Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Mișcarea Focolarelor în sărbătoare - 80 de ani de la Da-ul Chiarei Lubich

Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman a avut loc întâlnirea membrilor și a simpatizanților Mișcării Focolarelor din Moldova. Am sărbătorit împreună 80 de ani de la Da-ul Chiarei Lubich, Da care a condus la fondarea Mișcării Focolarelor. Au fost prezente persoane din: Iași, Roman, Bacău, Săbăoani, Valea Mare, Horgești, Bâra, Huși, Buhoci, Cordun, Sagna, Moinești, Tămășeni, Piatra Neamț, Cluj-Napoca. De asemenea, ne-am bucurat să fim împreună: preoți, persoane consacrate, familii, copii și adolescenți, focolarini și voluntari, ca o mare familie în Biserică.

Programul a început prin prezentarea întâlnirii organizate de Mișcarea Focolarelor ("Împreună pentru Europa") în colaborare cu multe alte organizații si mișcări creștine din Europa, întâlnire care a avut loc la Timișoara în perioada 16-18 noiembrie 2023 și la care a participat un grup de persoane din Moldova. Întâlnirea de la Timișoara, cu tema "Chemați la unitate" a avut drept scop construirea de relații de prietenie între națiuni, carisme si confesiuni. Acolo a fost prezentă pentru prima data în România și președinta Mișcării Focolarelor, Margaret Karram, alături de copreședintele părintele Jesus Moran.

Un al doilea moment al întâlnirii a fost prezentarea unei selecții dintr-un interviu pe care Chiara Lubich l-a dat jurnalistei engleze Sandra Hoggett în anul 2002. Ea însăși povestește despre chemarea lui Dumnezeu și despre Da-ul spus acestei chemări, căsătoria mistică cu Dumnezeu, fără ca ea să bănuiască tot ceea ce urma după acest Da.

Am continuat cu un moment de mărturii personale în care Denia D'Ascanio, Emilia și Daniel Giurgi, Cristina Budău, părintele Iosif Dămătăr și fratele Mario Meuti ne-au împărtășit despre Da-ul lor personal spus Domnului și despre modul în care a lucrat Dumnezeu în viața lor și i-a schimbat, i-a îmbogățit spiritual.

Ne-am bucurat de prezența, salutul și binecuvântarea Preasfințitului Petru Sescu și a Preasfințitului Petru Gherghel, care ne-au îndemnat să mergem în continuare pe urmele Chiarei Lubich, construind punți de fraternitate, trăind în și pentru pace, deoarece multe persoane așteaptă exemplul nostru de apostoli ai unității.

Mărturiile personale au continuat în grupuri mici de comuniune, oferindu-se ocazia tuturor să poată împărtăși cum a lucrat Dumnezeu în viața lor.

După un moment de pauză, programul a continuat cu urmărirea unei selecții din ultima conferință mondială (9 decembrie 2023) din care am vizionat despre pelerinajul făcut de consiliul Mișcării Focolarelor la originile proprii, și anume în Assisi și Loreto, locuri pe unde a trecut Chiara Lubich și care au marcat viața ei spirituală, pelerinaj care a culminat cu audienta la Papa Francisc pe 7 decembrie, exact la data la care s-au împlinit cei 80 de ani de la nașterea Operei Mariei.

Ne-am oprit și pentru a reflecta la angajamentele pe care vrem să le luăm pentru a răspunde chemării lui Dumnezeu în viața noastră, angajamente pe care le-am consemnat în scris și le-am prezentat la ofertoriu, în cadrul Sfintei Liturghii care a urmat.

Copiii au avut un program alternativ în care - printre jocuri și dansuri - au parcurs experiențe din copilăria Chiarei. Acestea i-au ajutat să înțeleagă că - prin rugăciune și adorație - Isus, ca un soare, ne transmite lumina lui, iar când se fac fapte de iubire se întâmplă lucruri frumoase, Dumnezeu ne cheamă să ducem lumina lui și altor persoane. La atelierul de creație, fiecare copil a realizat trei garoafe roșii, asemenea Chiarei care pe 7 decembrie 1943, după ce s-a căsătorit cu Dumnezeu, a dus aceste flori în fața crucifixului pe care îl avea acasă. La Sfânta Liturghie, copiii i-au oferit lui Isus florile create ca simbol al Da-ului lor spus iubirii lui.

La final au fost spuse rugăciunile pentru obținerea indulgenței plenare și s-a vizitat expoziția de iesle, cu ocazia celor 800 de ani de la prima iesle realizată de Sfântul Francisc.

Dumnezeu ne-a însoțit cu iubirea și providența sa și într-o formă specială. Cineva dintre noi a câștigat un con mare cu bomboane de ciocolată pe care l-a oferit celor prezenți. Ni s-a părut sugestiv titlul campaniei prin care am primit acest dar pentru sărbătorirea celor 80 de ani ai Mișcării Focolarelor: "Luminează clipele speciale".

Mulțumim tuturor participanților pentru contribuția adusă la buna desfășurare a acestei sărbători de suflet. De asemenea, mulțumim și pe această cale gazdei noastre, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Asissi" pentru ospitalitatea și disponibilitatea cu care ne-au primit de fiecare dată.

Mișcarea Focolarelor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 ianuarie: Roman: Mișcarea Focolarelor în sărbătoare - 80 de ani de la Da-ul Chiarei Lubich




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat