Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

www.iubilaeum2025.va
Conferință de presă de prezentare a Anului Rugăciunii ca pregătire pentru Jubileul 2025 și a colecției "Notițe despre Rugăciune" (23 ianuarie 2024)

Marți, 23 ianuarie 2024, a avut loc - în transmisie directă de la Sala de Presă a Sfântului Scaun - conferința de presă de prezentarea a Anului Rugăciunii ca pregătire pentru Jubileul 2025 și a colecției "Notițe despre Rugăciune". Au intervenit: ES Mons. Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare, Secțiunea pentru Problemele Fundamentale ale Evanghelizării în Lume; și Mons. Graham Bell, subsecretar responsabil al secretariatului aceluiași Dicaster. Prezentăm în continuare intevențiile:

Intervențiile ES Mons. Fisichella și a Mons. Bell

În ultimele săptămâni, în mai multe rânduri, Papa Francisc a făcut referință la acest an 2024 ca An al Rugăciunii. Duminica trecută, în timpul Angelus, a deschis oficial acest An care va fi dedicat în mod deosebit rugăciunii. Deja în scrisoarea din 11 februarie 2022 adresată mie pentru a încredința Jubileul responsabilității Dicasterului, Papa Francisc a scris: "Încă de acum mă bucur să cred că se va putea dedica anul care precedă evenimentul jubiliar, anul 2024, unei mari «simfonii» de rugăciune. Înainte de toate, pentru a recupera dorința de a sta în prezența Domnului, a-l asculta și a-l adora. În afară de asta, rugăciune pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru multele daruri ale iubirii sale față de noi și a lăuda opera sa în creație, care îi angajează pe toți la respect și la acțiunea concretă și responsabilă pentru salvgardarea ei. Rugăciune ca glas «al unei singure inimi și al unui singur suflet» (cf. Fap 4,32), care se traduce în solidaritate și în împărtășirea pâinii de toate zilele. Rugăciune care permite fiecărui bărbat și fiecărei femei din această lume să se adreseze unicului Dumnezeu, pentru a-i exprima ceea ce este păstrat în secretul inimii. Rugăciune drept cale maestră spre sfințenie, care conduce la trăirea contemplației și în mijlocul acțiunii. Așadar, un an intens de rugăciune, în care inimile să se deschidă la primirea belșugului harului, făcând din «Tatăl nostru», rugăciunea pe care ne-a învățat-o Isus, programul de viață al fiecărui discipol al său".

Așadar, 2024 va fi un An de pregătire pentru Jubileu, care urmează să înceapă, și un an în timpul căruia va trebui să se evidențieze mai mult orizontul spiritual al evenimentului jubiliar care merge dincolo de orice formă de organizare structurală necesară și urgentă. Așa cum a intenționat să sublinieze papa în Te Deum de la sfârșitul anului: "Creștinul, ca și Maria, este un pelerin de speranță. Și tocmai aceasta va fi tema Jubileului din 2025: «Pelerini ai speranței». Iubiți frați și surori, putem să ne întrebăm: Roma se pregătește să devină în Anul Sfânt «orașul speranței»? [...] Este vorba de mărturia comunității ecleziale și civile; mărturie care, mai mult decât în evenimente, constă în stilul de viață, în calitatea etică și spirituală a conviețuirii. Și atunci întrebarea se poate formula astfel: lucrăm, fiecare în propriul domeniu, pentru ca acest oraș să fie semn de speranță pentru cel care locuiește aici și pentru cei care-l vizitează?".

Pentru ca Jubileul să poată fi un eveniment care îmbogățește spiritual viața Bisericii și a întregului popor al lui Dumnezeu, devenind semn concret de speranță, este necesar să fie pregătit și trăit în propriile comunități cu acel spirit de așteptare tipică a speranței creștine. Anul Rugăciunii vine ca să corespundă pe deplin acestei exigențe.

Nu este vorba de un an cu inițiative deosebite; mai degrabă, de un moment privilegiat în care să redescoperim valoarea rugăciunii, exigența rugăciunii zilnice în viața creștină; cum să ne rugăm și mai ales cum să educăm la rugăciune astăzi, în epoca culturii digitale, în așa fel încât rugăciunea să poată fi eficace și rodnică. Nu putem ascunde că acești ani manifestă o profundă exigență de spiritualitate. Cu cât devine mai tare strigătul tehnicii care pare să corespundă tuturor dorințelor noastre, cu atât devine mai profundă cererea unei adevărate spiritualități care să ducă fiecare persoană să se întâlnească din nou pe sine însăși în adevărul propriei existențe și prin urmare în raportul coerent cu Dumnezeu.

Sunt multe persoanele care se roagă în fiecare zi; probabil, aș îndrăzni să spun, că toți se roagă. Nicio statistică n-ar reuși să răspundă cu cifre și procente corecte la acest moment așa de intim al persoanelor care trăiesc pluriformitatea rugăciunii ca un moment cu totul personal. De la cel care se însemnează rapid cu un semn al crucii până la cei care participă la Euharistia zilnică, există o gamă așa de vastă de moduri de rugăciune pe care nimeni nu o poate descrie în mod complet. De la rugăciunea rapidă la cea distrasă; de la cea contemplativă la cea plină de lacrimi datorită durerii... rugăciunea nu se lasă închisă într-o schemă prefixată, pentru că este relația personală a credinciosului cu însuși Dumnezeu în cadrul acelui raport intim și exclusiv care distinge credința noastră.

Prin urmare, Anul Rugăciunii se inserează în acest context pentru a favoriza raportul cu Domnul și a oferi momente de odihnă spirituală genuină. O oază la adăpost de stresul zilnic unde rugăciunea devine hrană pentru viața creștină de credință, speranță și caritate.

Pentru acest motiv, Dicasterul a pregătit o serie de instrumente și materiale ajutătoare care vor însoți următoarele luni și care pot constitui o "simfonie" a rugăciunii de care se pot folosi comunitatea creștină și fiecare credincios. De altfel, așa cum a scris Papa Francisc în introducerea la primul mic volum din colecția "Notițe despre Rugăciune": "Rugăciunea este respirația credinței, este exprimarea sa cea mai proprie. Ca un strigăt silențios care iese din inima celui care crede și se încredințează lui Dumnezeu".

Nu va fi un an care vine să împiedice inițiativele fiecărei Biserici locale; mai degrabă se prezintă ca o perioadă în care fiecare inițiativă programată este susținută în manieră eficace tocmai pentru că pune la baza sa rugăciunea. Prin urmare, nu ne vom aștepta la o serie de inițiative particulare cât, mai degrabă, propuneri pentru ca rugăciunea Bisericii să revigoreze și să însoțească din nou viața fiecărui botezat.

Acest an va fi caracterizat de expresia discipolilor adresată lui Isus: "Învață-ne să ne rugăm" (Lc 11,1). De fapt, avem nevoie să învățăm să ne rugăm și adevăratul Învățător poate să fie numai el: Isus, Fiul lui Dumnezeu, care cu rugăciunea Tatăl nostru a revoluționat lumea rugăciunii umane. Mottoul "Învață-ne să ne rugăm" este deja o rugăciune care provine din adâncul inimii cu dorința de a fi ascultată. În cadrul acestei rugăciuni de invocație s-a gândit să se propună câteva instrumente simple și în mare parte deja puse în practică zilnic de comunitățile noastre. Prin urmare, este vorba de a sugera din partea noastră forme de rugăciune cunoscute și realizate, dar în acest an trăite mai intens și frecvent așa încât să facă mai stabil raportul cu Domnul.

Aș vrea să prezint câteva instrumente care pot să însoțească meditația și lectura pentru a înțelege mai bine valoarea rugăciunii.

1. În primul rând, cele 38 de cateheze pe care Papa Francisc le-a expus din 6 mai 2020 până în 16 iunie 2021. Sunt cateheze care iau în considerare diferite momente ale rugăciunii și vor putea fi recitite dobândind sugestii utile și prețioase.

2. În afară de asta, ne-am gândit la o colecție de opt volume mici cu titlul "Notiție despre Rugăciune".

Mons. Graham Bell - Subsecretar responsabil al secretariatului Dicasterului pentru Evanghelizare, Secțiunea pentru Problemele Fundamentale ale Evanghelizării în Lume

În acest an 2024, pe care Papa Francisc l-a consacrat ca An al Rugăciunii ca pregătire pentru Jubileul 2025, Libreria Editrice Vaticana publică, începând de astăzi, o colecție de mici texte care aprofundează diferitele dimensiuni ale actului creștin al rugăciunii, semnate de autori și autoare de notorietate internațională, îngrijită de Dicasterul pentru Evanghelizare - Secțiunea pentru Problemele Fundamentale ale Evanghelizării în Lume.

Această colecție, compusă din opt volume, este pusă la dispoziția diferitelor Conferințe Episcopale ca să fie, în cursul lunilor următoare, un material util pentru a intra mai mult în înțelegerea rugăciunii.

Prima carte, Rugăciunea astăzi. O provocare de învins (Libreria Editrice Vaticana, 110 pagini) cu prefața Papei Francisc, este semnată de cardinalul Angelo Comastri, unul dintre autorii de spiritualitate cei mai cunoscuți care a fost vicar general al Cetății Vaticanului și arhipăstor al "Sfântul Petru". Textul, disponibil în librărie de astăzi, 23 ianuarie, propune referințe asupra necesității rugăciunii și învățături pentru a avea "o privire diferită și o inimă diferită" punând în lumină figuri care au mărturisit despre rodnicia rugăciunii precum Sfânta Tereza de Lisieux, Sfântul Francisc de Assisi și Maica Tereza de Calcutta.

În prefață, Papa Francisc amintește că "rugăciunea este respirația credinței, este exprimarea sa cea mai proprie. Ca un strigăt silențios care iese din inima celui care crede și se încredințează lui Dumnezeu". În acest an, cu Jubileul la ușă, afirmă papa, "suntem invitați să devenim mai umili și să lăsăm spațiu rugăciunii care izvorăște din Duhul Sfânt". Cardinalul Comastri evidențiază la rândul său că "numai rugăciunea dă spațiu lui Dumnezeu în viața noastră și în istoria lumii: și cu Dumnezeu totul este posibil".

Va urma în scurt timp publicarea celorlalte șapte volume:

- Giafranco Ravasi, Rugăciunea cu Psalmii (februarie 2024)

- Juan López Vergara, Rugăciunea lui Isus (martie 2024)

- Paul Murray OP, Rugăciunea cu sfinți și păcătoși (martie 2024)

- Antonio Pitta, Parabolele rugăciunii (martie 2024)

- Călugări Certozini, Biserica în rugăciune (martie 2024)

- Catherine Aubin, Rugăciunea Mariei și a sfinților (aprilie 2024)

- Ugo Vanni, Rugăciunea pe care ne-a învățat-o Isus: "Tatăl nostru" (aprilie 2024)

ES Mons. Rino Fisichella - Pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare, Secțiunea pentru Problemele Fundamentale ale Evanghelizării în Lume

3. Împreună cu aceste instrumente, oferim Materiale care repropun diferitele exprimări ale rugăciunii în comunitate, în familie, pentru preoți, călugărițe de clauzură, sanctuare, tineri... Așadar, nimic extraordinar, nu rugăciuni noi, ci un ajutor pentru a trăi cu mai mare conștiință exigența rugăciunii zilnice.

4. Însuși papa, în timpul acestui an, va putea să fie o "Școală de rugăciune". Vor fi momente de întâlnire cu unele categorii de persoane pentru a se ruga împreună și a înțelege unele forme de rugăciune: de la aceea de mulțumire la aceea de mijlocire; de la aceea contemplativă la aceea de mângâiere; de la aceea de adorație la aceea de implorare...

Așa cum a scris Papa Francisc: "Sunt sigur că episcopii, preoții, diaconii, cateheții vor găsi în acest an modalitățile cele mai potrivite pentru a pune rugăciunea la baza vestirii de speranță pe care Jubileul 2025 intenționează s-o facă să răsune într-un timp zbuciumat". Prin urmare, Dicasterul rămâne la dispoziție pentru toate Conferințele Episcopale și reprezentanții diecezelor pentru Jubileu pentru a furniza clarificări ulterioare și a pune la dispoziție materialul care va fi pregătit treptat.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat