Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Prăjești: "Sfatul evanghelic al ascultării", tema celui de-al doilea weekend vocațional pentru tineri

În zilele de 20 și 21 ianuarie 2024, Casa de Postulandat din Prăjești (BC) a fost gazda celui de-al doilea weekend vocațional pentru tineri, având ca temă "Sfatul evanghelic al ascultării".

În prima parte a zilei de sâmbătă activitățile s-au desfășurat la Curia Provincială Franciscană din Bacău unde, după primirea călduroasă din partea gazdelor a celor 26 de tineri participanți din diferite parohii ale Diecezei de Iași, a urmat prima cateheză susținută cu mult entuziasm de către părintele Clement Tălin, OFMConv., care a vorbit despre ascultare, prezentând cele trei nivele ale sale: psiho-fiziologic, psiho-social și spiritual-rațional, adresându-le celor prezenți întrebări, precum: De cine ascultăm noi? Trebuie să ascultăm? Cum ar fi viața cu și fără ascultare?

După o scurtă pauză a urmat Sfânta Liturghie prezidată de către părintele Carol Martin, OFMConv., la care au concelebrat atât preoții organizatori, cât și însoțitorii grupurilor parohiale de tineri. În predica sa, părintele Clement i-a îndemnat pe tinerii prezenți la curajul de a alege binele și la a mărturisi credința creștină prin cuvinte și fapte.

După celebrarea euharistică, tinerii participanți, însoțiți de preoți, ajunși la Casa de Postulandat din Prăjești, au avut parte de un prânz bogat și de clipe de comuniune fraternă.

În cadrul celei de-a doua cateheze de după-amiază, părintele Clement a aprofundat ascultarea creștină care, spre deosebire de ascultarea umană, este construită pe un sistem diferit de valori și despre votul de ascultare ce comportă căutarea și împlinirea voinței lui Dumnezeu. În continuare, părintele a prezentat modelul prin excelență de ascultare al lui Isus Cristos și experiența Sfântului Francisc de Assisi care a știut să asculte de vocea Crucifixului de la San Damiano, de Evanghelia misiunii, de sfânta Biserică și de toate creaturile.

În timpul de recreație și de destindere ce a urmat, însoțiți de frații de la postulandat, tinerii au mers la săniuș pe dealul Căii Sfintei Cruci din localitate, bucurându-se de clipe de neuitat și de atmosfera magică a anotimpului de iarnă.

Cina a fost precedată de un moment de adorație euharistică, de-a lungul căruia tinerii s-au lăsat priviți și îndrăgiți de Isus cel viu și adevărat, prezent în Preasfântul Sacrament cu trupul și sângele, sufletul și dumnezeirea sa.

Ziua de duminică a început cu rugăciunea de dimineață și cu micul dejun, urmate de un timp de împărtășire în grup a celor învățate și trăite pe plan uman și spiritual. În cadrul celebrării euharistice de la ora 11.00 din Biserica parohială "Preasfânta Treime" din Prăjești, sărbătorind și Duminica Bibliei, tinerii au fost invitați să asculte, să mediteze și să pună în practică Cuvântul lui Dumnezeu, totodată, au fost încurajați să răspundă cu multă bucurie și promptitudine asemenea primilor ucenici, la chemarea lui Isus de a-l urma: "El i-a chemat îndată, iar ei, lăsându-l pe tatăl lor, Zebedeu, în barcă, împreună cu zilierii lui, s-au dus după el" (Mc 1,20). Îi mulțumim Domnului pentru aceste zile binecuvântate!

Pr. Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-21 ianuarie: Prăjești: "Sfatul evanghelic al ascultării", tema celui de-al doilea weekend vocațional pentru tineri




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat