Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea de iarnă cu familiile

Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamț, a avut loc o întâlnire cu familii din Dieceza de Iași. Tema întâlnirii a fost: "Biserica, familia lui Dumnezeu". Organizatori au fost: Oficiul pentru Pastorația Familiei, în colaborare cu Asociația "Familiaris consortio" și cu Centrul "Gaudium et Spes" din Traian.

Întâlnirea a debutat cu salutul părintelui Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, care și-a arătat satisfacția pentru răspunsul pe care l-am dat, noi, cele câteva familii participante.

A urmat prezentarea temei: "Biserica familia lui Dumnezeu", inspirată din tema anului liturgic în curs și prezentată atât de frumos și profund de către părintele.

"Dumnezeu l-a creat pe om privind la sine și văzând că în sine e comuniune de persoane. În consecință și Dumnezeu l-a voit pe om deschis spre comuniune, spre iubire și spre dăruire. Așa cum armonia la nivelul Sfintei Treimi este dată de diversitatea persoanelor și de implicarea lor directă în actul creației, al răscumpărării și al sfințirii, la fel se va realizat armonia și la nivelul familiei, dacă fiecare persoană, parte din familie, își va face partea și o va face bine. Nu ezitați să vă scoateți în evidență, a subliniat părintele, nu vă marginalizați reciproc, din contra, respectându-vă, dați-vă sens unul celuilalt".

În cadrul predicii de la Sfânta Liturghie, urmând aceeași temă și folosindu-se de textul sacru proclamat, părintele Felician a continuat spunând: "Prin minunea pe care Isus o face în favoarea apostolilor, respectiv potolirea furtunii și liniștirea mării, Dumnezeu a voit să manifeste măreția și atotputernica Fiului său în fața ucenicilor. Ucenicii aveau nevoie să-l vadă în Isus pe Mesia, să știe că este atotputernic. Dumnezeu a acceptat un moment de criză în viața lor, respectiv teama că se vor scufunda, pentru a trezi în ei credința în Fiul său, Isus Cristos. Prin urmare, greutățile vieții nu sunt simple acțiuni distructive în sine, ci sunt mijloace pedagogice prin care Dumnezeu ne ajută să ne îndreptăm fața către el, să credem în el".

După prânz a urmat conferința doamnei Eugenia Dămătăr, colaborator la Oficiul pentru Pastorația Familiei, în cadrul cărei a subliniat importanța "Familiei ca realitate eclezială în viața cotidiană". Folosindu-se de textul din evanghelie cu privire la copii și la nevoia de a ierta "de șaptezeci de ori câte șapte", doamna Eugenia a insistat spunând că pentru a avea o familie frumoasă, după voința lui Dumnezeu, din ea nu trebuie să lipsească atitudinea de copil, adică una bazată pe încrederea reciprocă dintre soți și mai ales, nu trebuie să lipsească iertarea.

Finalul întâlnirii a fost caracterizat de o mare surpriză, și anume: prezența PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și a PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași. Ce doi episcopi și-au manifestat recunoștința față de familiile prezente încurajându-le să meargă mai departe în alegerea pe care Dumnezeu a făcut-o prin ele. După o scurtă rugăciune cei doi episcopi au oferit binecuvântarea tuturor celor prezenți.

La capătul unei astfel de întâlniri, în care nu aveai cum să nu te încarci din conținutul celor prezentate, vrem să mulțumim organizatorilor, echipei administrative de la Centrul "Gaudium et Spes", precum și episcopilor pentru frumoasa surpriză făcută la final!

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!

Clara și Dumitru Aștefănoaie

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 ianuarie: Traian: Întâlnirea de iarnă cu familiile




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat