Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Consacrații pregătesc Jubileul. Braz de Aviz: Împreună pe cale ca la Sinod

de Bianca Fraccalvieri

Peste 300 de reprezentanți ai diferitelor forme de viață consacrată care provin din peste 60 de țări se vor întâlni la Roma de la 1 la 4 februarie 2024 pentru o întâlnire de pregătire pentru Jubileul 2025. Un călugăr, o călugăriță, un membru al unui institut secular și o consacrată care aparține lui Ordo Virginum pentru fiecare țară vor trăi o nouă etapă în drumul spre Anul Sfânt pentru a împărtăși experiențe de viață și de misiune, cu dorința de a se întoarce în țările proprii cu mandatul de a continua să fie semn de reconciliere între popoare.

Jubileul pentru viața consacrată

"Pelerini de speranță, pe calea păcii" este tema Jubileului pentru viața consacrată care se va ține la Roma în zilele de 8 și 9 octombrie 2025. Și consacrații și consacratele vor să reflecteze asupra marii necesități de pace, urgență a timpului nostru, pentru a răspunde la apelul Papei Francisc care cere să se creeze, prin drumul jubiliar, un climat de speranță și încredere ca semn de renaștere pentru toată omenirea.

Împreună ca în Sinod

"Am voit să ne implicăm împreună cu toți ceilalți în Biserică într-o pregătire foarte concretă în lumea întreagă - pentru că suntem prezenți în toată lumea - a Jubileului din 2025", spune la mass-media vaticane cardinalul João Braz de Aviz, prefect al Dicasterului pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. "Această întâlnire - explică el - este prima dintr-o serie de întâlniri care pun împreună cele cinci continente. A fost pregătit online, dar împreună. Tot ceea ce este programul, tot ceea ce noi vom trăi, am făcut împreună. Și vom încerca să trăim asta ca prima sesiune a Adunării Sinodului, punându-ne în jurul meselor, ascultându-ne unul pe altul până la capăt, în lumina cuvântului lui Dumnezeu."

Nou stil

Viața consacrată întâlnește în substanță Sinodul: "Un stil nou pentru a pregăti un moment foarte profund pentru Biserică așa cum este Jubileul, care ne duce aproape la experiența lui Dumnezeu", subliniază Braz de Aviz, asigurând dorința "noastră a tuturor consacraților" să pregătim și să ne pregătim "bine" la acest eveniment. "Suntem într-un moment de reformă, de reînnoire a vieții consacrate, cu atâtea probleme - este adevărat -, dar și atâtea schimbări în urmarea lui Cristos. Suntem și vrem să fim un dar pentru Biserică, trebuie să respirăm și să trăim cu Biserica și prin urmare vrem să începem imediat, după aceea vom avea alte întâlniri de aprofundare."

Programul

Programul se va desfășura prin patru mari tematici: la 1 februarie A crede în speranță; la 2 februarie A crește în caritate; la 3 februarie Cu forța credinței; la 4 februarie A mărturisi speranța. Pentru a îmbogăți dialogul, vor fi prezenți și reprezentanți ai dicasterelor din Curia Romană între care părintele Paulin Batairwa Kubuya, subsecretar al Dicasterului pentru Dialogul Interreligios, și sora Alessandra Smerilli, secretar al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale.

A merge cu celălalt

"În acest moment, întregul parcurs pe care îl face Biserica și pe care îl duce înainte Papa Francisc este un parcurs la care trebuie să ne convertim, adică un stil nou de a merge împreună, convinși că acesta este modul de a fi Biserică", afirmă cardinalul prefect. "Astăzi nu contează că eu am vocația mea și că celălalt are o altă vocație, noi toți împreună formăm realitatea Bisericii". Conform cardinalului, acest stil "se învață". Și trebuie să se învețe "într-un moment în care a intrat o spiritualitate prea individualistă". "Avem nevoie de asta, semnele de astăzi sunt semne de comunicare, ale faptului de a sta împreună - afirmă cardinalul. Și aici în Dicaster, după prima sesiune a Sinodului, am început imediat să împărtășim lucrurile între noi coordonatorii și toate persoanele care lucrează aici, circa 40... Lucrăm cu ideea că «tu ești parte a celuilalt, decizi cu celălalt, mergi cu celălalt». Acest lucru, după părerea mea, va da multe roade în viitor."

Celebrarea cu papa la 2 februarie

Evenimentul de la Roma se desfășoară de altfel în zilele în care se celebrează Ziua Mondială a Vieții Consacrate din 2 februarie. În acea zi, Papa Francisc va prezida obișnuita celebrare în Bazilica "Sfântul Petru". "Suntem foarte fericiți - spune cardinalul Braz de Aviz - pentru că Sfântul Părinte a confirmat că va veni ca să celebreze cu noi. Vom fi împreună pentru a realiza pregătirea Jubileului, după valorile pe care însuși papa ni le-a identificat, și anume de a fi «pelerini de speranță» într-un moment în care viața este suferindă din cauza războaielor și a bolilor." Auspiciul conducătorului dicasterului este ca "din aceste dificultăți să vină afară virtutea speranței pe care creștinul o are în inimă. Noi adăugăm la ea voința de a pregăti Anul Sfânt cu dorința păcii în comunitățile noastre și în lumea întreagă".

(După Vatican News, 30 ianuarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat