Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
A fost prezentată prima Zi Mondială a Copiilor programată la 25 și 26 mai 2024

O întâlnire care vorbește despre bucurie și despre viitor

Papa Francisc dorește "să întâlnească băieții și fetele pentru a asculta evanghelia care freamătă în ei în perioada inițială a vieții lor". A spus asta cardinalul José Tolentino de Mendonça, prefect al Dicasterului pentru Cultură și Educație, prezentând prima Zi Mondială a Copiilor, care se va desfășura la 25 și 26 mai 2024. Cardinalul a vorbit despre asta cu jurnaliștii în timpul întâlnirii desfășurate astăzi dimineață [2 februarie 2024] în Sala de Presă a Sfântului Scaun, actualmente în via dell'Ospedale, moderată de directorul Matteo Bruni.

Una dintre caracteristicile extraordinare ale celor mici, a explicat cardinalul, "este noutatea lor năvalnică: însăși nașterea lor este un eveniment, vine o viață nouă, o persoană nouă, o prezență nouă așa de intensă, încât reînnoiește identitatea oamenilor care o înconjoară". La venirea sa, "un bărbat și o femeie devin tată și mamă, bunic și bunică". Copiii, a adăugat el, "sunt comentariul cel mai frumos și viu scris în carne, sânge și spirit la textul din Apocalips unde Cristos afirmă despre sine: «Iată, le fac pe toate noi»". Desigur, "Cuvântul lui Dumnezeu plin de maiestate este cel care rostește aceste cuvinte: și totuși, acel mister năucitor devine trup în noutatea completă adusă și descoperită în Pruncul născut la Betleem și crescut la Nazaret". Pentru acest motiv, papa a ales ca temă a Zilei tocmai cuvintele lui Isus: "Iată, le fac pe toate noi" (Ap 21,5). Este o invitație de a deveni precum copiii, "agili în a percepe noutățile trezite de spiritul lui Cristos în fiecare bărbat și fiecare femeie în istorie și în Biserică".

Prefectul a amintit și întâlnirea din 6 noiembrie 2023, când în jurul papei s-au adunat mii de copii de la 6 la 12 ani, provenind mai ales din Italia, împreună cu grupuri reprezentând o mare parte a lumii. "Părea - a afirmat el - că privim un izvor, al cărui jet viu răcorea de speranță pământul și Biserica." Pentru aceasta, papa a voit ca acesta să devină "un moment care să îmbrățișeze efectiv Biserica întreagă cu o cadență obișnuită, însărcinând Dicasterul pentru Cultură și Educație să organizeze prima Zi Mondială" și încredințând în același timp franciscanului conventual Enzo Fortunato "misiunea de a coordona evenimentul, folosindu-se de toate colaborările și aporturile considerate necesare".

Întâlnirea din 25 și 26 mai, a explicat apoi cardinalul, se va desfășura la un nivel dublu: universal, cu sediu în Vatican, unde vor veni diferitele delegații naționale; și diecezan, lăsând organizarea pentru fiecare Biserică locală.

La rândul său, coordonatorul Zilei, părintele Fortunato, a spus că Ziua este ca un drum observat cu ochi franciscan: o privire, a adăugat el, care ajută să ne concentrăm asupra realităților fragile, invizibile, ultime pe care vrem să le aducem în centru. Cel mai frumos lucru, a evidențiat el, este a porni de la copii. Cât privește articularea, a explicat că vor fi trei parcursuri ca pregătire pentru Zi: unul legat de spiritualitate, unul de solidaritate și unul de cultură. Coordonatorul a specificat și că întâlnirea tuturor participanților va fi la 25 mai la ora 15.00. A fost prezentat site-ul www.worldchildrenday.org disponibil în trei limbi - italiană, engleză și spaniolă - la care se vor adăuga altele în curând. Pe site este disponibil deja de astăzi modulul de înscriere.

Creatorul logoului Zilei, Marco Capasso, a ilustrat caracteristicile sale. În imagine este reprezentată o multitudine de amprente de mâini de diferite culori inserate într-un semicerc. Ele amintesc de gesturile caracteristice ale copilăriei omenirii. Diferitele culori simbolizează varietatea culturilor care se compun într-o unitate capabilă să primească și să valorizeze diferențele. În logo nu putea lipsi o referință la ceea ce Papa a voit să fie sediul permanent al Zilei: pentru această "o trăsătură grafică minimalistă reprezintă profilul stilizat al cupolei de la Sfântul Petru, cu crucea și lanterna". Cupola "îmbrățișează, primește și protejează pe cei mici", lanterna este o metaforă a creștinilor "purtători de lumină", în timp ce crucea amintește pătimirea și învierea Fiului lui Dumnezeu.

După aceea, Marco Impagliazzo a ilustrat contribuția pe care Comunitatea "Sfântul Egidiu" - al cărei președinte este - o va oferi Zilei Mondiale prin opera pe care se întemeiază slujirea sa adusă copiilor, adică Școala păcii. Această întâlnire, a spus el, vorbește despre viață și despre viitor și va fi o injecție de bucurie în vitalitatea Bisericii. Este vorba de un drum care va duce la întâlnirea cu Isus, văzut de cei mai mici ca un prieten bun și un Învățător. Altă mare perspectivă, a adăugat el, este aceea a "visului" unei lumi noi, diferite, unde este loc pentru toți.

Impagliazzo a anunțat și participarea câtorva copii care provin din zone de război și prezența necatolicilor. Contribuția lui "Sfântul Egidiu", a asigurat el, va fi aceea de a ajuta pentru a ajunge la această zi mai ales cei mici din periferii și din teritoriile aflate în conflict. "Într-un timp de război și atenție scăzută față de ambient - a comentat el - este nevoie de a da cuvântul tinerelor generații, așa cum demonstrează desfășurarea fericită a întâlnirii în Aula Paul al VI-lea cu Papa Francisc și mii de copii provenind din toată lumea, la 6 noiembrie", considerată un pic ca "ediția zero" a Zilei. Trebuie, a adăugat el, "să se asculte copiii, pentru că glasul lor este un «nu» convins și explicit spus războiului și distrugerii naturii".

La prezentare au luat parte și Domenico Alagia, de la cooperativa socială Auxilium, și Maria Luisa Grilletta, directoare a planificării industriale de la Trenitalia, care a anunțat că pentru Ziua Mondială au fost predispuse peste treizeci de mii de locuri în trenuri speciale și în vagoane rezervate în garniturile comerciale din principalele orașe italiene, mai ales din Lazio și regiuni limitrofe.

(După L'Osservatore Romano, 2 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat