Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Un al șaselea continent de evanghelizat

Trebuie să avem încredere în tineri

de Fabio Bolzetta

Un al șaselea continent de evanghelizat? Prezența catolică în web s-a înmulțit în cursul anilor. Dar asta nu trebuie să ne mire. Este anul 1990 când Mesajul Sfântului Ioan Paul al II-lea pentru a XXIV-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale are ca temă Mesajul creștin în actuala cultură informativă. După cinci ani debarcă online prima versiune a sitului internet al Sfântului Scaun www.vatican.va. După această implicare instituțională, curge în paralel un entuziasm, pornit de jos, care a luat forma în înflorirea de inițiative spontane de situri internet cu conținuturi religioase publicate de cel care a ales să "treacă pragul" noilor tehnologii. Printre primele situri italiene debarcate în web atrag atenția cele dedicate răspândirii evangheliei și a Scripturilor.

Venirea lui social și cea a smartphone-urilor încă nu sunt la orizont și vor contribui, în continuare, la răsturnarea obișnuințelor comunicative și la filtrarea oportunităților și a riscurilor. Un binom care, desenat pe cartografia oferită de textele Mesajelor pentru Zilele Mondiale ale Comunicațiilor Sociale, trasează ruta constantă și grijulie a unei prezențe asupra implicării în oceanul social media se orientează "spre o prezență deplină", așa cum îndeamnă reflecția pastorală publicată la 28 mai 2023 de Dicasterul pentru Comunicare. Și acum - din Raportul de Sinteză al primei sesiuni a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor (4-29 octombrie 2023) - capitolul 17 dedicat "Misionarilor digitali" o califică drept o prezență evanghelizatoare.

Digitalul reprezintă un ambient în care toți suntem cufundați zilnic - conceptul de "onlife" creat de Luciano Floridi - dar putem, datorită provocărilor misionare pe care le reprezintă și a complexității de a învăța cultura și limbajele lor, să recunoaștem metaforic digitalul ca un al șaselea continent de evanghelizat. O vocație "până la marginile pământului" care ne interpelează, într-o lume marcată de transformări profunde, să mergem pe urmele zelului apostolic al sfinților misionari pe pașii, astăzi, ai autostrăzilor rețelei. De la exemplul neliniștii și al bucuriei patronului misionarilor Francisc Xaveriu la spiritul de curiozitate al Sfintei Tereza de Lisieux. Pentru a practica tot mai mult pașii unei "Biserici în ieșire" (Papa Francisc, Evangelii gaudium, I, 20). Este vorba de a ieși din "zone de siguranță", cum a subliniat Papa Francisc în audiența generală la 6 decembrie 2023 dedicată pasiunii pentru evanghelizare: zelul apostolic al credinciosului, într-o epocă "ce nu ajută să avem o privire religioasă asupra vieții și în care vestirea a devenit în diferite locuri mai dificilă, obositoare, aparent nerodnică, se poate naște ispita de a ieși din slujirea pastorală". În schimb, a îndemnat papa, "creativitatea pastorală, faptul de a fi curajoși în Duh, arzători de focul său misionar, este dovadă de fidelitate față de el".

Alegând să pună în practică forța "primei vestiri" la ambientul digital, o primă temă se referă la importanța formării care însă nu se referă la o dinamică mai precis comunicativă, ci misionară. Cu alte cuvinte, nu este necesară numai o pregătire tehnică la instrumentele digitale. Reluând titlul cărții episcopului de Ajaccio, François-Xavier Bustillo, scrisă înainte de a fi creat cardinal de Papa Francisc: a fi "martori, nu funcționari".

Fără travestiri, mărturia frumuseții și a bucuriei creștinismului poate sufla pe marea web-ului pentru a crea valuri asupra direcțiilor promovării întâlnirii și a ascultării.

Nu trebuie să fie vorba de căutarea (cantitativă) de like, nici de a face prozelitism, ci de a fi disponibili la întâlnire: a fi acolo atunci când celălalt este în căutare sau a deveni aproapele, disponibili, "pe deplin" prezenți. Fiecare este chemat să-și facă partea sa. Pentru că - trebuie spus - în lumea catolică a rețelei se întâmplă să găsim atâtea insule și puține arhipelaguri. Forța misiunii, și în ambientul digital, este - ca primii pescari de oameni - de a fi astăzi rețeaua Rețelei (năvodul Năvodului, n.t.). Este nevoie de realități ecleziale care să fie disponibile - și pregătite - să asocieze, să împărtășească și să însoțească atâtea experiențe.

În fiecare experiență de navigare în web, de câte ori și pe social, avem impresia că "ne întoarcem de cealaltă parte"? Nu exprimăm opinii de frică de a ne expune, de a ne confrunta, de a fi criticați? Mergem acolo unde merge vântul sau trecem la postarea următoare? Câte singurătăți de tastatură amintesc de angajarea de a deveni aproapele celuilalt?

Și în rețea există invizibilii. Este vorba de acele părți ale populației care nu au competențele necesare sau nu au acces la rețea din cauza lipsei de mijloace suficiente sau de instrumente adaptate la pasul cu timpurile, cu pagini sau instrumente care devin astfel tot mai puțin accesibile. Nu se poate permite ca vreunul să fie exclus. Și ca, într-o societate tot mai digitală, să fie limitat - chiar și numai de fapt - accesul fiecărui cetățean la drepturi.

"Să dăm încredere tinerilor!" (cf. Communio et progressio, 70). Uneori avem senzația că sunt adesea judecați drept categorie: "Ce fac - sau nu fac - tinerii, ce gândesc tinerii". Ca obiect și nu ca subiect al unei proiectări convinse împărtășite care în digital - trebuie amintit - îi are pe ei ca locuitori principali. Și cetățeni. Ei sunt "nativii digitali", dar nu este vorba de a exploata competențele lor - până când vor alege să le dedice - ci de a le insera într-o proiectare organică. A crede în ei și a crea o circularitate virtuoasă între experiențele de implicare, creativitate și întâlnire. Nu înlocuind dialogul în prezență, ci a-i pregăti cărarea, ocazia. Astăzi, în fața provocărilor lui metaverso (spațiu tridimensional în cadrul căruia persoane fizice se pot mișca, împărtăși și interacționa prin personalizați, n.t.) și a inteligenței artificiale care vor aduce schimbări profunde în comunități ar trebui să punem întrebarea: Cum sunteți voi, tinerii, protagoniști ai acestor schimbări? Dacă nu ca utilizatori sau cumpărători de servicii, vă simțiți implicați, ați fost implicați?

Cum afirmă capitolul din Raportul de Sinteză dedicat "Misionarilor digitali": "Mulți tineri, care deși caută frumusețea, au abandonat spațiile fizice ale Bisericii în care încercăm să-i invităm în favoarea spațiilor online. Asta înseamnă căutarea de moduri noi pentru a-i implica și a le oferi formare și cateheză. Este vorba de o temă asupra căreia să se reflecteze pastoral" (17, k). Un continent, un ambient în care să se facă oprire cu conștiință și elan misionar, pentru că, așa cum a scris Sfântul Paul: "Cum îl vor invoca dacă nu au crezut? Și cum să creadă dacă nu au auzit? Dar cum să audă fără predicator?" (Rom 10,14).

(După L'Osservatore Romano, 23 ianuarie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat