Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Sensul vieții consacrate astăzi

Lumină de speranță

de Simone Caleffi

Ce sens are a celebra la fiecare 2 februarie Ziua Mondială a Vieții Consacrate? Sau, mergând mai la rădăcina problemei, mai are sens, în lumea de astăzi, în Biserica de astăzi, ca bărbați și femei să trăiască prin vot sfaturile evanghelice ale sărăciei, castității, ascultării?

Viața monastică, ordinul fecioarelor, eremiții, văduvele, institutele contemplative, viața călugărească apostolică, institutele seculare, societățile de viață apostolică, noile exprimări ale vieții consacrate, toate sunt expresii ale unei Biserici vii care ar vrea să mărturisească lumii frumusețea unei credințe care transfigurează realitățile umane și le duce la plinătatea lor în Cristos. Până la urmă, vocația, sensul vieții creștine în general și al celei consacrate în special este tocmai acesta: să exalte frumusețea creației (Gen 1,31: "Dumnezeu a privit toate cele pe care le făcuse și, iată, erau foarte bune") și să o ducă la statura sa maximă (cf. Ef 4,13). Și după aceea, cine suntem noi pentru a pune piedică lui Dumnezeu (cf. Fap 11,17)? Viața consacrată nu este, în primul rând, o alegere a persoanei care se votează sieși, ci încă o dată este inițiativa unui Dumnezeu care cheamă la urmarea Fiului său mai îndeaproape. Duhul Sfânt este cel care, după două mii de ani de la evenimentul Cristos, continuă să-i inspire pe credincioși să se pună pe urma neîntreruptă de sfințenie, să renunțe la a avea un soț, copii, proprietăți, dorințe numai umane, pentru a se deschide la marele plan al lui Dumnezeu pentru toată omenirea. Totuși, mărturia lui Cristos în această lume îi determină pe consacrați să dea cont și de destinul ultim al fiecărui om. Așadar, viața consacrată vorbește, și "fără limbaj, fără cuvinte, / fără să se audă glasul lor" (Ps 18,4), despre viitorul escatologic.

În acel hic et nunc, viața consacrată este angajare și vigilență în slujba lumii, pentru ca ea să nu se lase târâtă în jos de ură, violență, război, terorism, dar, și mai banal, de egoism. Ea, cu fidelitatea față de carisma care a generat-o, tinde la îmbunătățirea universului. Cu predilecția față de cei săraci și căutarea constantă a dreptății, astăzi viața consacrată poate contribui, în afară de a contribui la noua evanghelizare și la prima evanghelizare în fiecare colț al pământului, la a face în așa fel încât omenirea să se descopere tot mai mult ca unică familie. De fapt, în ultima sa enciclică, Papa Francisc îi îndeamnă pe toți, "în fața diferitelor moduri actuale de a elimina sau a ignora pe ceilalți", să fie "în măsură să reacționeze cu un nou vis de fraternitate și de prietenie socială care să nu se limiteze la cuvinte" (Fratelli tutti, 6). Călugării, tocmai pentru că sunt bărbați și femei de cuvânt, nu trebuie să se limiteze la el, ci, imitând Cuvântul care s-a făcut trup (cf. In 1,14), sunt invitați să concretizeze cuvântul lor, prin faptele lor. Continuă Papa: "Doresc mult ca, în acest timp care ne este dat să-l trăim, recunoscând demnitatea fiecărei persoane umane, să putem face să renască între toți o aspirație mondială la fraternitate. [...] Visăm ca o unică omenire, ca niște călători făcuți din aceeași carne umană, ca fii ai acestui pământ care ne găzduiește pe noi toți, fiecare cu bogăția credinței sale sau a convingerilor sale, fiecare cu propriul glas, toți frați!" (Fratelli tutti, 8).

Și cum să nu ne gândim la îngrijirea bolnavilor, a săracilor, a celor din urmă, a migranților, a celor care sunt uitați chiar de propriile rude și de instituțiile civile, pe care consacrații o exercită zilnic și neîntrerupt față de aceste categorii de persoane? Gândindu-ne numai la Italia, ce s-ar întâmpla dacă, dintr-odată, ar fi închise spitalele sau școlile catolice, Caritas-urile sau centrele de primire sau dacă persoanele consacrate s-ar retrage și din organismele publice în care lucrează? Aceste opere corespund unei dimensiuni profetice a vieții consacrate care, departe de a abate ochii de la realitatea prezentă, se angajează și mai mult în ea, pentru a o duce la împlinirea sa în veșnicie. În fața nostalgiei sacrului și a căutării lui Dumnezeu pe care atâția contemporani le exprimă, uneori și în manieră greșită și nearticulată, tineri și bătrâni, bărbați și femei, consacrați în Biserică pot oferi o însoțire și un răspuns la întrebările care, astăzi ca în orice timp, se înalță din inima fiecărei persoane. Gratuitatea exprimată de o alegere de consacrare poate să-l recentreze pe om și să-l ducă la o căutare a celuilalt care, fără a renega propriul sine, devine autentică viață trăită nu autocentrată, nu privatizată, ci deschisă la instanțele umanului și ale infra-umanului.

Așadar, viața consacrată, astăzi în mod deosebit, este semn de speranță, lumină care luminează drumul fiecărei persoane, așa cum a amintit Conciliul Vatican II: "Profesiunea sfaturilor evanghelice, deși comportă renunțarea la bunuri care sunt, neîndoielnic, vrednice de apreciere, totuși nu se opune adevăratului progres al persoanei umane, ci, prin însăși natura sa, îi este de cel mai mare folos. Căci sfaturile evanghelice, primite de bunăvoie după chemarea personală a fiecăruia, ajută în mare măsură la purificarea inimii și la libertatea spirituală, aprind necontenit râvna iubirii" (Lumen gentium, 46).

(După L'Osservatore Romano, 1 februarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat