al istoriei umane și al vieții Bisericii pentru a experimenta bucuria proprie a vieții consacrate și a fi martori transparenți ai duioșiei lui Dumnezeu?

Ca toți discipolii lui Isus, avem un drum unic care se naște din înțelepciunea evangheliei, din învățătura Bisericii și din lumina carismelor pe care sfintele fondatoare și sfinții fondatori le-au oferit în Biserică drept dar primit cu umilință din partea lui Dumnezeu și astfel au fost recunoscute în decursul secolelor și astăzi.

Anul Vieții Consacrate (2015) ne-a introdus în acest nou moment sub marea lumină a Conciliului Vatican II pentru a intra și noi mai profund în reforma Bisericii dusă înainte cu hotărâre și concretețe de Papa Francisc.

Cu Sinodul început în anul 2021 și care ne va duce până la sfârșitul acestui an, viața consacrată primește un ecou calificat a ceea ce poporul lui Dumnezeu simte și dorește de la consacrați și de la consacrate pentru a merge împreună.

"În decursul secolelor, Biserica a experimentat mereu darul carismelor grație cărora Duhul Sfânt o face să reîntinerească și o reînnoiește, de la cele mai extraordinare la cele mai simple și larg răspândite. Cu bucurie și recunoștință, sfântul popor al lui Dumnezeu recunoaște în ele ajutorul providențial cu care însuși Dumnezeu susține, orientează și iluminează misiunea sa" (Raport de sinteză al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, 10 a).

Această maturare a conștiinței Bisericii exprimată în documentele actuale și afirmată de poporul lui Dumnezeu de-a lungul Sinodului proiectează lumină asupra dimensiunii carismatice care este exprimată astfel: "Dimensiunea carismatică a Bisericii are o manifestare deosebită în viața consacrată, cu bogăția și varietatea formelor sale. Mărturia sa a contribuit în orice timp la reînnoirea vieții comunității ecleziale, revelându-se un antidot față de ispita repetată a mondenității. Diferitele familii călugărești arată frumusețea urmării Domnului, pe muntele rugăciunii și pe străzile lumii, în formele de viață comunitară, în singurătatea deșertului și pe frontiera provocărilor culturale. Viața consacrată de mai multe ori a fost prima care a intuit schimbările istoriei și a perceput apelurile Duhului: și astăzi Biserica are nevoie de profeția sa. În afară de asta, comunitatea creștină privește cu atenție și recunoștință la practicile experimentate de viață sinodală și de discernământ în comun pe care comunitățile de viață consacrată le-au maturat de-a lungul secolelor. Multe congregații și institute practică conversația în Duh sau forme asemănătoare de discernământ în desfășurarea capitulelor provinciale și generale, pentru a reînnoi structurile, a regândi stilurile de viață, a activa noi forme de slujire și de apropiere de cei mai săraci. În alte cazuri se întâlnește însă permanența unui stil autoritar, care nu face spațiu dialogului fratern" (Raport de sinteză, 10 b).

La prima secțiune a Sinodului, realizată în luna octombrie 2023, au participat și noua secretară, sora Simona Brambilla, și prefectul Dicasterului pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Metoda foarte concretă, inserată în drumul sinodal al poporului lui Dumnezeu, ne-a făcut să ascultăm cu atenție cuvântul lui Dumnezeu, ajutați de persoane pregătite, dar ne-a făcut să ascultăm cu profundă atenție și persoanele din diferite vocații așezate cu noi la aceeași masă. Conversația în Duh care a rezultat ne-a făcut să adunăm cu aceeași grijă punctele convergente ale dialogului, problemele care trebuiau să fie tratate și propunerile pe care voiam să le manifestăm. Timp de o lună am învățat să ascultăm și să vorbim iluminați de cuvântul lui Dumnezeu, dar atenți și la ceea ce poporul lui Dumnezeu din toată lumea a făcut să ajungă la noi. Îndeosebi, după aceea ne-a interesat mult ceea ce Raportul de sinteză a adunat despre viața consacrată, pentru că venea din simțul poporului lui Dumnezeu din toată lumea și ne arăta cum putem să întrupăm contribuția noastră în Biserică în acest timp al nostru.

Întorși în dicaster, am putut aprofunda climatul de dialog între cele 40 de persoane care dedică munca lor pentru a urmări viața consacrată în toată lumea, atenți la orientările înțelepte și indispensabile ale lui Petru în cuvântul Sfântului Părinte Francisc.

În lumina Sinodului ni se părea necesar ca superiorii să facă un pas în plus pentru ca și între noi să devină mai clară experiența conversației în Duh. Și astfel, din luna decembrie 2023, în fiecare marți, de la ora 08.30 la 09.30, cei trei superiori se așază în jurul aceleiași mese, citesc evanghelia zilei, se opresc câteva minute în tăcere și după aceea văd împreună lucrurile mai importante de făcut pentru slujirea dicasterului.

Ascultarea reciprocă trăită ca primire a muncii și propunerile celorlalți ne ajută să clarificăm diferitele situații care sunt în analiză și să luăm decizii mai potrivite și mai înțelepte în folosul vieții consacrate, în comuniune cu orientările Papei Francisc. O dată pe lună facem același lucru cu cei cinci conducători de oficii care duc înainte diferite practici și documente care vin în fiecare zi. Cel puțin o dată pe semestru am vrea să dialogăm împreună și toate persoanele care lucrează în dicaster. La asta încă nu am ajuns, dar este deja în program.

Dicasterul este desigur un observator privilegiat pentru a însoți viața consacrată în toată lumea. Avem motive îmbelșugate pentru a-i mulțumi Domnului pentru drumul de reformă și de convertire care se concretizează, deși pentru diferite institute, congregații, ordine și noi forme de viață consacrată momentul actual al istoriei umane și al vieții Bisericii cere schimbări curajoase.

Însă știm că întoarcerea la evanghelia trăită, la orientările Bisericii și la fidelitatea față de inima carismei dăruite de fondatoare și fondatori ne va face să ne bucurăm de roadele pe care milostivirea Domnului deja ni le pregătește.

În acest moment ne inserăm cu toată Biserica în procesul sinodal aflat în desfășurare în direcția Jubileului 2025.

Ne adresăm Mariei, Mama lui Dumnezeu și a noastră, consacrată ca și noi, cu cuvintele de încredere ale Papei Francisc: "Poporul credincios te numește auroră a mântuirii: Mamă, deschide breșe de lumină în noaptea conflictelor. Tu, locuință a Duhului Sfânt, inspiră căi de pace responsabililor națiunilor. Tu, stăpână a tuturor popoarelor, reconciliază pe fiii tăi, seduși de rău, orbiți de putere și de ură. Tu, care ești aproape de fiecare, scurtează distanțele noastre. Tu, care ai milă de toți, învață-ne să ne îngrijim de ceilalți. Tu, care revelezi duioșia Domnului, fă-ne martori ai mângâierii sale. Mamă, tu, Regină a păcii, revarsă în inimi armonia lui Dumnezeu. Amin" (Bazilica Vaticană, 27 octombrie 2023).

(După L'Osservatore Romano, 2 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat