Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică: Orice lucru la timpul lui - zi de formare pentru sectorul adulți

Cu o dorință înflăcărată de a se întâlni, adulții din Acțiunea Catolică s-au reunit la Sagna și Faraoani pentru o zi de formare sâmbătă, 27 ianuarie 2024, cu tema: "Orice lucru la timpul lui", însoțită de motoul "Toate le-a făcut frumoase la timpul lor, ba chiar a pus veșnicia în inima omului" (Qoh 3,11).

Pentru zona Roman, adulții s-au întâlnit în Parohia "Înălțarea Domnului" din Sagna, iar zona Bacău în Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Faraoani, unde au fost întâmpinați cu primirea călduroasă din partea părinților parohi, pr. Francisc Fărcășel la Sagna și pr. Felix Măriuț la Faraoani, dar și a întregii comunități care au pus trup și suflet pentru a avea o zi frumoasă împreună.

După rugăciunea de deschidere, ziua a început cu saluturi din partea responsabililor sectorului adulți din ambele zone, a părinților parohi din parohiile gazde, a președintelui diecezan, Marius Balint, un salut al viceprimarului din Sagna, salutul președinților parohiali și al responsabililor sectoriali, urmat de prezentarea parohiilor prezente.

Momentul de formare a fost o adevărată provocare.

La Sagna, asistentul spiritual al sectorului adulți, paroh al comunității, iar la Faraoani, pr. Claudiu Cocuț, paroh de Zăpodia, au explicat importanța timpului în viețile noastre, că pentru toate există o vreme și un timp. Ne-a fost prezentat "poemul timpului" prezentat de Qohelet ca o "litanie a timpurilor" în care noi suntem "actorii", iar "regizorul este Dumnezeu", deoarece lumea îi aparține. Timpul a fost propus ca fiind "firul roșu" de urmat, "cu urcușuri și coborâșuri" ca să ajungem la mântuire. Biserica, drumul nostru în timp pe acest pământ, e condusă de Duhul Sfânt care e "mecanicul trenului" cu destinația "Cerul". Au fost puncte de reflecție despre Duhul Sfânt, despre valoarea timpului, ascultând cântecul "N-avem timp", despre invocarea Duhului Sfânt în orice situație, în orice provocare pe care o întâmpinăm în viața de zi cu zi.

A urmat un moment de pauză în care ambele parohii gazdă și-au delectat oaspeții cu răsfățuri dulci și calde.

Programul a continuat cu un timp de adorație a Preasfântului Sacrament, coordonat de pr. Eduard Amariei, vicar al Parohiei Tămășeni, zona Roman, și de pr. Corneliu Cucuteanu, vicar al Parohiei Faraoani, cu implicarea lectorilor din diferite parohii, aclamându-l pe Dumnezeu prin psalmi și cântece.

A urmat punctul central al zilei, Sfânta Liturghie, concelebrată la Sagna de pr. Francisc Fărcășel și pr. Felix Roca, asistentul spiritual general al Acțiunii Catolice, iar la Faraoani de pr. paroh Felix Măriut, împreună cu pr. Claudiu Cocuț. Membrii Acțiunii Catolice au animat cu multă disponibilitate Sfânta Liturghie, citind lecturile, rugăciunea credincioșilor și participând la ofertoriu.

La predică, pr. Felix Roca și pr. Claudiu Cocuț ne-au invitat să reflectăm din nou asupra darului timpului, acel timp "cronos", care este timpul obișnuit, și "Kairos", timpul special, plin de har, timp petrecut în prezența lui Dumnezeu. Ne-au invitat "să dăm consistență timpului", să facem din el "o capodoperă", să fie plin de prezența lui Dumnezeu care ne umple viața. A fost subliniată importanța credinței și a iubirii față de Dumnezeu, a încrederii în ajutorul lui, în timp de furtună și încercare. "Să nu treacă timpul fără sens!"

După celebra fotografie de grup și împărțirea mandatului, a urmat agapa frățească. Ambele comunități gazde și-au răsfățat oaspeții cu sarmale și mălai, dulciuri tradiționale, "loșco", prăjituri și răcoritoare pe toate gusturile.

A urmat programul cultural-recreativ "E timpul șezătorilor". Îmbrăcați în straie populare și în alai de sărbătoare, ziua a continuat cu joc și voie bună, momente tradiționale specifice șezătorilor pregătite de parohiile gazde și de parohiile participante, întrecându-se fiecare în muncă, cântece, dansuri, poezii, glume, scenete, parodii și anecdote, unele transmise din moși strămoși.

A fost o zi frumoasă împreună! Mulțumim lui Dumnezeu pentru darul timpului împărtășit cu folos spre edificarea spirituală a tuturor, asistenților spirituali care ne-au ghidat în această zi, mulțumim parohiilor gazde care au pus trup și suflet în buna desfășurare a acestei zile, președinților parohiali și responsabililor sectorului adulți care au mobilizat participarea membrilor din propria parohie, pentru că sărbătoarea este mai frumoasă când este trăită împreună.

Zilnic să dăm valoare timpului și slavă Domnului că încă mai avem timp!

Simona Enășoaie,
vicepreședinte diecezan sector adulți

Alina Cochiorca,
responsabil sector adulți, zona Bacău




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat