Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (28 ianuarie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi ni-l prezintă pe Isus în timp ce eliberează o persoană posedată de un "duh necurat" (cf. Mc 1,21-28), care o scutura și continua s-o facă să strige (cf. v. 23.26). Așa face diavolul: vrea să posede pentru "a ne înlănțui sufletul". Să ne înlănțuie sufletul: asta vrea diavolul. Și noi trebuie să fim atenți la "lanțurile" care ne sufocă libertatea. Pentru că diavolul îți ia libertatea, mereu. Așadar, să încercăm să dăm niște nume la câteva dintre aceste lanțuri care ne pot strânge inima.

Mă gândesc la dependențe, care ne fac sclavi, mereu nesatisfăcuți, și devorează energii, bunuri și afecte; mă gândesc la modele dominante, care determină la perfecționisme imposibile, la consumism și la hedonism, care transformă persoanele în marfă și strigă relațiile lor. Și alte lanțuri: există ispitele și condiționările care amenință autostima, seninătatea și capacitatea de a alege și de a iubi viața; un alt lanț: frica, făcând să se privească la viitor cu pesimism, și insatisfacția, care aruncă mereu vina pe ceilalți; și apoi este lanțul foarte urât: idolatria puterii, care generează conflicte și recurge la arme care ucid sau se folosește de nedreptatea economică și de manipularea gândirii. Atâtea lanțuri există în viața noastră.

Și Isus a venit ca să ne elibereze de toate aceste lanțuri. Și astăzi, la provocarea diavolului care îi strigă: "Ce vrei [...]? Ai venit să ne distrugi?" (v. 24), răspunde: "Taci și ieși din el" (v. 25). Isus are puterea de a-l alunga pe diavol. Isus eliberează de puterea răului și să fim atenți: îl alungă pe diavol, dar nu dialoghează cu el! Isus n-a dialogat niciodată cu diavolul; și atunci când a fost ispitit în pustiu, răspunsurile sale era cuvinte din Biblie, niciodată un dialog. Fraților și surorilor, cu diavolul nu se dialoghează! Fiți atenți: cu diavolul nu se dialoghează, pentru că dacă tu începi să dialoghezi cu el, învinge el, mereu. Fiți atenți!

Așadar, ce să facem când ne simțim ispitiți și oprimați? Să negociem cu diavolul? Nu, nu se negociază cu el. Trebuie să-l invocăm pe Isus: să-l invocăm acolo unde simțim că lanțurile răului și ale fricii strâng mai puternic. Domnul, cu forța Duhului său, dorește să repete și astăzi Celui Rău: "Pleacă, lasă în pace inima aceea, nu dezbina lumea, familiile, comunitățile; lasă-le să trăiască senine, ca să înflorească acolo roadele Duhului meu, nu ale tale - așa spune Isus -, pentru ca între ei să domnească iubirea, bucuria, blândețea și în locul violențelor și al strigătelor să fie libertatea și pacea".

Așadar, să ne întrebăm: Eu vreau cu adevărat libertatea de acele lanțuri care îmi strâng inima? Și după aceea, știu să spun "nu" ispitelor răului, înainte ca să se strecoare în suflet? În sfârșit, îl invoc pe Isus, îi permit să acționeze în mine, pentru a mă vindeca înăuntru?

Sfânta Fecioară să ne păzească de rău.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Sunt trei ani de când plânsul durerii și zgomotul armelor au luat locul zâmbetului care caracterizează populația din Myanmar. De aceea, mă unesc cu glasul unor episcopi birmani, "pentru ca armele distrugerii să se transforme în instrumente pentru a crește în umanitate și dreptate". Pacea este un drum și invit toate părțile implicate să facă pași de dialog și să se îmbrace în înțelegere, pentru ca țara Myanmar să ajungă la ținta reconcilierii fraterne. Să fie permis tranzitul de ajutoare umanitare pentru a garanta necesarul pentru fiecare persoană.

Și același lucru să se întâmple în Orientul Mijlociu, Palestina și Israel și oriunde se luptă: să se respecte populațiile! Mă gândesc mereu în mod îndurerat la toate victimele, în special civile, cauzate de războiul din Ucraina. Vă rog, să se asculte strigătul lor de pace: strigătul oamenilor, care sunt obosiți de violență și vor să se oprească războiul, care este un dezastru pentru popoare și dezastru pentru omenire!

Am aflat cu alinare despre eliberarea călugărițelor și a celorlalte persoane răpite cu ele în Haiti săptămâna trecută. Cer să fie puși în libertate cei care încă sunt sechestrați și să se termine orice formă de violență; toți să ofere propria contribuție pentru dezvoltarea pașnică a țării, pentru care este nevoie de un sprijin reînnoit al comunității internaționale.

Exprim apropierea mea de comunitatea Bisericii "Santa Maria Draperis" din Istanbul, care în timpul Liturghiei a suferit un atac înarmat care a provocat un mort și mai mulți răniți.

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Bolnavilor de Lepră. Încurajez pe cei care sunt angajați în ajutorarea și în reinserarea socială a persoanelor afectate de această boală care, deși este în regres, încă mai este printre cele mai temute și afectează pe cei mai săraci și marginalizați.

Vă salut pe voi toți care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi pe elevii Institutului "Puente Ajuda", din Olivenza (Spania), și pe cei din Institutul "Sir Michelangelo Refalo" din Gozo.

Acum mă adresez vouă, tineri și tinere din Acțiunea Catolică, din parohiile și din școlile catolice din Roma. Ați venit la sfârșitul "Caravanei Păcii", în timpul căreia ați reflectat asupra chemării de a fi păzitori ai creației, dar al lui Dumnezeu. Mulțumesc pentru prezența voastră! Și mulțumesc pentru angajarea voastră de a construi o societate mai bună. Acum să ascultăm mesajul pe care acești prieteni ai voștri, aici lângă mine, ni-l vor citit.

[citirea mesajului]

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Ați văzut că tinerii, copiii din Acțiunea Catolică sunt buni! Curaj! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat