Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Interviu al pontifului acordat cotidianului "La Stampa"

Fără două state în Țara Sfântă pacea adevărată rămâne departe

"Exista acordul de la Oslo, atât de clar, cu soluția celor două state. Până când nu se aplică acea înțelegere, pacea adevărată rămâne departe." Este părerea despre ceea ce se întâmplă în Țara Sfântă după atentatele Hamas-ului și războiul care distruge orașele din Fâșia Gaza, pe care Papa Francisc o încredințează lui Domenico Agasso, vaticanist de la "La Stampa", în interviul acordat cotidianului publicat luni, 29 ianuarie 2024. Francisc, vorbind despre multele conflicte aflate în desfășurare, invită să ne rugăm pentru pace, indică drept singură cale aceea a dialogului și cere "să se oprească imediat bombele și rachetele, să se pună capăt atitudinilor ostile. În fiecare loc", o "încetarea a focului globală", pentru că "suntem pe marginea prăpastiei".

Speranțe pentru Țara Sfântă și Ucraina

Papa explică împotrivirea sa de a defini un război "drept", preferând să spună că este legitim a se apăra, dar evitând "să justifice războaiele, care întotdeauna sunt greșite". Afirmă că se teme de escaladarea militară, dar cultivă unele speranțe, "pentru că se desfășoară reuniuni rezervate pentru a încerca să se ajungă la un acord. O încetare a focului ar fi deja un rezultat bun". Francisc definește "o figură crucială" aceea a cardinalului Pizzaballa, care "se mișcă bine" și încearcă să medieze, amintește, telefonează-video în fiecare zi la parohia din Gaza și afirmă ca prioritară și "eliberarea ostaticilor israelieni". Cât privește Ucraina, în interviu succesorul lui Petru amintește rolul cardinalului Zuppi: "Sfântul Scaun încearcă să medieze pentru schimbul de prizonieri și întoarcerea civililor ucraineni. Îndeosebi lucrăm cu doamna Maria Lvova-Belova, comisar rus pentru drepturile copilăriei, pentru repatrierea copiilor ucraineni duși cu forța în Rusia. Unii deja s-au întors în familiile lor".

"Fiducia supplicans" vrea să includă

În interviu, Francisc amintește că "Cristos îi cheamă pe toți înăuntru" și, referindu-se la declarația care permite binecuvântările date cuplurilor iregulare și de același sex, explică: "Evanghelia este pentru a-i sfinți pe toți. Desigur, cu condiția să existe bunăvoință. Și trebuie date instrucțiuni precise despre viața creștină (subliniez că nu se binecuvântează unirea, ci persoanele). Dar păcătoși suntem toți: așadar, pentru ce să întocmim o listă de păcătoși care pot să intre în Biserică și o listă de păcătoși care nu pot să stea în Biserică? Aceasta nu este evanghelie". Cât privește criticile aduse documentului, papa afirmă că "acela care protestează cu vehemență aparține unor mici grupuri ideologice", în timp ce definește "un caz aparte" cel al africanilor, dat fiind faptul că "pentru ei homosexualitatea este ceva «urât» din punct de vedere cultural, n-o tolerează". Dar în general, "am încredere ca treptat toți să se însenineze cu privire la spiritul declarației" care "vrea să includă, nu să dezbine. Invită să se primească și apoi să se încredințeze persoanele, și să se încreadă lui Dumnezeu". Francisc admite că uneori se simte singur, "dar oricum merg mereu înainte, zi după zi" și spune că nu se teme de schisme: "În Biserică au fost întotdeauna grupulețe care manifestau reflecții de culoare schismatică... trebuie lăsate să facă și să treacă... și să se privească înainte".

Inteligența artificială, oportunități și pericole

Apoi Papa tratează tema mesajului său foarte recent pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, dedicată inteligenței artificiale, pe care o definește "un frumos pas înainte care va putea rezolva multe probleme, dar potențial, dacă este gestionată fără etică, va putea provoca și atâta rău omului". Obiectivul este "să fie mereu în armonie cu demnitatea persoanei", altminteri "va fi o sinucidere".

Următoarele călătorii

Francisc spune că se simte bine, în pofida unor dureri, și că nu se gândește în acest moment la demisie. Amintește următoarele călătorii în Belgia, în Timor Est, Papua Noua Guinee și Indonezia în august. Definește "între paranteze" ipoteza călătoriei în Argentina, spunând că nu s-a simțit ofensat de cuvintele lui Milei din campania electorală și confirmând că îl va întâlni pe noul președinte în zilele următoare, imediat după canonizarea sfintei argentiniene "Mama Antula" prevăzută pentru 11 februarie. Gata să dialogheze cu el.

Biserica ce va veni și conclavul de acum 11 ani

După ce a amintit Ziua Mondială a Copiilor, care "sunt maeștri de viață" și trebuie ascultați, papa reafirmă visul său pentru "o Biserică în ieșire" și amintește ceea ce s-a întâmplat după cuvintele sale rostite în congregațiile generale care au precedat conclavul din 2013: "După intervenția mea au izbucnit aplauze, inedite în acest context. Dar eu în mod absolut nu am intuit ceea ce mulți aveau să-mi reveleze după aceea: acel discurs a fost «condamnarea» mea (zâmbește, na). Când ieșeam din «Aula Sinodului» era un cardinal de limbă engleză care m-a văzut și a exclamat: «Frumos ceea ce ai spus! Frumos. Frumos. Este nevoie de un papă ca tine!». Dar eu nu-mi dădusem seama de campania care se năștea pentru a mă alege. Până la prânzul din 13 martie, aici la Casa Sfânta Marta, cu câteva ore înainte de votarea decisivă. În timp ce mâncam, mi-au pus două sau trei întrebări «suspecte»... Atunci în capul meu începeam să-mi spun: «Aici se întâmplă ceva straniu...». Dar am reușit oricum să fac siesta. Și atunci când m-au ales, am avut o surprinzătoare senzație de pace înăuntrul meu". În sfârșit, Francisc destăinuiește pentru "La Stampa" că se simte "un paroh al unei parohii foarte mari, planetare, desigur, dar îmi place să mențin spiritul de paroh. Și să stau în mijlocul oamenilor. Unde îl găsesc mereu pe Dumnezeu".

(După L'Osservatore Romano. 29 ianuarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat