Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
La 5 ani de la semnarea "Documentului despre fraternitatea umană"

Pe cărările dialogului

de cardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot
prefect al Dicasterului pentru Dialogul Interreligios

Atâtea "pelerinaje ale dialogului" au urmat după acea zi de 4 februarie 2019

O paranteză de speranță

Documentul despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună reprezintă o paranteză de speranță pentru această planetă tot mai sfâșiată de conflicte și violențe, așa cum demonstrează din păcate actualele războaie aflate în desfășurare în Ucraina, în Israel și în Palestina și în alte regiuni. Au trecut cinci ani de când el a fost semnat la Abu Dhabi de papa și de marele imam de Al-Azhar, șeicul Ahmad Al-Tayyeb. Era 4 februarie 2019 și Francisc se afla în capitala Emiratelor Arabe Unite, prim pontif care vizita o țară din Golf. Așa cum a relatat el însuși, ideea unei declarații comune s-a născut mai înainte în timpul unui prânz de lucru între cei doi semnatari și respectivii secretari; apoi, după un schimb repetat de schițe, s-a ajuns la versiunea finală. Fiind martor ocular al acelui eveniment epocal izvorât din prietenia personală între conducătorul Bisericii Catolice și liderul celei mai mari instituții academice a islamului sunnit, grație și angajării Emiratelor Arabe Unite, pot să afirm că Documentul despre fraternitatea umană reprezintă nu numai o hartă pentru viitor, ci și o busolă în angajarea zilnică de a lucra împreună între persoane de religii diferite și de bunăvoință în folosul fiecărei femei și al fiecărui bărbat.

Confirmă asta roadele maturate în această perioadă pe care am putea s-o definim cincinalul de aur al dialogului între religii, în special din punctul de vedere al catolicismului în raporturile cu lumea musulmană, concomitent cu al optulea centenar al întâlnirii istorice între Sfântul Francisc de Assisi și sultanul al-Malik al-Kamil. Chiar dacă trebuie precizat că nu este vorba de un text confesional sau islamo-creștin, ci de un soi de "scrisoare deschisă" care pune în mișcare un proces capabil să genereze noi dinamisme în societățile în care este primit. Începând de la "Premiul Zayed pentru Fraternitatea umană", instituit în onoarea fondatorului Emiratelor Arabe Unite, acordat în decursul anilor la fiecare 4 februarie diferitelor personalități și organizații. Printre premiați îmi place s-o amintesc pe Shamsa Abubakar Fadhil, cunoscută ca "Mama Shamsa", activistă pentru recuperarea tinerilor aflați în pericol din comunitatea sa la Mombasa, în Kenya.

"Pentru mine există un singur mare pericol în acest moment: distrugerea, războiul, ura dintre noi. Dacă noi cei care credem nu suntem capabili să ne dăm mâna, să ne îmbrățișăm, să ne sărutăm, precum și să ne rugăm, credința noastră va fi înfrântă. Acest document se naște din credința în Dumnezeu care este Tatăl tuturor și Tatăl păcii. Condamnă orice distrugere, orice terorism", a spus Papa Bergoglio în zborul de întoarcere jurnaliștilor care l-au însoțit în Emiratele Arabe Unite. Pe urma acelei călătorii, episcopul de Roma a făcut după aceea alte "pelerinaje ale dialogului", cum îmi place să le definesc: cel din luna următoare în Maroc (30-31 martie 2019), cel în Thailanda și în Japonia (19-26 noiembrie același an) și, după stopul impus de pandemia de COVID-19, cel în Irak (5-8 martie 2021), caracterizat de vizita de curtoazie la marele ayatollah Al-Sistani la Najaf, leagăn al islamului șiit; cel pentru deschiderea celui de-al "VII-lea Congress of Leaders of World and traditional Religions" la Nur-Sultan, cu ocazia călătoriei în Kazahstan (13-15 septembrie 2022); cel, tot într-o țară din Golf, cu ocazia "Bahrain Forum for Dialogue: East and West for Human Coexistence" (3-6 noiembrie același an), și cel mai recent în Mongolia (31 august - 4 septembrie 2023), pentru că dialogul nu se referă numai la islam, ci la toate religiile, ca în cazul budismului majoritar în Asia. Toate sunt experiențe la care am participat mai întâi ca președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios și, după Praedicate Evangelium care a reformat Curia Romană (19 martie 2022), ca prefect al Dicasterului omonim.

Pentru a obține în concret obiectivele fixate de Documentul despre fraternitatea umană, a fost creat la 20 august 2019 Higher Committee of Human Fraternity (Înaltul Comitet pentru Fraternitatea Umană), format din creștini, musulmani, evrei și chiar necredincioși. Mai ales nu trebuie uitat că documentul este la baza lui Fratelli tutti, enciclica pontifului argentinian despre fraternitate și prietenie socială, semnată la 3 octombrie 2020 la Assisi și publicată în ziua următoare, ziua sărbătorii sfântului Francisc. Principiile de compasiune și de solidaritate umană cuprinse în text sunt aceleași care după aceea au inspirat instituirea zilei de 4 februarie ca Zi Internațională a Fraternității Umane, la impulsul secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres. De fapt, la 21 decembrie 2020, cu rezoluția 75/200 ea a fost votată de adunarea generală a ONU cu scopul de a promova toleranța culturală și religioasă. Mai recent, în mai 2022, parlamentul din Timor Est a deliberat în unanimitate în favoarea adoptării Documentului despre fraternitatea umană ca document național de introdus în curriculum de studii din școlile publice de orice ordin și grad din micul stat cu majoritate catolică în sud-estul asiatic. În afară de asta, conținuturile sale sunt aprofundate în "Centrul pentru fraternitatea umană din Timor Est" pentru pacea mondială" inaugurat în aceeași circumstanță în capitala Dili.

Unul dintre evenimentele mai recente legate de Documentul despre fraternitatea umană a fost inaugurarea, la 16 februarie 2023, a "Abrahamic Family House", complex interreligios format dintr-o moschee, o sinagogă și o biserică unite între ele de temelii unice în jurul unei grădini, imagine care are o semnificație importantă pentru fiecare dintre cele trei mari religii monoteiste. Proiectată de arhitectul Adaye, "Casa familiei abrahamitice" se ridică în insula emiratană Saadiyat ca răspuns real și autentic la atâtea diviziuni și fanatisme ideologice care rănesc omenirea, bazându-se pe promovarea culturii întâlnirii și a cunoașterii celuilalt.

Ne dispunem să participăm la celebrările celei de-a cincea aniversări, ținând deschisă această paranteză de speranță pentru ca liderii și credincioșii din diferitele tradiții religioase să se angajeze cu adevărat ca să transforme lumea noastră prin dialogul care duce la pacea adevărată și durabilă.

(După L'Osservatore Romano, 31 ianuarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat